HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Jurist: Kräv att få behålla bostadsanpassning

Nyheter En hyresvärd måste inte återställa handikappanpassning när man renoverar en lägenhet. Nu uppmanas hyresgäster att ställa krav innan man godkänner renoveringar.

En kvinna i Stockholm fick sin lägenhet anpassad så att hon skulle klara livet där trots rörelsehinder och svår yrsel. Kommunen bedömde vad som behövdes och bekostade ändringarna, hyresvärden godkände dem.

Men när lägenheten långt senare  renoverades försvann en del av bostadsanpassningen.

Läs ocksåSkenande snitthyra i fattigaste stadsdelen: ”Håller på att få slut på rimligt prissatta hyresrätter”Fartun Ahmed i Rinkeby tjänar 19 000 kronor efter skatt som barnskötare med heltidsjobb. Trots att även maken arbetar heltid får familjen kämpa med vardagsekonomin. Nu har hyran höjts igen.

Badrumsgolvet höjdes upp så att det nu är 13 centimeter högre än hallgolvet, vilket gör det svårt för kvinnan att gå in och ut ur badummet. De speciella lådorna i köket, som är lättare att dra ut och använda, har tagits bort.

– Fastighetsägaren vägrade att återställa anpassningen och hon fick inte ny anpassning beviljad av kommunen, som tyckte att hyresvärden skulle göra det, berättar Susanne Wikström, juristchef på Hyresgästföreningen i Stockholm.

Hon hjälpte kvinnan att kräva åtgärdsföreläggande i hyresnämnden och fick rätt där. Hyresnämnden bedömde att det hade uppstått hinder och men som motiverade att hyresvärden bland annat måste sänka badrumsgolvet.

Annons
Läs ocksåFår lämna stadsvåning efter konflikt om marmorhandfatHyresvärden ville renovera badrummet till ett normalt standardutseende. Men hyresgästerna ville att det skulle återställas som det såg ut innan branden.

Men hyresvärden överklagade och fick rätt i Svea hovrätt. Lägenheten är i ett godtagbart skick och det finns inga bevis på att hyresvärdarna hade åtagit sig att återställa den tidigare anpassningen,  fastslår rätten.

– Det är första gången vi har haft ett sådant ärende uppe till prövning och vi ville få ett svar på vad som gäller. Med tanke på de förestående renoveringarna i miljonprogrammet kan många råka ut för det här, säger Susanne Wikström.

Hon råder den som har fått handikappanpassning att inte skriva under när fastighetsägaren vill att man godkänner planerade förbättringsarbeten. Inte utan att få på pränt att anpassningen ska återställas.

Läs också130 000 kronor för 17 katters klös och kissTre sammansatta bilder visar på lägenhetens dåliga skick.

– Man måste vara extremt noga och specificera vad som ska återställas. Vill inte fastighetsägaren gå med på det så råder jag hyresgästen att inte skriva under. Då går det vidare till hyresnämnden, så får man ta diskussionen där. Det blir en press på fastighetsägaren och hyresnämnden försöker få fram en förlikning.

Annons

Susanne Wikström tycker att  fastighetsägarna borde ta ansvar för att inte försämra bostadsanpassningen. Normalt behöver det inte vara något kostsamt problem om man planerar för det. Däremot blir det dyrt – över 100 000 kronor – att bila upp och sänka ett nylagt badrumsgolv.

I det aktuella fallet kan hovrättens dom ändå vara användbar.

– Hon kan gå med det till kommunens anpassningsbyrå. Förhoppningsvis gör det att kommunen beviljar henne ny anpassning. Hon har ju inte gjort något fel i detta, hon har gjort allt för att få det återställt och har uppenbart behov av anpassningen.

Läs också Miljardsatsning i Mora - men hyresgästerna är oroliga: "Rykten om att husen ska rivas" Forskare vill ändra lagen om renoveringar: ”Hyresgästers inflytande är extremt begränsat”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.