Annons

Juristens råd: Så här vet du om du har för kallt hemma

Nyheter Fryser du hemma? Du kan ha rätt till 22°C i din bostad. Här kan du läsa vad som gäller för dig som bor i hyresrätt, bostadsrätt eller i annan bostad där annan än du ska tillhandahålla uppvärmning av bostaden.

Bengt Öhman, jurist på Hyresgästföreningen, reder ut vad som gäller när lägenheten känns för kall:

Annons
  • Många hyresvärdar rekommenderar hyresgästerna att klä på sig om man fryser. De föreslår att hyresgäster ska skaffa sig tofflor, sätta på sig koftor eller möblera om hemma – istället för att höja inomhustemperaturen. Har du för kallt kan hyresvärden tvingas betala tillbaka hyrespengar till dig.
  • Det finns bestämmelser som hyresvärdar måste följa. Vid en genomgång av Storstockholms fyrtio (40) största allmännyttiga och privata fastighetsägare som tillsammans äger över 200.000 bostäder visar det sig att samtliga hyresvärdar lämnar felaktig information på sina hemsidor om vilka regler som gäller. Det kan inte uppfattas på annat sätt än som avsiktligt.
  • En sak som dessutom krånglar till alltihopa är att man kan mäta inomhustemperaturen på två sätt, man kan mäta lufttemperaturen eller den operativa temperaturen. Att mäta lufttemperaturen gör man med en vanlig termometer. Men att mäta den operativa temperaturen kräver en helt annan utrustning.
  • Här får du veta vad som gäller: I Folkhälsomyndighetens allmänna råd om temperatur inomhus (FoHMFS 2014:17) framgår att hyresvärden måste genomföra en utredning om lufttemperaturen underskrider 20°C.
  • För känsliga grupper är kraven strängare. Till känsliga grupper hör personer som är NÅGOT känsligare än normalt på grund av ålder, sjukdom eller funktionshinder. För känsliga grupper gäller istället att en utredning ska göras om lufttemperaturen underskrider 22°C. Det är den här informationen som saknas hos varenda en av Storstockholms största hyresvärdar. De talar inte om för dig att du kan ha rätt till 22°C om du är känslig mot kyla och drag.
  • Olägenheter för människors hälsa föreligger om den operativa temperaturen understiger 18°C eller 20°C för känsliga grupper. De här gränsvärdena har funnits i många år.
  • Lufttemperaturen ska vara minst 20°C (eller 22°C om du hör till en känslig grupp) uppmätt en meter från fönster eller yttervägg och 60 centimeter ovan golvet. Är den inte det ska hyresvärden genomföra en utförligare mätning, en utredning som ska utföras utan kostnad för hyresgästen. Så även om en hyresgäst har en lufttemperatur på nästan 20°C (eller 22°C om du hör till en känslig grupp) så kan den operativa temperaturen understiga 18°C eller (eller 20°C om du hör till en känslig grupp).
  • Om hyresvärden vill slippa genomföra en utförlig mätning får man se till att hyresgästerna har en lufttemperatur på minst 20°C i sina bostäder (22°C för känsliga grupper). Det blir förmodligen billigare än att genomföra och bekosta utförliga mätningar hos alla de hyresgäster som har problem med kalla lägenheter.
  • Miljöförvaltningen har ett potent och effektivt regelverk i ryggen att använda mot trotsiga hyresvärdar som inte vill ta hyresgästers synpunkter på allvar. Gör inte hyresvärden det kan miljöförvaltningen utföra åtgärderna på hyresvärdens bekostnad eller förelägga hyresvärden vid vite att utföra dem.
  • Är du medlem i Hyresgästföreningen så kan vi ofta hjälpa till med mätning av lufttemperaturen med kalibrerad utrustning.

Annons
Så kallt får du ha hemma
Läs också Pengar till skyddade boenden gick till anställd – åtalas för åratal av privata inköp Hissterroristen tryckte på alla knappar samtidigt – skapade kaos för grannarna Tiptapp-förarna vittnar – tvingas flytta pianon utan hiss: "Jobbar 18-timmarsdagar" Tiptappande kändisar efter Hem & Hyras avslöjande: ”En ögonöppnare” Kändisarna hyllar billig Tiptapphämtning – Dali betalar priset: "Ryggvärk och skulder"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.