Annons

Katten kissade inomhus – så illa gick det för hyresgästen

Nyheter Uppbrutna väggar och golv. Byte av samtliga ytskikt. Totalrenovering av badrum. Det är några av konsekvenserna efter att mannen låtit katten kissa inomhus. Hyresvärden vill nu varna för de stora kostnader som i värsta fall kan drabba djurägande hyresgäster.
Foto: Hyresnämnden
Katturin, klösmärken och totalförstörda vitvaror. Nu förlorar hyresgästen lägenheten – och kan riskera skadestånd.

När hantverkaren klev in i enrummaren söder om Norrköping fick han en chock. Stanken av katturin var så intensiv att han inte kunde utföra den avtalade fönstermålningen utan att först ha vädrat i flera timmar.

Hyresvärden begärde tillträde till lägenheten för att göra en besiktning men släpptes inte in.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Ett par dagar senare klagade grannarna över en kraftig stank på vinden. Där upphittades ett 20-tal säckar med matrester och begagnad kattsand – samt post till hyresgästen som bor i enrummaren.

Strax senare hittades en liknande skräpsamling av kattartiklar i husets källare, efter att grannar klagat över en ”vidrig lukt”. En sanering av både vind och källare genomfördes, då det fanns risk för att lukten skulle sätta sig även i grannarnas möbler och kläder.

Först en månad efter hantverkarens besök kommer hyresvärden slutligen in i lägenheten. I ett protokoll från hyresnämnden i Linköping beskrivs vad som väntar på andra sidan dörren.

Läs ocksåKändiskatten Luffar-Lasse förenar tiotusentals människor: "Han sprider så mycket glädje"
Stora delar av väggarna är kraftigt nedslitna av kattklor och urin har trängt in i såväl väggar som golv.

Djurmaten och kattillbehör är borta. I stället möts värden av en mycket kraftig stank av katturin samt djupa klösmärken över väggarna. Det konstateras att kattkisset trängt djupt ner under trösklar och lister och ner i golvgipset.

Att återställa lägenheten till beboeligt skick kommer ta tid, skriver besiktningsmannen. Först måste samtliga ytskick avlägsnas och betongen i väggarnas nederkant bilas bort. Golvgips måste rivas och hela lägenheten behöver målas med spärrande färg som förhindrar att odören tränger igenom på nytt. Därtill måste badrummet totalrenoveras, då katturinet fastnat i golv, fogar och porslin.

Annons

I ett beslut från hyresnämnden konstateras att mannen brustit i sitt ansvar som hyresgäst och att han omgående sägs upp. Hur många katter mannen haft i lägenheten lyckas rätten emellertid inte klargöra. Av allt att döma verkar han även ha flyttat ut på eget initiativ.

Läs ocksåKvinna hade nio hundar i lägenheten: ”Lukten går inte att beskriva”

När Hem & Hyra når den privata fastighetsvärden har kattägaren fortfarande inte gjort sig till känna. Tills vidare har hans tillhörigheter magasinerats i ett förråd.

– Han har inte hört av sig än, men vi känner till att han bor på ett annat ställes. Just nu håller vi på att förbereda inför saneringen.

Hur mycket uppskattar ni att det kommer kosta att återställa lägenheten?

– Svårt att säga på förhand. Men kanske runt 50 000 kronor. Det rör sig i det här fallet bara om en enrummare.

Skador från husdjur innebär inte bara kostnader för fastighetsägare eller besvär för grannar. Det kan även stå den boende dyrt. Klösmärken och kisslukt räknas nämligen inte som normalt slitage och kan därför ligga hyresgästen till last.

I fjol skrev Hem & Hyra om en kvinna som stämdes på totalt 445 000 kronor för sanering och renovering på grund av kattkiss.

Annons

– Hyresvärden har rätt att få ersättning för att lägenheten behöver renoveras tidigare än tänkt. Som hyresgäst är man skyldig att vårda lägenheten väl. Det är därför viktigt att ha uppsikt över sina djur och att sköta om dem, berättar Hyresgästföreningens jurist Ingrid Buskas.

I det aktuella fallet har värden ännu inte beslutat om något skadeståndskrav ska riktas mot hyresgästen.

– Jag vet inte än. Det sker ju en avskrivning på ytskiktet över tid, så det är svårt att uppskatta. Men själva saneringskostnaderna kommer att bli relativt stora.

Han vill dock påminna samtliga kattägare om vikten av att lära katten ordentliga toalettvanor.

– Det är inte bara en viss kategori människor som råkar ut för det här. Katturin kan bli en jättesorglig historia även för vanligt folk, som kanske inte tänker på skadorna som kan uppstå.

Fakta: Allt du behöver veta om husdjur i hyresrätt

Se Hyresgästföreningens förbundsjurist Susanna Skogsberg berätta om djurägarens skyldigheter.

Läs också Grannarna slog larm om stanken – UV-ljus avslöjade kattkisset Hyresgästen lämnade kvar möbler – och död katt Stanken av kattkiss så stark att grannar nästan kräktes – 79-årig kvinna tvingas flytta

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.