Annons

Kenneth Nilsson tar över Örebro

Dalarna Hyresgästföreningens tidigare kommunikationschef i Region Mitt, Kenneth Nilsson, föreslås som ny ordförande i kommunstyrelsen i Örebro.

 Grattis! Eller ska man säga ”din stackare”?

– Jag vet inte. Det är en balansgång. Det är ett stort förtroende som man kan säga grattis åt – men det kommer också ställa stora krav. Det är inte bara glam och glitter och inte bara jobbigt.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Det är ungefär fem år sedan du lämnade tjänsten som kommunikationschef på Hyresgästföreningen. Vad lärde du dig under dina år på HGF som du har nytta av nu?

– Jag lärde mig jättemycket. Framförallt betydelsen av att ha en fungerande folkrörelse bakom sig. Det ger ett mandat att driva frågor när man har medlemmar med sig. Och det gäller även i politiken. Om man inte förmår eller vill lyssna på samhället utanför – så spelar det ingen roll vilket väljarstöd du har. Skillnaden är att inom Hyresgästföreningen ska man lyssna på en avgränsad skara, men inom politiken måste man lyssna på alla: både egna väljare och alla andra. Politiker anklagas ju ofta för att ”så här sa du en gång  i en annan roll”. Men då måste man ha respekt för att som politiker är du ansvarig för en helhet, och då är det min förbannade skyldighet att lyssna ännu bredare.

Det var en fråga som jag tänkte komma till. Har du fått ta skit för att du tidigare drivit saker i Hyresgästföreningen som går på tvärs mot er politik?

– Ja, det har jag. Framförallt i sociala medier. Just formuleringen ”Så där sa du inte då och då” är återkommande. Och nej, det gjorde jag inte – men i en yrkesroll när jag är betald av Hyresgästföreningen för att driva vissa frågor, måste jag ju ta ansvar för den rollen. Och nu måste jag ta ansvar för den här rollen. Jag tycker personligen att det är en ganska svag argumentation om man inte inser rollfördelningen. Men sen kan jag ha respekt för att människor som vill vinna en debatt försöker plåga den de vill vinna mot med den sortens retorik. Så ser spelet ut.

Läs ocksåTvättstugan - platsen där smutsiga grannkonflikter gror

Åt andra hållet då – när du var kommunikationschef på Hyresgästföreningen var du med och drev en kampanj mot utförsäljningen av Öbo-lägenheter som anklagades för att piska upp stämningen mot de som då var politiker. Hur ser du på det nu i efterhand?

– Jag var aktiv i en väldigt stor namninsamling. Det är en bra metod som är sympatisk, men det förekom säkert inslag som togs emot och även drevs på ett personligt sätt – men det var inget vi initierade med uppsåt att skada någon. Det törs jag vara tydlig med.

Men du kan ändå se att Hyresgästföreningen var hård i sin argumentation den gången?

– Jo, absolut. Men det var också en väldigt, väldigt hård fråga. Det var många människor som kände sig utsatta och utlämnade. Energin och mandatet att driva frågan kom från medlemmarna. Men jag kan inte påminna mig om att jag gick på enskilda individer, men jag kan tänka mig att många kände sig omskakade av den tydliga argumentationen.

Annons
Läs ocksåStriden inte över – dragkampen om ombildningar väcker oro och hopp i Göteborg

Nu har Hyresgästföreningen samlat namn igen. Den här gången mot värdeöverföringen från Öbo till kommunen som de vill ska stanna i bolaget. Varför är de pengarna viktiga för kommunen? 

– Pengarna är jätteviktiga. Och vi är tydliga med vad de ska användas till: nämligen områdesutveckling och socialt ansvarstagande. Hade vi inte haft de pengarna hade massor av insatser inte kunnat göras.

Som vad?

– Det kan vara skötsel av idrottsarenor och sociala insattser. En del säger ”Varför inte ta pengarna någon annanstans?”. Och, ja, det kan man ju tycka. Men då måste man vara behjälplig att tala om varifrån det ska tas. Ska det vara från skolan, från äldreomsorgen eller snöröjningen? 

Hur ser du på HGF:s argument att pengarna borde stanna i bolaget?

