Annons

”De flesta jag känner gillar inte kamerorna”

Göteborg Alla Bergsjöbor applåderar inte polisens kameror. Aisha Ali är en av dem som är kritisk till övervakningen. Hon skulle hellre se andra insatser.
Foto: Gustaf Görfelt
"Det är bara en viss typ av områden som kameraövervakas. Man sätter inte upp kameror i centrum, trots att det är där flest brott begås" säger Aisha Ali.

– I en annan stadsdel kanske poliser, vakter och kameror anses öka tryggheten, men här har många människor andra erfarenheter. Vi möts hela tiden av misstänksamhet. Då skapar bara mer övervakning en negativ verkan och polarisering. De flesta jag känner gillar inte kamerorna, säger Aisha Ali.

Hon har en bakgrund i det lokala föreningslivet  och driver instagramkontot Ortens röster ihop med kompisen Ramla Abdullahi. Båda har tidigare gått ut offentligt med kritik mot kameraövervakningen, genom debattartiklar och namninsamlingar.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Nu har brottsaktiviteten sjunkit på Rymdtorget och droghandeln flyttat till andra platser i närheten. Det har inte fått Aisha Ali att ändra uppfattning.

–  Man tycker det är en framgång att det flyttar på sig. Jag fattar inte riktigt logiken. Rymdtorget är en central plats, så det är kanske bra för dem som kommer utifrån för att arbeta i Bergsjön. Men vi som bor här rör oss ju i hela stadsdelen, nästan mer på de platser dit det har flyttat nu, säger Aisha Ali.

Hon menar att det är talande att det är i förorterna som polisen sätter upp kameror, inte i centrum eller Majorna/Linnéstaden, som är mer brottsutsatta stadsdelar.

Annons
Läs ocksåMamman tvingades flytta när sonen dömdes för brott: “De kriminella lämnar oss inte ifred”Bombbyggare

– Vi som bor i socioekonomiskt utsatta områden utsätts ständigt för misstänkliggörande. Ska man få bort kriminaliteten måste man arbeta långsiktigt, mot segregation och fattigdom, säger Aisha Ali.

Men hur ska man lösa den akuta situationen, med människor som redan är aktiva kriminella?

– Personer som har lämnat det kriminella livet bakom sig behöver nå ut till dem som är aktiva. De kan berätta om nackdelarna som kommer med kriminaliteten efter den första ”smekmånadsfasen”. Det behövs fler ställen där sådana kontakter kan skapas. Dessutom behövs det sysselsättningar för att bryta mönster och rutiner. Det finns killar som aldrig varit på en arbetsintervju eller fått ett jobb, säger Aisha Ali.

Läs ocksåHyresvärden gick in i kvinnans rum och sniffade på trosor – fångades på filmBilden visar en hand som rotar runt bland underkläder. Bilden ärarrangerad.

LÄS MER:

Annons

100 poliskameror övervakar bostadsområden i Göteborg

Polisen ger mörk bild av stadsdelar i Göteborg

Kameraövervakning har gett effekt i Kungälv

Läs också Trakasserad av nazisympatisör - mamman och barnen fick fly sitt hem: "Utbildad att mörda" Hemliga gruppen kartlägger misstänkta svartuthyrare: ”Vi måste kunna belägga med fakta om någon ljuger” Så mycket får värden snoka för att upptäcka svartuthyrning – och här går gränsen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.