HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

”De flesta jag känner gillar inte kamerorna”

Göteborg Alla Bergsjöbor applåderar inte polisens kameror. Aisha Ali är en av dem som är kritisk till övervakningen. Hon skulle hellre se andra insatser.
Foto: Gustaf Görfelt
"Det är bara en viss typ av områden som kameraövervakas. Man sätter inte upp kameror i centrum, trots att det är där flest brott begås" säger Aisha Ali.

– I en annan stadsdel kanske poliser, vakter och kameror anses öka tryggheten, men här har många människor andra erfarenheter. Vi möts hela tiden av misstänksamhet. Då skapar bara mer övervakning en negativ verkan och polarisering. De flesta jag känner gillar inte kamerorna, säger Aisha Ali.

Hon har en bakgrund i det lokala föreningslivet  och driver instagramkontot Ortens röster ihop med kompisen Ramla Abdullahi. Båda har tidigare gått ut offentligt med kritik mot kameraövervakningen, genom debattartiklar och namninsamlingar.

Läs ocksåHade sex kilo knark och 900 000 i kontanter hemma – hyresgästen slipper straffFyndet gjordes i en garderob i hyreslägenhete

Nu har brottsaktiviteten sjunkit på Rymdtorget och droghandeln flyttat till andra platser i närheten. Det har inte fått Aisha Ali att ändra uppfattning.

–  Man tycker det är en framgång att det flyttar på sig. Jag fattar inte riktigt logiken. Rymdtorget är en central plats, så det är kanske bra för dem som kommer utifrån för att arbeta i Bergsjön. Men vi som bor här rör oss ju i hela stadsdelen, nästan mer på de platser dit det har flyttat nu, säger Aisha Ali.

Hon menar att det är talande att det är i förorterna som polisen sätter upp kameror, inte i centrum eller Majorna/Linnéstaden, som är mer brottsutsatta stadsdelar.

Läs ocksåMamma drev knarkcentral hemma i lägenhetenResväska full med narkotikakapslar.

– Vi som bor i socioekonomiskt utsatta områden utsätts ständigt för misstänkliggörande. Ska man få bort kriminaliteten måste man arbeta långsiktigt, mot segregation och fattigdom, säger Aisha Ali.

Men hur ska man lösa den akuta situationen, med människor som redan är aktiva kriminella?

– Personer som har lämnat det kriminella livet bakom sig behöver nå ut till dem som är aktiva. De kan berätta om nackdelarna som kommer med kriminaliteten efter den första ”smekmånadsfasen”. Det behövs fler ställen där sådana kontakter kan skapas. Dessutom behövs det sysselsättningar för att bryta mönster och rutiner. Det finns killar som aldrig varit på en arbetsintervju eller fått ett jobb, säger Aisha Ali.

Läs ocksåFärre utsatta områden i Göteborg

LÄS MER:

100 poliskameror övervakar bostadsområden i Göteborg

Polisen ger mörk bild av stadsdelar i Göteborg

Kameraövervakning har gett effekt i Kungälv

Läs också Kvinna satt häktad – kompisen fortsatte festa i lägenheten Hyresgäst hade radioaktiva ämnen i lägenheten – grannar kan ha utsatts

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.