Annons

Kastar loss för att bli vattenvana

Göteborg Fler barn och unga i Göteborg ska få en chans att lära sig simma och segla. Det är ett av målen med projektet Vattenvana. Läs och få tips på fler gratis eller billiga friluftsaktiviteter för hela familjen.

Solen strålar och det blåser en lätt bris över Bergsjön, den skogssjö som givit namn till stadsdelen intill.

Tioåriga Fawzia Kalefa Osman kliver i land efter en tur i accessjolle ihop med ledaren Ahmed Mohamed från Biskopsgården.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Det var kul, det är inte svårt att segla, säger hon och skriver genast upp sig på listan för att få ge sig ut en gång till.

Accessjollarna tillhör Göteborgs Kungliga Segelsällskap, GKSS. Föreningen driver projektet Vattenvana med ekonomiskt stöd från Arvsfonden.

Malin Enerås är en av projektledarna.

Läs ocksåHär jobbar lokalbefolkningen stenhårt för att undvika polisens lista: ”Idrott kan vända trenden”Mattias Gabro från idrottsföreningen GIF Borås hjälper Sam Sejdi och Jac Backelin att spänna upp pingisnätet i Sjöbohallen.

– Vi var här första gången på novemberlovet. Det var så lyckat att vi blev väldigt taggade att göra det igen, säger hon.

Den här söndagen har hittills ett 50-tal barn varit ute och seglat i de båda jollarna. Vattenvana var på plats även dagen innan och flera av barnen har varit med båda dagarna.

Efter Bergsjön väntar seglingar i Härlanda tjärn och i Mölnesjön i Angered.

Annons
Läs ocksåI Växthuskafét frodas både blommor och integrationVäxthuset på Dalaberg i Uddevalla, kollage.

Fawzias pappa Idris Kelefa Osman är en av föräldrarna som står på stranden. Han uppskattar att barnen får chansen att pröva på båtliv.

– Jag har själv seglat mycket, både när jag bodde i Skåne och i mitt hemland Eritrea. Men barnen har inte gjort det innan, säger han.

Daniel Norlén är en annan pappa på plats. Han är där med barnen Elisabeth, 3, Markus, 6, och Lydia 8.

– Det är en kul grej för ungarna att få prova på. Samtidigt tycker jag det är väldigt bra att de gör sådant här, speciellt i lite utsatta områden, säger Daniel Norlén.

Vattenvana-projektet har flera syften. Det första är att ge barn och unga kunskap och en positiv relation till vatten. Det andra att erbjuda sociala aktiviteter och mötesplatser.

Projektet driver simskola året runt, och erbjuder prova på-segling och lovaktiviteter under vår, sommar och höst.

– Vi riktar oss speciellt till barn och ungdomar som är nyanlända eller i asylprocessen, eftersom vi ser att vattenvanan är låg i den gruppen. De flesta av våra deltagare är i övre tonåren, säger Malin Enerås.

Annons

Basen för verksamheten är Jubileumsparken i Frihamnen, med avstickare till GKSS anläggning i Långedrag.

– Många av ungdomarna har börjat med prova på-segling och sedan varit med på seglarkvällar eller läger. Efter det erbjuder vi möjlighet att arbeta som ledare eller funktionär. För oss har det varit viktigt att det finns en trappa framåt om man är intresserad av mer än att prova på, säger Malin Enerås.

Ahmed Mohamed är en av dem som gått vidare från deltagare till ledare.

– Jag har varit i Sverige fyra år och hade aldrig seglat förut. Första gången jag provade tyckte jag det var lite tråkigt, men sedan blev det intressant. Jag tyckte om det och började gå dit regelbundet varje vecka, säger han.

Nu har Vattenvana även gjort att han även haft ett sommarjobb den här sommaren.

– På helgerna får jag vara ute och segla. Det känns bra att vara ledare och det är skönt att vara ute i solen. Så det är både jobb och underhållning samtidigt, säger Ahmed Mohamed.

Fakta: Badliv i Jubileumsparken

• Jubileumsparken ligger i Frihamnen, nära Götaälvbron. Här finns många olika gratisaktiviteter, vissa året runt.

• Förutom att prova segling kan man basta i ”Svettekörka” och bada i bassänger med både sött och salt vatten.

• Dessutom finns en utomhusbana för rullskridskosporten rollerderby och en anläggning för stadsodling. Läs mer om vad som händer i parken på goteborg2021.com.

Fakta: Fler gratis utetips i Göteborg

1. Kan du inte ta barnen till stranden, testa en vattenlek eller plaskdamm. Finns till exempel i Angered, Majorna, Kortedala, Järnbrott, vid Operan och Odinsplatsen.

2. Besök Bygglekplatsen i Biskopsgården och snickra, såga, hamra och måla. Verktyg finns att låna.

3. Åk på sightseeing med Älvsnabben och se staden från älven. Nästan gratis, kostar bara en spårvagnsbiljett.

Fakta: Bondgårdar och fruktträd

• Klappa ett djur. I Göteborg finns 4H-gårdarna Kättilsröd i Tuve och Tolsered i Gerrebacka. Dessutom stadsgården Galaxen i Bergsjön och besöksgården Ladan i Hisings Backa.

• Plocka frukt. Det finns inte mindre än tolv kommunala fruktlundar i Göteborg. Se goteborg.se för lista.

• Lek! Det finns stora utflyktslekplatser i Slottsskogen, Angered, Frölunda, Tuve och Partille. Vissa har personal.

Läs också Pippi tog Fabienne till Sverige – "fredagsfikat det bästa jag vet" Grannen intill: Språket är nyckeln för Silva – siktar på att bli lärare Elever ska bussas från Kronogården för ökad integration

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.