Kjerstis kamp hjälpte grannen
För drygt fyra år sedan flyttade Kjersti Hedman in i lägenheten i centrala Strömstad. Den var inte i allra bästa skick, därför kom hon och värden överens om en billig hyra – 1 900 kronor i månaden – mot att hon rustade upp den själv.
Ett halvår senare bytte fastigheten ägare. Kjersti märkte att norska Johnsen & Kraft Eiendom ville ha andra villkor först när hyresavin damp ner. I stället för knappt 2 000 kronor skulle 4 400 betalas in.
– Jag vände mig genast till Hyresgästföreningen och fick rådet att inte betala, säger Kjersti.
År 2006 gick hennes fall till hyresnämnden där hon vann. Hovrätten avslog senare värdens överklagande.
När Kjersti en dag stötte på grannen, som bor i en identisk lägenhet, började de prata om hyrorna och att Kjersti fått rätt till sänkning.
– Jag rekommenderade grannen att också vända sig till Hyresgästföreningen och sådde nog ett frö, säger Kjersti.
Nyligen tog nämnden upp grannens ärende. Efter diskussioner skrev parterna på en överenskommelse som innebär att hyran sänks från 4 100 till 3 400 kronor i månaden.
Kjerstis fall var avgörande för utgången enligt Hyresgästföreningens handläggare Håkan Fridolfsson som drivit de båda ärendena.
– Svea hovrätt hade som sista instans sagt sitt om en identisk lägenhet. Vi kunde inte få stryk!
Värden Dag Johnsen är minst sagt missnöjd. Han tycker inte att hyresnämnden tar hänsyn till verkligheten och anser att hyresnivån i de båda lägenheterna är så låg att firman går back. Nu funderingar på att eventuellt bygga om i lägenheterna. Fastigheten har tidigare varit biograf och lägenheterna är speciella. Enligt hyresnämnden var bland annat takhöjden en minusfaktor.
– Vi får se om vi kan göra en ny värdering av lägenheterna. Sista ordet är inte sagt, säger Dag Johnsen.
När bolaget köpte fastigheten var Sverige en okänd marknad. Även om man nu arbetar med att sätta sig in i regelverket är Johnsen fortfarande förvånad över de stora skillnaderna mellan den svenska och norska hyresmarknaden.
– I Sverige står folk i kö för en attraktiv lägenhet och när de flyttar in kan de hitta något att klaga på och få rätt till en sänkning hos hyresnämnden. Det är som att köpa en Porsche när man behöver en familjebil och sedan förvänta sig prisnedsättning, säger han.
Fotnot: Grannen som nyligen fick rätt i nämnden har avböjt att själv medverka i artikeln.
Hyreshöjning: detta gällerÄven om fastighetsägaren inte har förhandlingsordning med Hyresgästföreningen finns möjligheter att agera mot en höjning som man tycker är oacceptabel. Värden måste enligt hyreslagen anmäla en ändring minst tre månader i förtid och sedan kan hyresgästen acceptera eller bestrida budet. Går man inte med på höjning kan hyresnämnden avgöra frågan. Medlemmar får hjälp med detta via Hyresgästföreningen.