Annons

Jätteutdelning ur Sandvikenhus kritiseras

Sandviken Sandvikens kommun tar ut 80 miljoner kronor ur Sandvikenhus som utdelning. Det beslutade fullmäktige på måndagskvällen. Hyresgästföreningen protesterar och menar att det är en förstärkning av kommunkassan som sker på dubbelbeskattade hyresgästers bekostnad.
Storgatan 33 och Hyttgatan 18 är två av fastigheterna som ingick i affären som ledde till den reavinst på 163 miljoner som Sandvikenhus nu får dela med sig halva summan av till kommunen. Hyresgästföreningens Torbjörn Rönnkvist är kritisk.

Hem & Hyra har berättat om hur bostadsföretaget Sandvikenhus gjorde en reavinst på 162,7 miljoner kronor när bolaget förra året sålde 385 lägenheter till Heimstaden.

Genom att paketera husen som skulle säljas i ett dotterbolag som bildades särskilt för ändamålet, Sandtjädern AB, kom företaget undan vinstskatten enligt en omstridd och ifrågasatt metod för skatteplanering som går ut på att sälja aktier istället för fastigheter.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Nu är det klart hur vinstpengarna ska användas. Kommunen, alltså Sandvikenhus ägare, lägger beslag på halva summan genom att göra en maximalt tillåten så kallad värdeöverföring.

Kommunfullmäktiges beslut på måndagskvällen var enhälligt efter en oväntat kort debatt där inget av partierna hade några synpunkter på att 80 miljoner nu lyfts ut från Sandvikenhus och stoppas in direkt i kommunkassan.

– Flummigt, tyckte oppositionsrådet Per Kihlgren (SD) om beslutsunderlaget.

Läs ocksåNya larmsiffror: Ensamstående föräldrar har inte råd att äta sig mätta - "Otryggt, inte mycket kvar"

Men efter en fem minuters kort ajournering ställde sig även hans parti bakom förslaget.

Kommunen har nu sex år på sig att förbruka utdelningen. Enligt lagstiftningen måste pengarna användas till bostadssociala ändamål, saker som ”främjar integration och social sammanhållning eller tillgodoser bostadsbehovet för personer för vilka kommunen har ett särskilt ansvar”.

Annons

Kommunalrådet Peter Kärnström (S) gav i fullmäktigedebatten ett exempel på hur kommunen vill spendera vinstpengarna:

Läs ocksåNy lag ska säkra kontraktet för barnfamiljer: "Snävt men ett steg i rätt riktning"Montage med bild på pappersutskrift, en domarklubba och en man i yngre medelåldern framför Sergels torg i Stockholm.

– Vi tänker lyfta människor från försörjningsstöd till arbete. Om fler får större betalningsförmåga gynnar det även Sandvikenhus.

I övrigt är dock inte kommunledningen beredd att tala om hur pengarna ska spenderas. Det blir en senare fråga, menar man.

Hos Hyresgästföreningen är man starkt kritisk till det här sättet att plocka pengar ur bostadsföretag. Något som kan tolkas som att hyresgästerna får betala dubbelt upp för den kommunala servicen – både via skatten och hyran.

– I det här fallet är det dessutom jättemycket pengar det handlar om. Jag är bekymrad över att det inte blev mer dialog. Det berör mig illa, säger Torbjörn Rönnkvist, regionordförande i Aros-Gävle.

Han menar att Sandvikenhus istället borde ha behållit de 80 miljonerna och använt slantarna till att beta av underhållsskulden gentemot hyresgästerna och till att hålla nere hyreskraven.

Frågan om vad överföringar av det här slaget får användas till är svårtolkad eftersom det inte finns några anvisningar för vad som räknas som att främja integration och social sammanhållning.

Annons

– Lagen är tandlös, säger Owe Hellberg, förhandlare vid Hyresgästföreningen.

Projekt för att hjälpa personer som går på försörjningsstöd ut i arbetslivet?

– Det är definitivt ingen bostadssocial insats.

Enligt Owe Hellberg är 80 miljoner ett jättebelopp i förhållande till Sandvikenhus storlek.

– Om Gävle kommun gjorde likadant med Gavlegårdarna hade det motsvarat 250-300 miljoner. Men det är summor som de aldrig varit i närheten av.

Läs också Här mjölkas bostadsbolagen på miljoner: ”Borde användas till renovering” "Stötande om skolbråk leder till vräkning" – så upprör lagförslaget om vräkning Politiker duckar beslut om omstridd renovering: ”Ett enormt svek”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.