HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Rikshems krav: Betala 620 kronor för spikhål

Helsingborg Ett spikhål i en vägg kostar Christopher Rosberg 620 kronor. Enligt förbesiktningen slutar hans flyttnota från ettan på Hantverkaregatan 17 i Helsingborg på 8 380 kronor. 
Foto: Anna Hultberg
Mycket i Christopher Rosbergs lägenhet är original sedan byggåret 1967. Eventuella spikhål måste han åtgärda innan han lämnar sin lägenhet. Prislappen för ett spikhål ligger enligt Rikshem på 620 kronor.

Sedan Rikshem tog över fastigheten på Hantverkaregatan i Helsingborg har omflyttningen varit hög. Christopher Rosberg är en av de hyresgäster som har valt att säga upp sitt boende.

– De har inte brytt sig om min lägenhet det minsta tidigare och nu säger de att allt ska se nytt ut när man flyttar ut, säger han.

Läs ocksåKnarkaffärer och uppbrutna förråd - vardag i Rikshemshus

I drygt fem år har han bott i en 46 kvadratmeter stor etta där mycket är original sedan byggåret 1967. Han uppger bland annat att han har haft återkommande problem med avloppet och drag. För 1,5 år sedan upptäckte han att väggen under vasken hade börjat vittra sönder.

– När jag hade personal här i lägenheten som skulle fixa med elementen passade jag på att ännu en gång fråga om de inte skulle åtgärda skadan. Jag fick då svaret att den enkla lösningen var att jag skulle stänga skåpdörren så jag slapp se det hela, säger Christopher Rosberg.

Väggen under vasken i Christopher Rosbergs lägenhet har börjat vittra.

Eftersom hans syster fick en saftig flyttnota när hon flyttade från huset har Christopher Rosberg haft en klump i magen ända sedan han sade upp sitt kontrakt. Vid förhandsbesiktningen blev han tillsagd att det kostade 620 kronor per vägg som det var spikhål i.

– Oavsett om det var ett eller flera spikhål det handlade om, säger Christopher Rosberg som trots att han inte har haft många saker på väggarna fick en flyttnota på 8 380 kronor om han inte själv åtgärdade bristerna.

I förbesiktningen ingår städavgift på 2 900 kronor.

– Under besiktningen fick jag tipset att strunta i flyttstädningen eftersom de ändå aldrig brukar godkänna någon städning, säger han.

Läs ocksåRikshem: ”Vi tittar på vad vi kan göra för tryggheten”

Hem & Hyra har tagit del av ytterligare ett förbesiktningsprotokoll från fastigheten. Även här är flyttnotan saftig och slutar på 12 100 kronor för en trea. Enligt protokollet står plugghålen för hälften av den summan.

Är det rimligt att ta 620 kronor för ett spikhål i en fastighet där underhållet är eftersatt och som enligt er snart ska totalrenoveras?

– När man som hyresgäst flyttar han man ett ansvar att återställa lägenheten och lämna den i fullgott skick. Ett förbesiktningsprotokoll har man för att hyresgästerna ska ha möjlighet att kunna lämna lägenheten utan anmärkning och slippa betala, säger Frida Löwengren, kommunikatör vid Rikshem och uppger att enhetspriset på 620 kronor gäller oavsett om det är ett eller flera spikhål, det spelar heller ingen roll hur länge hyresgästen har bott i lägenheten eller när den målades om sist.

Läs ocksåHelsingborgspolisen: ”Fungerande lås grundbulten”

Flera hyresgäster som Hem & Hyra talat med uppger att det fanns besiktningsprotokoll när de flyttade in. Nu verkar samtliga besiktningsprotokoll vara borta, hur kommer det sig?

– Vi tog emot besiktningsprotokoll från Ikano och de vi fick från dem har vi fortfarande kvar, säger Frida Löwengren.

Här kan du läsa om hur du undviker en saftig flyttnota. 

Läs också Här är butiken där ingenting kostar: "Varsågod" Norrköping bygger allt mer - men var är hyresgästerna?

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.