Annons

KBAB firar 100 år med utställning

Västmanland I år firar Köpings Bostads AB, KBAB, 100 år. Det firas bland annat med en utställning på Nibbletorget.
Foto: Köpings Bostads AB
Arbetarbostaden vid Köpings hytta var ett av de första husen som KBAB byggde. Huset finns inte kvar idag, men KBAB:s personal försöker hitta platsen där det låg för att kunna dokumentera det till bolagets jubileumsutställning. Bilden har tillhandahållits av Sten Lindqvist.

Köpings Bostads AB firar 100 år i år. Det ska firas bland annat med en jubileumsutställning som öppnar på Nibbletorget i slutet av augusti. Med hjälp av foton och återskapade miljöer ska besökarna tas med tillbaka till svunna tider.

– Vi bygger utställningen efter en tidslinje, från de första husen som byggdes 1917, fram till nu. KBAB byggde mest på 1940, -50- och -60-talen. Därför har vi byggt upp ett vardagsrum och ett kök i 60-talsstil. Intill har vi återskapat ett KBAB-kontor från 1980-talet, när man hade kösystemet i lådor, säger Maria Eriksson, kommunikatör på KBAB.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Det krävs en del detektivarbete för att få ihop materialet till utställningen. Just nu letar Maria Eriksson och hennes kolleger efter platsen där ett av KBAB:s första hus stod, en arbetarbostad vid numera försvunna masugnsanläggningen Köpings hytta, som låg där friluftsområdet Karlbergsskogen ligger idag.

Annons

– Huset finns med på en stadskarta från 1926, och vi har det på bild. Det som finns kvar är ett stuprör, säger Maria Eriksson.

Planen är att fotodokumentera platsen. I höst kommer hyresgästerna och andra intresserade att erbjudas guidade bussturer på KBAB-tema runt om i Köping, bland annat till Karlbergsskogen.

Läs ocksåNär som helst kan marken ge vika – deras hem står mitt i riskzonen ”Hade varit fruktansvärt”

 

Annons

 

Fakta: KBAB 100 år

Den 16 november 1917 registrerades Aktiebolaget för smålägenheter i Köping. Genast började man bygga två bostadshus, det ena i kvarteret Kare 2 (Villagatan) och det andra i Ögrim 4, som blev det nya namnet på bostadskvarteret vid Hyttan (Järnvägsgatan).

Båda husen blev klara för inflyttning i december 1917. Byggkostnaderna för husen uppgick till omkring 23 000 kronor vardera.

Källa: KBAB:s hemsida

Läs också Mannen ville spara el, skaffade kamin och orsakade brand – får betala skadestånd Viveca, 78, bor hos värden som höjer hyran mest i landet: "Måste bli ett stopp någon gång" Fettklump på 40 ton hittades i avloppsrör – här är proppen som dykare fick hugga bort Motorolja och hundbajs hamnar i behållarna för matfett: "Ingen succé - mer farligt avfall än matolja"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.