Annons

KFUM i Umeå tog ut för hög hyra av gymnasieelever

Umeå KFUM tvingas betala tillbaka cirka 200 000 kronor sedan föreningen tagit ut för höga hyror av gymnasielever. Det har Hyresnämnden beslutat. Familjen Johansson får tillbaka 14 000 kronor.
Hem&Hyra skrev i december om Anna-Lisa Johansson och hennes son. Familjen bor i ett litet samhälle i Robertsfors kommun och när sonen skulle börja gymnasiet flyttade han till Umeå. Boendet som familjen fick tag på var på KFUM:s elevboende i centrala Umeå.
 
– Vi tyckte att det var en bra lösning. Men hyran var ju ganska dyr, säger Anna-Lisa Johansson.
 
Och det var det inte bara Anna-Lisa Johansson som tyckte. Nästan alla boende gjorde gemensam sak och med hjälp av Hyresgästföreningen drev de krav på en hyressänkning. Det var för fyra år sedan.
 
I dag, efter att ärendet varit uppe i Hyresnämnden, överklagats till Svea Hovrätt som skickade tillbaka det till Hyresnämnden, kom beslutet.
 
KFUM tog ut för höga hyror anser Hyresnämnden. Anna-Lisa Johansson får tillbaka drygt 14000 kronor.
 
– Det känns jättebra. Fast jag antar att KFUM kommer att överklaga så vi vet inte vart det slutar än, säger Anna-Lisa Johansson.
 
Hyresnämndens beslut kan komma att stå KFUM mycket dyrt. Familjen Johansson var ett så kallat pilotfall. I och med beslutet kommer ytterligare 14 hyresgäster att få tillbaka pengar. Kraven ligger på mellan 5000 och 35000 kronor, exklusive ränta, per hyresgäst.
 
Hyresgästförenings jurist Jan Nyström är inte överraskad över utgången.
 
– Nej, egentligen inte. Vi har drivit fem fall med olika elevboenden här i Umeå och i alla fall har hyresgästerna fått rätt. Jag är övertygad om att Hyresnämndens beslut även kommer att hålla i Svea Hovrätt om KFUM överklagar.
 
KFUM:s föreningsdirektör, Björn Halling, säger att det är mycket troligt att KFUM kommer att överklaga till Svea hovrätt.
 
– Ja, jag tror det. Vi har styrelsemöte på måndag nästa vecka. Då ska vi ta upp det, säger Halling.
 
Björn Halling säger att KFUM drivit elevboendet helt utan vinstintressen.
 
– Verksamheten har bara gått runt. Därför har vi inte heller några pengar att betala tillbaka med. Vi måste helt enkelt ta dem från våra andra verksamheter.
 
Han håller inte med Hyresnämndens uppfattning om att hyrorna skulle ha varit för höga.
 
– Nej. Jag trodde väl aldrig att Hyresnämnden skulle kunna fatta beslut i vad vi får ta betalt för mat och tillsyn. Att maten skulle kosta 800 kronor i månaden är ju långt ifrån vad det egentligen kostar. Ungdomarna äter ju frukost, middag och kvällsmål hos oss.
 
Siffran 800 kronor har dock Hyresnämnden grundat på uppgifter från KFUM. KFUM drog den summan från de boende som hyrde utan att äta.
 
KFUM:s elevhem hade funnits sedan 1961. I dag bor det nio gymnasieungdomar där, men de har helt andra kontrakt  än de som skrevs för fyra år sedan.
 
– Vi har redan skurit ner verksamheten betydligt och med den här domen finns risken att vi lägger ner elevboendet helt och hållet. Vilket är mycket synd. Vi har 80 ungdomar som står i kö för att få bo här till hösten. Behovet är stort, säger Björn Halling.
 
Hyresnämnden var inte enig i beslutet. Ledamoten Jan Axelsson som ansåg att det inte var motiverat att besluta om hyressänkningen eftersom det inte fanns några jämförelser md allmännyttan.
 
Fakta: Familjen Johansson betalade 3 665 kronor per månad i hyra för elva kvadratmeter. I hyran ingick vissa måltider och viss tillsyn. För maten betalade de boende 800 kronor per månad och för tillsynen 724 kronor. Hyresnämndens beslut att sänka hyran grundar sig på själva hyran. Kostnaderna för mat och tillsyn har inte sänkts.

Annons
Läs också Guide till hemförsäkringar Studenter tar strid mot värdens hyreskrav: ”Fylls på med namn hela tiden” Carolines studentbostad räddad – genom 50 år gammalt avtal: "Jätteglad att få bo kvar" Tog över studentkorridorens kök – nu kastas han ut: "Svinstia" Tvärnit för förhandlingar om studenthyror i Göteborg Kastade pant från femte våningen mot värdens personal – därför slipper hon vräkning

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.