HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Kalmarhem höjer hyran med 1,8 procent

Kalmar Hyresgästerna i Kalmarhem får en hyreshöjning från och med den 1 januari 2020. Höjningen är en del av den tvååriga överenskommelsen som förhandlades fram för 2019 och 2020.

Överenskommelsen innebär att hyran höjs med 1,8 procent från och med den 1 januari 2020. För en lägenhet med två rum och kök och med en nuvarande månadshyra på 5000 kronor innebär detta en ökning med 90 kronor i månaden. Exakt vad den specifika hyra blir kommer stå på hyresavin för januari månad som skickas hem till alla hyresgäster i pappersform.

Innan den nuvarande överenskommelsen har Kalmarhem höjt hyrorna med ett belopp per lägenhetstyp. Men under förra årets förhandling beslöt bostadsbolaget och Hyresgästföreningen att frångå det systemet. Därför höjs nu hyrorna istället med en procentsats, vilket sägs ge en mer rättvisa hyresförändring. 

Läs ocksåAthena vill skaffa elbil men kan inte: "Fel att det är enklare för dem i villa"

Anledningen till hyreshöjningen, menade bostadsbolaget vid förhandlingen, är ökade kostnader för till exempel taxor, underhåll och drift och kostnader för bostadsbolagets satsningar.

Och nu gör bostadsbolaget alltså sin andra höjning inom ramen för tvåårsöverenskommelsen. I ett pressmeddelande säger dock Kalmarhem att om de skulle gjort samma förhandling idag hade de behövt landa runt 3 procent för att kompensera för de kostnadsökningar som övriga samhället genererar.

Läs också Hyresgästerna på trygghetsboendet i Uddevalla får inte tillbaks överhyran Carina kämpar mot ensamheten Ulf lägger ut hyreshusets dammråttor på Instagram Östersundshem får lov att renovera 192 lägenheter – upp till 58 procent i hyreshöjning

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.