Annons

Kattkiss i hela lägenheten – hyresgäst stäms på närmare halv miljon

Kristianstad Hyresvärden kräver närmare en halv miljon kronor för en nerkissad lägenhet. Hyresgästens katter får skulden. Men Hyresgästföreningen har en annan åsikt och försvarar den stämda kvinnan.
Foto: Petra Martinsson
Genrebild.

Hyresvärden har stämt hyresgästen vid Kristianstads tingsrätt. Enligt värden var det efter att hyresgästen hade flyttat ut som stora skadorna av katturin upptäcktes. Det fanns urin i lägenhetens alla rum, förutom i badrummet. 30 centimeter upp var gips och betongväggar skadade, likaså var elinstallationer, dörrar, karmar och trösklar förstörda. På vissa ställen fanns det fukt. Lägenheten är en fyra på cirka 100 kvadratmeter.

Hyresvärden skriver i stämningsansökan att vid utflyttningsbesiktningen såg lägenheten ut att vara i ”gott skick”. De fanns en antydan till lukt, och fönstren stod på glänt, men den antogs försvinna vid flyttstädningen. Innan nästa hyresgäst flyttade in skulle lägenheten renoveras och det var när hantverkarna kom till lägenheten som de kände en stark doft av katturin. Då hade lägenhetens fönster varit stängda i ett halv dygn.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Skadorna var så stora att renoveringen av lägenheten, som ligger i Kristianstads kommun, kostade flera hundra tusen. Enligt stämningen i Kristianstad tingsrätt kräver värden att den utflyttade hyresgästen betalar renoveringen samt uteblivna hyror för den tid då renoveringen pågick. Totalt krävs stäms hyresgästen på skadestånd på 445 000 kronor för att ”genom vållande eller vårdslöshet” låtit en katt urinera i lägenheten vilket orsakat stora skador.

Men hyresgästen anser sig oskyldig och backas upp av Hyresgästföreningen som agerar ombud. Tidigare hyresgäster kan vara skyldiga.
– Vi anser att hyresgästen har skött sina katter och hur vet vi vilka skador som den förre ägaren har orsakat? Vi menar också att kostnaderna för renoveringen som värden presenterar inte är skäliga, säger Tobias Gradén, jurist på Hyresgästföreningen.

Annons

I svaromålet skriver Hyresgästföreningen att det inte kan uteslutas att ”ifrågavarande skadorna åtminstone delvis har orsakats av tidigare hyresgästs djurhållning”. Att det inte skulle ha uppmärksammats vid hyresgästens inflyttning ”ligger väl i linje med kärandens uppfattning att skadorna av förevarande slag inte gick att uppmärksamma” vid avflyttningsbesiktningen.

Läs ocksåHyresgäster får fortsätta betala för tv-kanaler som försvann

Hyresgästen och Hyresgästföreningen kommer att låta personer vittna om att hyresgästen har skött om sina katter. Under tiden som hon har bott i lägenheten, 2007-2019, har hyresgästen haft två katter efter varandra. De har haft kattlådor och när hon har varit bortrest har kattvakter skött om djuren. De påpekar också att värden hade planer på att renovera lägenheten före det att skadorna blev kända.

Enligt stämningen kommer värden bland annat låta en skadetekniker vittna om lägenhetens skador, sanering och rivning. Den förra hyresgästen ska också höras om lägenhetens skick när hon flyttade ut. Även alla fakturor i samband med renoveringen redovisas.

Annons

Förhandlingen i Kristianstads tingsrätt är uppsatt i september.

Läs ocksåHyresgästföreningen hoppar av evenemang runt Eurovision – ”Glädjen borta”Den svenska artisten Loreen efter Eurovisionvinsten i Liverpool 2023 samt Hyresgästföreningens logga.
Läs också Tom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från Hyresgästföreningen Dyrt efterspel för hyresgäster och skattebetalare efter sparkad bostads-vd Ny lag ska säkra kontraktet för barnfamiljer: "Snävt men ett steg i rätt riktning"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.