Annons

Jennies värd var skriven på fel adress – nu blir hon både skuldsatt och utkastad

Nyheter Värden var skriven på fel adress. Det var allt som krävdes för att trebarnsmamman Jennie skulle förlora bostadsbidraget, bli återbetalningsskyldig – och bli av med sitt hem. Nu är hon tvungen att polisanmäla värden för att bevisa att de inte bott ihop.
Foto: Wikimedia commons/Privat
Jennie är sjukskriven för flera hjärntumörer. Nu har värdens misstag förstört hennes ekonomi samt kostat henne kontraktet. "Han visste troligen inte att jag hade bostadsbidrag. Men oavsett har jag drabbats hårt." Obs, radhuset är en genrebild.

När Jennie och hennes tre barn i fjol flyttade in i radhuset i Nacka utanför Stockholm kändes det som att livspusslet föll på plats. Efter en tid av kringflackande hade barnen äntligen fått en fast, trygg punkt igen.

Mannen som ägde huset hade flyttat in till sin flickvän i stan och Jennies familj var ideala hyresgäster. De hade en fin, välsmord relation – som hyresvärd och hyresgäst.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Allt funkade smidigt från både hans och mitt håll, berättar hon.

Jennie är sjukskriven för flera hjärntumörer och har därför haft bostadsbidrag. Men när hon i våras skulle ansöka om förlängt bostadsbidrag blev Försäkringskassans svar överraskande nej.

Det visade sig att mannen hon hyrde av fortfarande stod skriven på radhuset – trots att han sedan nästan ett år bott på annan adress.

Läs ocksåNya larmsiffror: Ensamstående föräldrar har inte råd att äta sig mätta - "Otryggt, inte mycket kvar"

Bedömdes bo tillsammans

I Försäkringskassans ögon såg det ut som att de två levde tillsammans, vilket innebar att hon inte kvalificerade sig för bidraget. Och än värre: de ville även ha tillbaka det senaste årets utbetalningar, eftersom Jennie och mannen enligt folkbokföringen haft ”gemensam ekonomi”.

I stället för att få 1 400 kronor i månaden för att klara sitt boende hade Jennie nu en skuld på cirka 23 000 kronor.

– Försäkringskassan meddelade mig även om att jag riskerade att anmälas för bidragsbrott, eftersom jag låtsats vara ensamboende. För det var ju så det såg ut ”på pappret”.

Läs ocksåFalska uppgifter gav sjubarnsfamilj bostadsbidrag - rekordmånga polisanmälningar i landetSiluettbilder samt Försäkringskassan och polisen för att illustrera bidragsbrott kopplat till bostadsbidrag.
Jennie förstår inte varför Försäkringskassan vägrar skriva av skulden. ”Trots att jag ju kan bevisa att jag inte ska ha den. Det är märkligt att det inte går att ställa till rätta direkt.”

Jennie ifrågasätter varför det är hon som straffas när det är hyresvärden som brutit mot reglerna.

– Jag hade aldrig anledning att misstänka att han inte var skriven med sin sambo, säger hon.

Till sitt försvar säger mannen att han velat provbo med sin flickvän – något han trott att man kan göra utan att ändra adress.

Annons

Jennie har förståelse för att värdens avsikt aldrig var att skada henne och hennes ekonomi.

– Han visste troligen inte att jag hade bostadsbidrag. Men oavsett om hans avsikt var att lura Skatteverket eller inte har jag drabbats hårt.

Måste polisanmäla – mot sin vilja

Enda sättet att avskriva skulden var att hon anmälde värden för folkbokföringsbrott, meddelade Försäkringskassan. Men när Jennie ringde Skatteverket hade mannen redan hunnit före och adressändrat.

Den infekterade tvisten har även skadat den tidigare goda relationen med värden, som valt att säga upp andrahandskontraktet. Den 30 september måste hon och de tre barnen ha flyttat.

– Barnen är jätteledsna för den här flytten, eftersom vi redan flyttat så mycket. Och utöver det stressen att försöka hitta en bostad i allt det här.

Nu ser Jennie ingen annan utväg än att anmäla sin hyresvärd till polisen – och hoppas på att de gör en utredning.

– Eftersom han nu är skriven på rätt adress har jag fått bostadsbidrag beviljat från juli. Men det ändrar inte det som redan skett – skulden finns ju där.

Familjens sommar har inte blivit som det var tänkt. Pengar som skulle ha använts till att sätta guldkant på sommarlovet fick istället täcka upp för skulden och det uteblivna bostadsbidraget.

– Allt som vanliga familjer gör ibland har vi helt fått plocka bort. Jag hade rätt dålig ekonomi innan eftersom jag är sjukskriven, och nu har man dessutom en skuld att betala, säger Jennie.

Vill inte vara offer

Men hon är noga med att hon inte vill ta på sig offerkoftan.

Annons

– Detta har påverkat mig väldigt negativt. Jag är dock ganska handlingskraftig, så det kommer att lösa sig. Men det lär ta tid.

Enligt Susann Jatko, sektionschef Skatteverket, måste någonting ha gått fel från början i fallet med Jennie. Normalt sett ska Försäkringskassan kontrollera folkbokföringen innan bostadsbidrag beviljas efter en flytt.

– Om jag var som henne skulle jag försöka få honom att intyga att han inte bott där – men då riskerar han att få ett brottsärende på sig.

Kommer det här att lösa sig om hon gör en polisanmälan?

– Det är för tidigt att säga. Här kommer man att gå in och titta på omständigheterna. Det beror på hur Försäkringskassan hanterar ärendet, om de godtar förklaringen eller inte.

Är det här en situation som personer med bostadsbidrag ska vara oroliga för?

– Nej, absolut inte. Det här är ett undantagsfall. Försäkringskassan får adressen från oss och ser om någon annan är skriven där. Och i så fall gör de en utredning.

Försäkringskassan har tackat nej till att kommentera ärendet och hur den här situationen har kunnat uppstå. Men tillägger samtidigt att Jennie verkar ha gjort vad som krävs för att ärendet ska kunna utredas.

Fakta: FOLKBOKFÖRING – SÅ SÄGER LAGEN
  • Enligt folkbokföringslagen ska en person vara skriven på den fastighet där han eller hon är att anse som bosatt.
  • Den som har flyttat ska inom en vecka anmäla detta till Skatteverket.
  • Om en person under en bestämd tid av högst ett år bor på en adress än sin egentliga hemvist behöver man inte göra en flyttanmälan. Detta gäller dock inte om boendet är tänkt att vara permanent.

Källor: Sveriges domstolar/Hem & Hyra

Läs också Hyresgäst lurade till sig 324 000 kronor i bidrag – mannens fängelsevistelse avslöjade henne  Heimstaden tvingas backa - felaktig folkbokföring sågas som skäl för uppsägning Skrev sig på obebyggd tomt - misstänks för brott

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.