Annons

Kinda är en av kommunerna utan fixare

Östergötland ​Kinda är en av de kommuner som inte erbjuder fixartjänst. Små kommuner har inte alltid råd, menar Pontus Wessman (MP), socialnämndens ordförande i Kinda.

​– Det har diskuterats och jag utesluter inte att vi inför fixartjänst i någon form framöver. Men just nu är det inte aktuellt, säger Pontus Wessman.

Om Kinda anställer fixare räknar han med att tjänsten bara kommer att vara tillgänglig för de allra äldsta och inte för alla pensionärer, av kostnadsskäl.

Det är främst ekonomi som är orsaken till att Kinda saknar fixare, enligt Pontus Wessman. Även om färre fallolyckor innebär en besparing för samhället i stort så är det inte helt enkelt att få fram resurser till att anställa personalen som behövs, menar han.

Att kommuner erbjuder enklare hantverkstjänster gratis till invånarna är inte okontroversiellt. Åtvidaberg tog bort sin fixartjänst i våras sedan lokala företag klagat på att de riskerade att konkurreras ut. Nu väljer kommunen i stället att lämna kontaktuppgifter från företag som tillhandahåller tjänster när äldre hör av sig och behöver hjälp.

I Ydre och Ödeshög gör man på liknande sätt.

Läs mer om fixartjänster här:
De fixar Sonjas lampbyte – färre äldre skadas med fixare


Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.