Annons

Klart kortare köer under vårterminen

Nyheter Den som har möjlighet att börja plugga under vårterminen har oftast många gånger kortare kö till bostaden. I Göteborg står det till och med studentbostäder lediga.

Under sommaren får över 100 000 studenter sitt antagningsbesked inför höstterminens studier. De allra flesta kommer då att behöva skaffa sig någonstans att bo.

Samtidigt är kötiden till en studentbostad på landets större lärosäten vid det laget åtminstone ett år lång. I Stockholm, som har Sveriges längsta kötider, fick man under höstterminen i fjol räkna med 117 veckors väntan på studentboende.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

De som har möjlighet att söka sig till högre studier till vårterminen är i ett helt annat läge. Med hjälp av branschorganisationen Studentbostadsföretagen har Hem & Hyra undersökt skillnaden i kötid mellan januari och augusti.

Statistiken visar att en klar majoritet av landets lärosäten har avsevärt kortare köer under vårterminen. I såväl Stockholm som Uppsala var flera gånger kortare i januari – och i Göteborg existerade ingen kö alls.

– Den absolut kortaste kötiden är nu. I Göteborg finns det för tillfället faktiskt till och med några tomma bostäder enligt våra inrapporterade uppgifter, säger Martin Johansson, generalsekreterare på Studentbostadsföretagen.

Annons
Läs ocksåIngen brist på studentbostäder i de flesta högskolekommunerna: ”Vi har 130 tomma lägenheter”Adam Efara, Sätra, Gävle, student, Gavlegårdarna

Orsaken till de gigantiska skillnaderna är att den stora majoriteten av studenterna börjar under höstterminen. De som inte lyckas få tag på en studentbostad via skolan eller kommunen löser då ofta situationen på annat sätt – och lämnar på så vis plats i kön.

Ur ett krasst bostadsperspektiv är det utan tvekan bättre att plugga under vårterminen. Och för dem som tänker påbörja en utbildning under höstterminen finns ofta möjligheten att en termin i förväg läsa några fristående kurser på orten och därmed säkra bra köplats.

Ett annat räddning är att hitta ett tillfälligt boende och rida ut stormen, tills köerna på höstterminen minskat. Redan någon månad in på höstterminen brukar kösituationen vara betydligt bättre.

Läs ocksåStudenter tar strid mot värdens hyreskrav: ”Fylls på med namn hela tiden”Andrzej Cahlenstein och Alexander Forsberg studerar båda vid Göteborgs universitet. Nu engagerar de sig i kampen mot hyreshöjningen som deras hyresvärd SGS vill få igenom.

– Rent krasst är det så många gör. Man hankar sig fram på kompisars soffor och andra olika konstiga sätt tills det dyker upp en bostad, säger Martin Johansson.

Annons

Med tanke på hur mycket – och hur snabbt – siffrorna kränger är kötid inget vattentätt sätt att mäta behovet av studentbostäder på en ort, medger Martin Johansson.

– Oavsett hur mycket man bygger kommer det alltid att vara ett jättetryck i samband med att höstterminen startar samt vakanser på många håll under vårterminen.

Fakta: Kötid i veckor till studentbostad

Borlänge:Augusti 2013 (HT): 4 Januari 2014 (VT): Ingen uppgift

Göteborg:Augusti 2013 (HT): 80Januari 2014 (VT): 0

Karlshamn:Augusti 2013 (HT): 0Januari 2014 (VT): 0

Linköping:Augusti 2013 (HT): 47Januari 2014 (VT): 45

Luleå:Augusti 2013 (HT): 98Januari 2014 (VT): 50

Lund:Augusti 2013 (HT): 47Januari 2014 (VT): Ingen uppgift

Norrköping:Augusti 2013 (HT): 1Januari 2014 (VT): Ingen uppgift

Skövde:Augusti 2013 (HT): 17Januari 2014 (VT): Ingen uppgift

Stockholm:Augusti 2013 (HT): 117Januari 2014 (VT): 20

Umeå:Augusti 2013 (HT): 40Januari 2014 (VT): 32

Uppsala:Augusti 2013 (HT): 81Januari 2014 (VT): 36

Varberg:Augusti 2013 (HT): 5Januari 2014 (VT): Ingen uppgift

Visby:Augusti 2013 (HT): 6Januari 2014 (VT): Ingen uppgift

Örebro:Augusti 2013 (HT): 4Januari 2014 (VT): 23

Källa: Studentbostadsföretagen

Läs också Carolines studentbostad räddad – genom 50 år gammalt avtal: "Jätteglad att få bo kvar" Tog över studentkorridorens kök – nu kastas han ut: "Svinstia" Tvärnit för förhandlingar om studenthyror i Göteborg

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.