– Det är argument som är lätta att förstå. Särskilt när jag varit aktiv i hyresgäströrelsen. Men vi har flera faktorer här. Dels har vi ett trepartisamarbete i Örebro där vi behöver hitta gemensamma synsätt. Dessutom har vi den totala ekonomin – saker vi måste göra för att utveckla Örebro. Och den tredje faktorn är lagstiftningen.

– Lagstiftningen är tydlig med att man får göra så här – och den har Hyresgästföreningen varit med att tagit fram vilket säkert är en smärtsam insikt. Och det vi dessutom gjort – och där åsikterna går isär mellan oss och HGF- är att vi försöker vara jättenoga med att pengarna vi använder kommer från Öbo:s kommersiella fastigheter. Då tycker jag att vi använder både hängslen och livrem. Men det är självklart att Hyresgästföreningens uppgift är att försöka påverka oss i detta.

Ett argument vid utförsäljningen från Hyresgästföreningen var att ”ja, man FÅR göra så här enligt lagen, men det betyder inte att man måste”. Det samma gäller värdeöverföringen.

– Nej, man måste inte. Men det är därför de andra faktorerna blir relevanta: den totala ekonomin i Örebro och vad vi vill göra för att det ska bli en bättre stad att leva i – man åstadkommer väldigt mycket bra för de pengarna i flera bostadsområden.

Annons

En viktig fråga i Örebro är segregationen. Om du själv skulle berätta hur den ser ut i Örebro – vad säger du då?

– Vi har områden som präglas av hög arbetslöshet, lägre utbildningsnivå, trångboddhet. Sammanfattningen blir att man kan dra paralleller till det gamla klassamhället. Nu kan vi kalla det för klyftor i stället och då kan det inte råda någon tvivel om att vi har ett samhälle som plågas av dessa klyftor. Det är den moderna Socialdemokratins uppgift att jobba med de frågorna. Här har vi en jättestor politisk utmaning – som inte minst speglas i att vi har ett främlingsfientligt parti som vinner mark. Min uppfattning är att vi lokala politiker måste ha kvar modet att utmana klyftorna samtidigt som vi utmanar samhällssynen om att allt blir bra bara vi tar i med hårdhandskarna, stänger gränserna och låtsas som att de här människorna inte finns.

Örebro har utarbetat en modell för hur man ska ta emot personer som återvänder från IS till framförallt bostadsområdet Vivalla. Det har mött kritik. Varför är det viktigt att göra satsningen på dem som återvänder?

– Det blev ju en helt skruvad debatt som blev. Det viktigaste är de förebyggande insatserna. Att vi tidigt har samtal med barn och berörda i de här radikaliseringsprocesserna. Sen måste en kommun som Örebro följa lagstiftningen. Vi kan inte hantera människor utifrån vad vi tycker om vad de har gjort. Om de är fria och inte rättsförda på något sätt, då måste Örebro kommun hantera dem som andra medborgare. Allt annat är ett rättslöst samhälle. Det är inte aktuellt.

Vad tror du att det betyder för bostadsområden som Vivalla när radikaliseringsprocessen sker där?

– Nu skulle jag inte vilja säga att det bara handlar om områden som Vivalla. Men myndigheter och kommunens är väldigt medvetna om det här och kunskapen ökar hela tiden. Men slutsatsen att vi håller koll på Vivalla – är en dålig slutsats. Vi håller koll på radikaliseringen. För det är helknasigt att tro att det bara skapas utifrån var man råkar bo. 

Vi har tidigare skrivit om att HGF varit en plantskola för S i Örebro…

– Ja, eller om det är tvärt om. Jag har inget problem med att arbetarrörelsens olika delar som historiskt stått varandra nära, nu har ett utbyte av kompetens. Sen är det så att arbetarrörelsen professionaliserats: för hundra år sedan var det fler fackeltåg och färre anställda. Nu har vi fler anställda och färre fackeltåg. Då är det inte så konstigt att det finns ett utbyte av personal däremellan.

För att återkoppla till första frågan. Du har varit chef över mig vid två tillfällen – på Hyresgästföreningen och Örebro Kuriren – vad har du lärt dig av det som du har nytta av nu?

– Att ta betäckning och vara beredd på allt!

Läs också Mauritz ville sätta upp en laddstolpe: Kallduschen – inget bidrag till hyresgäster Dystra kartläggningen: Inga stöd till hyresgäster att vänta – politikerna håller i pengarna Ministerns luddiga besked om renovräkningarna: ”En viktig diskussion”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.