Annons

Knarkmeny i Rikshems trappuppgång

Södertälje Mögel i källarförråd, 15 trasiga rutor och en prislista med drogpriser i trappuppgången. Bristerna är många i Rikshems bostadsområde i Västra Blombacka i Södertälje. "Vi har brustit i vår förvaltning", säger Jennie Wolmestad, bolagets kommunikationschef ,som nu lovar ett åtgärdspaket.

Rikshem har med hjälp av våra pensionspengar och ägarna Fjärde AP-Fonden och AMF vuxit till ett av Sveriges största bostadsbolag med 28 000 lägenheter.

Och ska man tro bolagets hemsida så är det ett bolag som tar ett stort socialt ansvar. Det står rätt mycket om ansvarsfull förvaltning, omsorg om hyresgästerna och att bolaget ska göra skillnad i utvecklingen av det goda samhället.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Men vardagen för hyresgästerna på Fjärilsstigen i Västra Blombacka i Södertälje står i bjärt kontrast till de vackra orden på hemsidan.

Britt Marie Thor har bott i över 20 år i området och tycker det har blivit sämre sedan Rikshem tog över området från Telge Bostäder 2013.
– Jag tror inte man vill bo här om man inte är absolut hemlös, med tanke på hur det ser ut och att det är korttidsuthyrning, säger hon.

Hem & Hyra har besökt området tisdagen den 13 februari och mötts av krossade rutor och klotter.

Läs ocksåElena klagade på mögel i fem år – nu vill Rikshem höja hyran för att fixa hennes badrum

När vi är tillbaka en vecka senare den 20 februari genomför vi en rundvandring bland fastigheterna på Fjärilsstigen, med 50 – 100 lägenheter, med Britt Marie Thor.

Vi räknar till 15 trasiga fönster, alla åtta portar i Fjärilsstigen 1 – 8 har minst en ruta trasig, vissa rutor saknas helt, andra är spruckna. Flera glasrutor i ett barnvagnsrum är helt krossade. Precis som glasen till flera anslagstavlor i trappuppgångarna.
Vid flera portar är utelampor trasiga.
– Rutor ska bytas annars förstörs mer och får klotter sitta kvar länge blir det också mer, säger hon.

Annons

I en port är det fullt av grovsopor på golvet. Dörren till förråden i ett av husen är uppbrutet och i ett av lägenhetsförråden har någon skapat ett tillhåll, stolar, en soffa, cigaretter och flaskor på golvet.

Läs ocksåEva har haft sin blomstrande uteplats i över 30 år – nu riskerar hon att bli av med denTvådelad bild: Till vänster Caroline Pettersson och Eva Byegård i vinterjackor, till höger Eva Byresgårds uteplats med en blommande rosa dahlia i förgrunden bakom ett trästaket. Rikshem ansökte till hyresnämnden om att få ta bort deras uteplatser.

I flera portar finns det inga dörrhandtag vilket gör att det knappt går att gå in.
– Det är inte så lätt att få upp dörren när det bara finns en skruv att ta i, jag förstår inte varför de inte kan sätta dit dörrhandtag, säger hon.

I en trappuppgång har någon klottrat i taket och på väggarna. På en vägg står det ”Ortens apotek” och under är en meny och prislista där det står marijuana, hasch och kokain och vad det kostar.
– Det här är kanske värst av allt, att det sker så öppet, säger Britt Marie Thor när hon står vid väggen.

En annan kvinna vi möter säger att hon har sagt till Rikshem flera gånger att det står gäng i trappuppgångarna, de väsnas, röker marijuana, eldar inomhus och häller ut mjölk på golvet.
– Men Rikshem gör ingenting åt det. Det var bättre när Telge Bostäder ägde husen, säger hon.

En annan kvinna berättar att det luktar mögel i trappuppgången på Fjärilstigen 6. Förklaringen finns bakom en ståldörr som leder in till en korridor med källarförråd. Hela golvet är täckt av ett tre-fyra centimeter tjockt vitt lager mögel.
– Det är en sanitär olägenhet, det är som snödrivor, det måste ha hållit på ett tag. Jag undrar om de som går in där vet om riskerna, säger Britt Marie Thor.
En kvinna som precis har flyttat in i huset kommer in i trappuppgången stannar upp och frågar om det är snö på golvet.
– Nej, det är det inte, det luktar väldigt starkt säger hon och håller för näsan.

Britt Marie Thor säger att hon inte känner sig otrygg i området men däremot är det deprimerande att bo i en sådan här miljö. Hon har flera gånger tänkt att hon ska flytta men det är svårt att hitta någon att byta med.
– Rikshem har gett upp, de skiter i det här, säger hon.

Annons

Vad tänker du om det?
– Jag tror många här ger upp själva också och då blir man inte så aktsam. Trivs man i området är man aktsam.

Hon tror att ett skäl till att Rikshem inte sköter om husen så bra är att de ska renoveras och många lägenheter hyrs ut på korttidskontrakt.
– Det enda hoppet jag har är att det blir bättre när de renoverar. Jag har gett upp hoppet om att det ska bli bättre innan renoveringen.

Jennie Wolmestad, kommunikationschef på Rikshem, säger att bolaget har brustit i förvaltningen av Västra Blombacka och inte hanterat det enligt sina rutiner. För att komma tillrätta med problemen genomförs nu en stor åtgärdsinsats där krossade fönster, trasiga dörrar, lås och belysning inne och ute ska lagas. När det akuta är gjort ska bolaget titta på vilka andra åtgärder som ska prioriteras för att det ska bli trevligt och tryggt.
– Jag blir ledsen när jag hör dig berätta, man ska inte behöva ha det på det här sättet.

Ni ägs AMF och Fjärde AP-Fonden som förvaltar våra pensionspengar och på Rikshems hemsida står det mycket om att bolaget tar socialt ansvar, det pratas om ansvarsfull förvaltning och att bolaget ska göra skillnad i utvecklingen av det goda samhället. Hur stämmer skötseln av Västra Blombacka överens med det budskapet?
– Utifrån det du har berättat så tycker jag inte att det stämmer överhuvudtaget. Vi har brustit i organisationen och nu ska vi lösa det här genom det åtgärdspaketet och byta ut trasiga saker så att det blir en trygg och bra boendemiljö framåt.

Läs också Åses stadsvandring blottlägger gränserna i Gränby Jättelikt borrprojekt skapar kaos för hyresgäster Strulet på seniorboendet tog knäcken på Kristina - flyr och förlorar 27 års ködagar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.