Annons

Dystra kartläggningen: Inga stöd till hyresgäster att vänta – politikerna håller i pengarna

Nyheter ROT-avdrag, ränteavdrag och slopad uppskovsränta. Villa- och bostadsrättsägare får mängder av stöd för sitt boende, plus värdeökningen. För Sveriges tre miljoner hyresgäster finns inga motsvarande skattelättnader. Inget jätteproblem enligt riksdagspartierna, visar en ny kartläggning.
Foto: Camilla Svensk/Sveriges riksdag
Att partiernas bostadspolitik bara gynnar de som äger sitt boende kan ha stora konsekvenser på samhället, menar Marie Linder.

I motioner, budgetar och på partiernas hemsidor blir det tydligt – de flesta partierna vill hellre se satsningar som gynnar bostadsägarna. Det visar Hyresgästföreningens senaste rapport som granskat samtliga riksdagspartiers bostadspolitik.

– Det vi kan konstatera är ju att alla partier säger att de vill göra något åt den ekonomiska segregationen. Om man vill göra det måste man se till att skapa mer balanserade villkor mellan det ägda och hyrda boendet. Det är två olika upplåtelseformer, men det handlar om är ju att man behandlar människor på olika sätt.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Att det är stora skillnader mellan dem som hyr sin bostad mot dem som äger, vad får det för konsekvenser för samhället?

– En hyresrätt blir ungefär 2000-2500 kronor dyrare i nyproduktion jämfört med en bostadsrätt, på grund av ränteavdragen. Det man också gör är att man särbehandlar den grupp medborgare som har valt det hyrda boendet.

Bara Miljöpartiet vars förslag gynnar hyresgäster

Enligt rapporten är det bara ett parti som lagt förslag på skattelättnader som skulle gynna både hyresgäster och dem som äger sitt boende.

Det är Miljöpartiet som föreslår är ett förmånligt bosparkonto, vilket skulle vara ännu en subvention för bostadsägare, men samtidigt vill de införa ett system som gör det möjligt för hyresvärdar att avsätta medel för renoveringar i framtiden, i en så kallad skattefri underhållsfond. Och det skulle vara gynnsamt för hyresgäster.

Annons

Det är ett av flera förslag som också Hyresgästföreningen, tillsammans med Sveriges allmännytta och Fastighetsägarna lagt fram.

Läs ocksåKravet: Inför skatteavdrag för hyresgäster – skulle ge hundralappar mer i plånbokenHyresgästföreningen kräver skatteavdrag för hyresgäster.

Inga förslag som gynnar hyresgästen

I rapporten framgår det att Socialdemokraterna menar att det är viktigt att det finns rättvisa villkor och en bra balans mellan ägt och hyrt boende och att det är ett långsiktigt arbete, som de ständigt arbetar med. Däremot nämner de inga konkreta förslag på skatteförändringar, enligt rapporten. Inte heller Vänsterpartiet har lagt något förslag på skattelättnader för dem som hyr sin bostad. Däremot har de lagt förslag som skulle göra det mindre gynnsamt, rent skattemässigt, för ägt boende.

Som enda borgerliga parti är det Kristdemokraternas politik som gläntar på dörren till en bättre balans mellan ägt och hyrt boende. Detta eftersom de på lång sikt vill ta bort ränteavdraget. Samtidigt har de lagt andra förslag som gynnar bostadsägarna och därför upprätthåller Kristdemokraternas politik ändå den skatteobalans som finns mellan ägt och hyrt boende, enligt rapporten.

– Det jag kan konstatera är att bostadsfrågan är en fråga som berör många samtidigt som den inte är den frågan som kommer högst upp på dagordningen. Det visar ju att det är viktigt att vi gör den här rapporten och att vi lyfter upp skillnaderna mellan de politiska partierna och hur de ser på den här frågan, säger Marie Linder.

Annons
Läs ocksåHyresgästföreningen hoppar av evenemang runt Eurovision – ”Glädjen borta”Den svenska artisten Loreen efter Eurovisionvinsten i Liverpool 2023 samt Hyresgästföreningens logga.

Hur ser du framåt?

– Jag är alltid hoppfull och är övertygad om att vi kan driva på och påverka saker. Det viktiga är att vi är konstruktiva och fortsätter komma med förslag. Vi behöver ju jobba med att visa orättvisorna. Renoveringar är ett sånt tydligt fall. Jag träffar ju människor som inte har råd att bo kvar efter renovering. Och detta samtidigt som staten ger ROT-avdrag till det ägda boendet, konsekvent varje år.

