Jonas vann tvist om hyresavtal
Jonas Eriksson fastnade snabbt för den billiga och centralt belägna tvårummaren. I april 2008 flyttade han in.
– Men om jag vetat att kontraktet bara skulle gälla ett halvår hade jag aldrig flyttat in, säger han.
Problemen började när närmsta grannen dog. Efter en tid frågade Jonas om han kunde få byta till den något större lägenheten som nu stod tom. Svaret blev nej. Han erbjöds dock en lägenhet i ett av privatvärdens andra hus.
– Jag tyckte att den var för dyr. Hyran var på nästan 1 000 kronor mer, utan hushållsel.
Jonas tackade nej. Då blev han till sin förvåning uppsagd.
– Jag hade ju inte gjort något fel, inte stört eller missat hyran.
Enligt värden hade planen hela tiden varit att slå ihop de två lägenheterna på Jonas våningsplan. Men det finns ingen klausul om detta i hyreskontraktet.
Jonas gick inte med på att flytta och ärendet hamnade hos hyresnämnden.
Enligt nämndens beslut hade värden sakliga skäl för att säga upp avtalet. Men det är oskäligt mot Jonas, särskilt som han bott så kort tid i lägenheten och inte fick veta något om planerna på en ombyggnad.
Det innebär att nämnden går på Jonas linje. Trots det kommer han att flytta till en ny lägenhet hos det kommunala bostadsbolaget i höst. Hyresnämndens beslut är ändå viktigt anser Jonas.
– Nu vet värden att han inte får göra precis som han vill bara för att han äger huset.
Hem & Hyra har kontaktat värden. Han vill dock inte kommentera beslutet.
Dina rättigheter vid en uppsägningEnligt regeln om besittningsskydd har en uppsagd hyresgäst rätt att bo kvar. Det finns undantag. Du måste betala hyran och får inte störa. Besittningsskyddet kan också brytas till exempel om huset ska byggas om. Det får då inte vara oskäligt mot hyresgästen att kontraktet hävs. Hyresnämnden avgör vems intresse som väger tyngst. Källa: Hyresgästföreningen.