HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Kalmarhem höjer hyran med 1,8 procent

Kalmar Hyresgästerna i Kalmarhem får en hyreshöjning från och med den 1 januari 2020. Höjningen är en del av den tvååriga överenskommelsen som förhandlades fram för 2019 och 2020.

Överenskommelsen innebär att hyran höjs med 1,8 procent från och med den 1 januari 2020. För en lägenhet med två rum och kök och med en nuvarande månadshyra på 5000 kronor innebär detta en ökning med 90 kronor i månaden. Exakt vad den specifika hyra blir kommer stå på hyresavin för januari månad som skickas hem till alla hyresgäster i pappersform.

Innan den nuvarande överenskommelsen har Kalmarhem höjt hyrorna med ett belopp per lägenhetstyp. Men under förra årets förhandling beslöt bostadsbolaget och Hyresgästföreningen att frångå det systemet. Därför höjs nu hyrorna istället med en procentsats, vilket sägs ge en mer rättvisa hyresförändring. 

Annons
Läs ocksåGatuprotest mot allmännyttans krav i GöteborgOla Terlegård och Catherine Holt är med och arrangerar en protest i Göteborg mot att de kommunala bostadsbolagen kräver att få höja hyran med 6,8 procent.

Anledningen till hyreshöjningen, menade bostadsbolaget vid förhandlingen, är ökade kostnader för till exempel taxor, underhåll och drift och kostnader för bostadsbolagets satsningar.

Och nu gör bostadsbolaget alltså sin andra höjning inom ramen för tvåårsöverenskommelsen. I ett pressmeddelande säger dock Kalmarhem att om de skulle gjort samma förhandling idag hade de behövt landa runt 3 procent för att kompensera för de kostnadsökningar som övriga samhället genererar.

Annons
Läs också Tvärnit för hyror i Varberg – första strandningen i Halland i år Så mycket höjer halländska värdar hyran 2023 – hela listan Otäck lukt tvingar Marina och dottern att fly hemmet: "Vi har sovit i tvättstugan" Oklara regler: Lång väntan på varmvatten när värden bytte AnnCriztins kran

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.