Annons

Kattägare hotas med vräkning om de inte tar ner balkongnät

Heby Hyresgäster på Torgvägen i Östervåla hotas med vräkning om de inte tar ner sina kattnät. "Vill man ha nät på balkongen får man flytta någon annanstans", säger Hebygårdars vd, Ove Hedberg.

Det var i november förra året som hyresgästerna på Torgvägen 1, 3, 5 och 7 i Östervåla fick ett brev från sin hyresvärd, kommunala Hebygårdar. Där stod bland annat: ”Det har kommit till vår kännedom att byggnationer på balkongerna har skett. Oavsett syfte har detta skett utan fastighetsägarens tillstånd och skall skyndsamt avlägsnas. Sker inte detta kan hyresrätten anses som förverkad enligt §25 i Hyreslagen och hyresvärden kan säga upp avtalet.”

– Det är ju ett hot om vräkning, men de har inte sagt något om det här innan dess, säger Yvette Stairs, som bor på Torgvägen 5B och har kattnät på sin balkong.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Bakgrunden, som förklaras i brevet, är att Hebygårdar i samband med att fönstren byttes ut tog bort byggnationer som hyresgäster hade gjort själva. Tanken är att husen nu ska se mer enhetliga ut.

– Jag ringde upp Hebygårdar och sa att vi ju måste följa djurskyddslagen. Och vi betalar hyra för balkongerna som alla andra, så vi måste kunna använda dem, säger Sofia Ericsson, som bor högst upp på Torgvägen 3A tillsammans med sin sambo, deras sex månader gamla dotter och två maine coon-katter.

Enligt Jordbruksverkets föreskrift måste man ha nät på balkongen om den är mer än fem meter över marken och katter vistas där ensamma. Men även flera hyresgäster på Torgvägen som bor längre ner vill ha nät för att katterna ska kunna vara på balkongen och det ska gå att vädra utan att riskera att katter rymmer.

Läs ocksåStörningsjouren hittade kvinna inlåst i förråd – värden vill vräka en man i husetGrovkornig närbild på en uppbruten vit dörr. Ovanpå inklippt text: "Det är obehöriga i källare. Det hörs bankningar. Åk inte ensam på denna." En hyresgäst riskerar vräkning efter att hans besökare stört grannarna.

– Jag pratade med Hebygårdar och undrade om det inte skulle gå att hitta en gemensam lösning. De skulle kunna bestämma hur kattnäten ska se ut, så att det blir snyggt och enhetligt. Vi skulle till exempel kunna måla träramarna vita. Jag föreslog till och med att de kunde lägga på lite på hyran för oss med kattnät, säger Sofia Ericsson.

Annons

De hyresgäster som inte tog bort sina kattnät efter det första brevet, och inte hade tillstånd för dem sen tidigare, fick ytterligare ett brev. Där förtydligas att Hebygårdar anser att kattnäten är ett åsidosättande av kravet på att iaktta ”sundhet, ordning och gott skick” och kan leda till att bostadsbolaget säger upp hyresavtalet.

– Man hyr lägenheten, man äger den inte. Det är inte meningen att man ska börja bygga och snickra själv när man bor i hyresrätt. Vi tycker att det ser hemskt ut. Det håller nog många hyresgäster med om också, säger Hebygårdars vd Ove Hedberg.

Läs ocksåHyresgäst ringde störningsjouren 41 gånger och skrek ”åk hem till Afrika” till grannar – sägs nu upp från lägenhetEn kvinna och hennes sambo har i flera år ringt störningsjour och hyresvärd vid ljud i ett hyreshus. Dessutom har de uttryckt sig rasistiskt mot grannar och gjort orosanmälningar. Nu säger hyresvärden upp avtalet med kvinnan – och kräver att de flyttar.

Vill ni att de hyresgäster som bor högt upp och har katt ska bryta mot lagen?
– Nej, det ska de väl inte göra, men om man har en katt som måste låsas in är det kanske inte lämpligt att bo hos oss. Vill man ha nät på balkongen får man flytta någon annanstans, säger Ove Hedberg.

Går det inte att hitta en lösning som alla är nöjda med, till exempel att kattnäten utformas på ett enhetligt sätt?
– Man kan ofta finna lösningar, men det är tråkigt när det ska ske i efterhand. Många tror att de kan göra som de vill utan att fråga i förväg, säger han.

Vad kommer ni att göra om någon inte tar ner sitt nät?
– Jag vet inte. Om någon vill strida får man väl ta upp det för prövning, säger Ove Hedberg.

Annons

En hyresvärd har alltid möjlighet att säga upp avtalet med en hyresgäst. Det som händer då är att det blir en rättslig prövning i hyresnämnden eller tingsrätten. Där avgörs om hyresvärdens skäl att säga upp hyresavtalet är tillräckligt starka.

– Det här är en knepig fråga. Det är tydligt att man måste ha nät, men det är en skyldighet man har mot katten, så det ger dig inte per automatik några rättigheter mot fastighetsägaren, säger Johan Candler, jurist på Hyresgästföreningens rådgivning.

Frågan är om ett kattnät kan anses vara ett så allvarligt åsidosättande av kravet på ”sundhet, ordning och gott skick” att det vid en rättslig prövning skulle kunna leda till att man tvingas flytta.

– Om hyresvärden vill att näten ska tas bort av rent estetiska skäl har jag svårt att tro att en domstol skulle lämna en hyresgäst bostadslös av den anledningen. Så länge man inte gör någon åverkan och har gjort det snyggt och prydligt har jag svårt att se att hyresvärden skulle ha någon framgång vid en prövning. Jag tycker också att det måste tala till hyresgästernas fördel att de är villiga att kompromissa. Men det går aldrig att lämna en 100-procentig garanti, säger Johan Candler.

Fakta: Det händer om hyresvärden säger upp kontraktet
  • En hyresvärd har alltid möjlighet att säga upp ett hyresavtal. Då blir det en rättslig prövning där det avgörs om hyresvärdens skäl är så starka att de upphäver hyresgästens rätt att bo kvar, besittningsskyddet.
  • Om en hyresvärd säger upp ett hyreskontrakt med normal uppsägningstid, tre månader, prövas frågan i hyresnämnden. Det innebär aldrig någon kostnad för hyresgästen.
  • Om hyresvärden säger upp kontraktet i förtid, det vill säga med mindre än tre månaders uppsägningstid, prövas frågan i tingsrätten. Medlemmar i Hyresgästföreningen kan få kostnadsfri hjälp av ett juridiskt ombud, men om man förlorar i tingsrätten kan man själv bli skyldig att betala hyresvärdens rättegångskostnader. Om man har en hemförsäkring med rättsskydd kan man ofta få ersättning för en stor del av rättegångskostnaderna.
Läs också Sopkaos på balkongen – hyresgäst uppsagd för tredje gången Hade "råd" att köra Voi - tvingas flytta efter att socialen vägrat betala hyran Använde cykeln som ”kylskåp” – sopkaos när fiskmåsar letade mat

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.