Annons

Kameraövervakning har gett effekt i Kungälv

Kungälv Nordmannatorget i Komarken har varit befriat från incidenter sedan övervakningskameror kom upp i början av augusti. Snart löper det tillfälliga tillståndet ut.
Foto: Minna Ulin
Per Berglund, Jan Nyholm, Ingemar Pettersson och Berndt Nordqvist besöker Nordmannatorget ofta – på dagtid.De har inte drabbats själva, men hört en del om stök och bråk.

Höstregnet strilar ner över stenplattorna på Nordmannatorget. Ett fåtal människor ilar mot vårdcentralen och servicebutiken. Mitt i vardagslunken är det inget skrämmande med att gå här, men många boende ser torget som en av de mest otrygga platserna i Komarken.

Bränder, förstörelse, klotter, smällare som fyras av hör till några av incidenterna som inträffat.

Läs ocksåFå kommuner erbjuder hyresgaranti – men Sofia och barnen fick hjälp att bo kvar: "Jag hade tur"En kvinna vid en vägg av trä och en dörr.

Efter en stökig period i somras ställde polisen upp en mobil station och lät invånarna ringa in otrygga områden på en karta. En redan känd bild av Nordmannatorget bekräftades. En effekt blev att två övervakningskameror sattes upp.

Inne på kafé Nordmarken sitter fyra herrar och löser världsproblem över en fika. Meningarna om övervakningen är delade.

– Det är jättebra, för min del får det gärna blir fler kameror. Har man rent mjöl i påsen är det inget problem och här är det ju mycket stök, säger Per Berglund.

Läs ocksåVandrar tillsammans för ökad botrygghet: "Minskar fördomar mot socialtjänsten"Hyresgästen Hans Nilsson fick påhälsning av Mia Schagerholm, uthyrare på Bengtsforshus, Diana Rörström, förtroendevald, Mia Kjellsson, folkrörelseutvecklare på Hyresgästföreningen, Bachir Sulaiman, som jobbar med arbete- och integration, samt Olle Vister, fältsekreterare på Bengtsfors kommun.

Jan Nyholm tror förvisso att kamerorna kan ge en kortsiktig effekt, så att de som stör vet att de är bevakade, man tycker inte att de är någon lösning på lång sikt.

– Att straffa och kontrollera ger inga bra resultat i längden. Man får ha samtal med skolor och föräldrar och våga engagera sig. Annars får vi ettkameraövervakningssamhälle överallt, säger han.

Ingemar Pettersson och Berndt Nordqvist har också sett nedskräpning och förstörelse och hört talas om bråk och drogförsäljning på nätterna.

Annons
Läs ocksåHemlös dömd till fängelse – tog sig in i tom lägenhet: "Vad ska man göra – ska man dö?"Krossat glas med blod på fönsterkarmen och två hander i handfängsel där en hand är i ett bandage med blod på.

Känner ni er otrygga?
– Nej, svarar männen unisont.

De har inga ärenden hit på nätterna när det ska vara som stökigast. Men en annan av de fikande männen inflikar att han cyklar förbi på kvällen ibland och då kan det stå ett 20-tal ungdomar som ”sölar ner”. Då tar han en annan väg.

Ulrika Bäckström är ordförande i en lokal hyresgästförening i Komarken. Hon tycker att övervakningskamerorna har gett effekt, åtminstone till viss del.

– Det har blivit lugnare på Nordmannatorget, men de som står för stöket har flyttat på sig. Dessutom är det många fler ungdomar som går maskerade på kvällarna nu, det är sannolikt på grund av kamerorna, säger hon.

Ulrika Bäckström är positiv till övervakningen och ser gärna kameror på fler ställen. Samtidigt ser hon att det behövs helt andra insatser för att komma åt problemen i grunden.

Nätverk Komarken är ett sätt. Gruppen består av en mängd intressenter, från skolan och kyrkan till fastighetsägare och polis. Ulrika Bäckström sitter med som representant för Hyresgästföreningen och som boende i området.

– Alla som verkar i området får en gemensam bild av hur det faktiskt är. Vi pratar om vikten av att hålla ordning och att åtgärda klotter och sabotage snabbt. Bara åsynen av förstörelse bidrar till att en känsla av otrygghet.

Flera personer som Hem & Hyra pratat med säger att barn och tonåringar ofta vistas utomhus sent på kvällarna. Ulrika Bäckström bekräftar den bilden. För henne är föräldrarna nyckeln till förändring. Hon efterlyser högre krav, men också stöttning.

Annons

– Man måste stärka föräldrarna, så att de kan stå emot och förhindra att 12-13-åringar springer ute och ställer till sattyg. Min dröm för Komarken är att områdets lokala hyresgästföreningar delar lokal och samarbetar med barn- och seniorverksamhet, läxhjälp och skapar ett nätverk där mammor och pappor kan bolla problem och hjälpa varandra. Det är tufft att vara förälder till en tonåring i dag.

Det har gått två månader sedan de två övervakningskamerorna monterades upp på Nordmannatorget. Enligt Daniel Hjerpe, kommunpolis i Kungälv, har försöket fallit väl ut.

– Vi får positiva signaler från dem som rör sig på torget, det har blivit lugnare och vi har inte haft några händelser i form av anlagda bränder och liknande. Vi ser också ett förändrat beteende på de ungdomar som ställer till det. De känner sig iakttagna och har flyttat sig från torget, säger han.

Flyttar man inte bara problemen?
– Det skulle jag inte säga. Rent forskningsmässigt har det visat sig att kameraövervakning flyttar delar av problemet, men inte hela. En del anpassar sig, men det finns de som inte orkar eller tycker att det är värt att fortsätta med brottslighet.

Tillståndet för de två tillfälliga övervakningskamerorna på Nordmannatorget gäller i 90 dagar. I november plockas de ner, men polisens ambition är att få upp nya kameror på permanent basis.

– Vi kommer inte att hinna få till en lösning rent praktiskt till november, processen med tillstånd och annat tar tid. Min uppfattning är att det kommer kameror på Nordmannatorget, men tidsperspektivet är omöjligt att sia om, säger Daniel Hjerpe.

Läs också Beordrade attack med handgranat – nu kan hyresgästen tvingas ut: ”Sprider otrygghet” Alice, 9, stoppade hyresvärdens trädfällning: "Jag satt där uppe i sju timmar tills de gick hem"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.