Annons

Kinesiska studenter fick kontrakt på svenska

Gävle ​Språkförbistringen mellan de kinesiska studenterna i Gävle och kommunala hyresvärden Gavlegårdarna ska nu vara avhjälpt. Nu får hyresgästerna kontrakt skrivna på engelska och nya broschyrer om vilka regler som gäller.

​I insändare i Gävletidningarna har vänner till studenterna från Kina, som flertalet hyr lägenheter i Gävlestadsdelen Sätra, påpekat flera missförstånd på grund av att studenterna inte kunnat läsa sina kontrakt och inte vetat om vare sig sina rättigheter eller skyldigheter.
Skribenterna tar som exempel att utländska studenter som flyttar in i en slarvigt städad lägenhet inte själva städar så noga när de flyttar. Och att trasiga handfat som trots allt går att använda ska anmälas till värden så att man själv går fri när man flyttar, inte är något alla känner till.
– Under sommaren har vi översatt kontrakten till engelska för det var ju inte bra att de tidigare bara var på svenska. Men alla studenter som kommit hit har fått boken The book of housing med tips och regler och Studentkåren har berättat vad som gäller, säger Katarina Mårtensson, chef Kundcentrum på Gavlegårdarna.
I år räknar man med att 150 kinesiska studenter kommer till Högskolan i Gävle och via kommunens boendegaranti får de hyra hos Gavlegårdarna.
– Vi har ingen möjlighet att översätta kontrakten till de språk studenterna från Kina talar. Det finns så många olika språk, dialekter och kulturella skillnader. Men vi fortsätter jobba med frågorna, säger Katarina Mårtensson.

Annons
Annons
Läs också Guide till hemförsäkringar Värd nekade funktionsnedsatt kvinna att hyra – krävs på 150.000 för diskriminering Gavlegårdarnas hyror klara efter medling Studenter tar strid mot värdens hyreskrav: ”Fylls på med namn hela tiden” Carolines studentbostad räddad – genom 50 år gammalt avtal: "Jätteglad att få bo kvar" Maria får bo kvar – utan inneboende: ”Jag måste ta ett beslut om framtiden”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.