– Det viktiga är ju att människor går och röstar, för om man vill ha en förändring så är det också viktigt att hyresgäster trycker på och använder sin rösträtt för förändring.

Fakta: Så skriver Hyresgästföreningen i nya rapporten om partiernas bostadspolitik

Sverigedemokraterna:

”Sverigedemokraterna har i den nuvarande bostadspolitiska motionen inga förslag som skulle jämna ut skatteobalansen mellan ägt och  hyrt boende. Det finns ett skattepolitiskt förslag som partiet har övergivit. Inför valet 2018 ville partiet införa så kallade skattefria underhållsfonder. Med detta avsågs att fastighetsägare skulle kunna spara skattefritt  till renoveringar och underhåll. På sikt skulle sådana fonder leda till färre renovräkningar genom att det skapas incitament att spara  på förhand.”

Moderaterna:

”Moderaterna föreslår inte några skattepolitiska förslag som skulle balansera upp villkoren mellan hyrt och ägt boende. Därmed innebär deras politik en fortsatt ägarvänlig beskattning. Moderaterna stod bakom slopandet av uppskovsräntan som infördes den 1 januari 2021. Partiet efterfrågar en översyn av skatteregler i syfte att öka incitamenten att omvandla kontor till bostäder (Moderaternas bostadsmotion, 2021).”

Kristdemokraterna:

”Kristdemokraterna tar ett ganska signifikant steg mot bättre balans i skattevillkor mellan upplåtelseformerna. Inte för att man vill förbättra beskattningen av hyresrätten, men för att man på sikt vill avveckla ränte- avdraget (Kristdemokraternas budgetmotion 2022, utgiftsområde 18). 

Om avvecklandet av ränteavdraget hade varit den enda förändringen i beskattning som partiet föreslagit, hade de placerat sig i mitten av skalan mellan hyres- respektive ägarvänlig skatt. Men eftersom man  dessutom vill bredda ROT-avdraget och ta bort taxeringsvärdessystemet, så bedöms partiets politik ändå upprätthålla skatteobalansen mellan ägt och hyrt boende.”

Liberalerna: 

”Liberalerna ger inga förslag som förbättrar skattevillkoren för hyresrätten i sin bostadspolitiska motion. Tvärtom vill partiet göra det ännu mer förmånligt att äga. Liberalerna föreslår skattefritt bosparande för förstagångsköpare, avskaffande av ”flyttskatten” genom att räntebeläggningen på uppskovsbeloppet tas bort och att taket för uppskovsbeloppet höjs permanent (Liberalernas bostadsmotion, 2021).”

Centerpartiet:

”Centerpartiet ger inga skatteförslag som skulle jämna ut villkoren mellan ägt och hyrt boende. Tvärt om vill man utveckla ROT-avdraget, och sänka den så kallade flyttskatten. Man vill också se en mer skatteförmånlig andrahandsuthyrning (Centerpartiets bostadsmotion, 2021).”

Miljöpartiet: 

”Miljöpartiet har skatteförslag som skulle gynna både hyresgäster och ägare av sin bostad. Man föreslår ett förmånligt bosparkonto vilket skulle vara en ytterligare subvention av det ägda boendet, men man vill även införa skattefria underhållsfonder, vilket skulle gynna hyrt boende. Därav bedöms Miljöpartiets politik att ligga nära nuläget, att ägt boende är fortsatt förmånligt beskattat, med en liten förbättring för hyresgästerna (Miljöpartiets bostadspolitiska motion, 2021).”

Socialdemokraterna:

”Socialdemokraterna beskriver att balans och rättvisa villkor mellan upplåtelseformerna är ett långsiktigt och pågående arbete. Därav placerar partiet sig flera steg bort från den rådande ordningen. Men i partikongressprotokollet nämns inga konkreta förslag på skatteförändringar. Man vill vänta med förslag tills man tar steg mot en större skattereform (Socialdemokraternas partikongress, 2021).”

Vänsterpartiet:

”Vänsterpartiet lägger inga förslag som skulle innebära skattelättnader för hyresrätten. Däremot har man vissa förslag som skulle göra ägt  boende mindre skattemässigt fördelaktigt. I Vänsterpartiets budgetmotion föreslås statlig fastighetsskatt och halverat tak för ROT-avdrag.”

Källa: Hyresgästföreningens rapport “Partiernas bostadspolitik”, juni 2022

 

Läs också De bor med ruttnande fönster – vite på tiotusentals kronor tvingar värden att fixa Barbro lämnade sitt älskade Gotland efter rekordhöga kravet: "Hyran blev droppen" Riskerar förlora sitt hyreskontrakt – hyrde ut åtta nätter via Airbnb

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.