HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Heimstaden fortsätter växa i Gästrikland

Sandviken Heimstaden blir ny ägare till de 385 lägenheter som kommunägda Sandvikenhus beslutat sälja. Priset är 206 miljoner kronor. Tillträdet sker 1 oktober.
Foto: Mats Jonsson

Bakgrunden till storaffären är att Sandvikenhus behöver investera och rusta för en miljard kronor under de kommande åren.

För att frigöra kapital begärde och fick företaget kommunfullmäktiges klartecken för att sälja ett paket med 385 lägenheter i centrala Sandviken.

Läs ocksåVästsveriges kommunala värdar lämnar ifrån sig miljontals kronor

Efter det att beslutet om försäljning togs tidigt i våras har Sandvikenhus förhandlat med flera intresserade köpare.

På onsdagen blev det klart att Heimstaden blir ny ägare till fastigheterna som värderats till 224 miljoner kronor och som nu sålts för 206 miljoner.

– Vi har hittat en köpare som väl uppfyller våra krav vad gäller långsiktighet och engagemang. Det är en aktör som vi från övriga Sverige ser satsar på såväl nyproduktion som kundnöjdhet och renoveringar av befintligt bestånd, säger Stefan Lundqvist, Sandvikenhus vd, i ett pressmeddelande.

Läs ocksåBo anklagades för sabotage – för att locka dit Uppdrag granskning

Norskägda Heimstaden är en av Nordens största ägare av bostadsfastigheter.

Företaget har på senare år växt snabbt i Gästrikland. I Gävle äger Heimstaden hus med 1 500 lägenheter efter bland annat köp förra våren av 800 lägenheter på Brynäs som tidigare ägdes av kommunala Gavlegårdarna.

I Sandviken etablerade sig Heimstaden så sent som i oktober genom att köpa 449 lägenheter på Smultronbacken och i centrala stan av privata Provinsfastigheter i en affär där det även ingick kommersiella lokaler i centrum.

Läs ocksåHot om höga viten i Blötberget: Toavatten i pannrummet

– Fastigheterna som vi nu köpt utgör ett bra komplement till befintligt bestånd i Sandviken och ger oss möjlighet att driva vår förvaltning än mer effektivt och på allvar etablera oss på orten med ett nytt förvaltningskontor, säger Jonathan Karlsson, transaktionsansvarig vid Heimstaden, i ett pressmeddelande.

De berörda hyresgästerna får i dag, torsdag, ett brev med information om att köpeavtalet är underskrivet och om att alla hyresavtal övergår i befintligt skick till Heimstaden.

Hyresgästerna kommer också att bjudas in till informationsmöten i september där representanter för både Heimstaden och Sandvikenhus medverkar.

Fakta: Husen som säljs

Fastigheterna som ingår i affären har adresserna Kalvdansvägen 1–19, Killingvägen 1–27, Svarvargatan 7 och 9, Norra Götgatan 12, Hyttgatan 18, Barrsätragatan 19, Storgatan 33, Baldersgatan 4 och Brednäsgatan 19.

Läs också Ett lyft för Sandvikens bomarknad Från slott till Roslagsbostäder

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.