Annons

Kindas största värd höjer hyrorna

Kinda Kindahus höjer hyrorna med 2,2 procent vid nyår. Höjda taxor för sopor, vatten, avlopp och el är främsta orsakerna bakom höjningen, enligt vd Jan Skarin.
Foto: Jenny Knutsson
Den 1 januari höjs hyrorna för Kindahus 940 lägenheter i Kisa och Rimforsa.

Kommunala Stiftelsen Kindahus begärde inför förhandlingarna med Hyresgästföreningen att få höja med 3,57 procent och inledningsvis stod parterna långt ifrån varandra.

— Vi fick ett första motbud på 1,1 procent, berättar Jan Skarin och avslöjar att han länge trodde att det inte skulle gå att komma överens lokalt.

Läs ocksåSå blir din hyra 2020 i Östergötland

Trots det har förhandlingsklimatet varit mycket gott, betonar han.

— Vi har haft en väldigt bra dialog.

Så småningom närmade sig parterna varandra och har nu kommit överens om att höjningen ska vara 2,2 procent från första januari. Det innebär att en genomsnittstrea blir 117 kronor dyrare i månaden.

Läs ocksåSkiljemannens beslut: rekordhöjning av hyrorna i Varberg och Partille

— Jag tycker att det är en god kompromiss, säger Hyresgästföreningens förhandlare Joel Jonsson.

Enligt Jan Skarin är det framför allt kommunala taxehöjningar som ligger bakom behovet att höja hyrorna.

Annons

— Bara kostnaderna för vatten och sopor går upp med 260 000 kronor om året. Sen har elen blivit åtta procent dyrare också, det är en stor utgiftspost för oss, säger han.

Läs ocksåHyresgästen Anne-Li om Uppsalahems hyreskrav: ”Det är bedrövligt”En tudelad bild. Den t v föreställer Uppsalahems kontor. En gul husfasd md en trappa upp till entrén. Till vänster i bilden syns loggan på husfasaden. Bilden till höger är en porträttbild på en kvinna runt 60 år. Hon har mörkt, långt mittbenat hår och svarta rektangulära glasögon med rundade hörn. Hon tittar in i kameran.

Vilka blir konsekvenserna av att höjningen blir lägre än ni begärde?

— Vi får nu in 900 000 kronor mindre än vi hade velat ha. Det är alltid underhållet som får stryka på foten. Akuta löpande åtgärder måste vi göra så det är planerade förebyggande åtgärder som vi får skjuta på, säger Jan Skarin.

Kindahus och Hyresgästföreningen är överens om att det finns ett underhållsbehov och att stiftelsen behöver göra stora satsningar framöver.

— Det är något som vi och stiftelsen får jobba vidare med tillsammans långsiktigt. Men det hade varit orimligt att belasta hyresgästerna med en höjning som skulle täcka hela kostnadsökningen som Kindahus har i sin budget, säger Joel Jonsson.

Parterna diskuterade också ett 15-månadersavtal, det vill säga att nästa hyreshöjning kan ske tidigast 1 april 2021, men lyckades inte komma överens om det.

Annons

— Vi kunde helt enkelt inte hitta en gemensam nivå för att nå en 15-månaders överenskommelse. Men det är en aspekt som vi kommer fortsätta titta på vid nästa års förhandling och se om vi lyckas lägga om det då i stället, säger Joel Jonsson.

Både Hyresgästföreningen och Kindahus ser fördelar med att hålla de årliga hyresförhandlingarna efter årsskiftet i stället som nu, i november-december. Argumenten handlar om att det då skulle finnas ett bättre underlag, som till exempel stiftelsens årsredovisning för det föregående året.

— Nu sitter vi med preliminära siffror och det blir ofta inte som vi tror, säger Jan Skarin.

Kindahus har 940 lägenheter i Kisa och Rimforsa.

Läs också Högsta hyreshöjningen hittills för 2025 finns i Falkenberg Slarvade konstant med hyran – barnkonventionen räddar mannen från att vräkas

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.