Kommun dömer ut bostäder

Aneby Tvångsförvaltning räckte inte. Aneby kommun förbjuder boende i en grovt nedgången fastighet. ”Det är risk för människors hälsa och för miljön om folk bor där”, säger miljöchefen.
Foto: Annika Wallsson
Det tvångsförvaltade huset i småländska Aneby har nu dömts ut som bostad.

När bostadshus är kraftigt vanskötta kan kommunen eller Hyresgästföreningen vända sig till hyresnämnden och begära tvångsförvaltning.

Kommuner utnyttjar ytterst sällan denna möjlighet, men i fjol hände det i småländska Aneby.

Läs ocksåEfter 40 år renoveras deras förfallna fönster – men hyresgästerna måste betala: "Vi känner oss överkörda"

Inför hot om att el och vatten skulle stängas av i två hus fick den kommunala stiftelsen Aneby bostäder ta över förvaltningen. Sedan dess ett av husen renoverats och de flesta som bodde i det andra huset har flyttat. Men fastighetsägaren bor kvar.

Nu måste han flytta.

I slutet av februari tog kommunens tillsynsnämnd ytterligare ett drastiskt steg och beslutade om förbud mot att bo i fastigheten av hälsoskäl.

Läs ocksåAnklagas för hotellverksamhet och överhyra - riskerar hyreskontraktetbildcollage en siluett av en man, en hand som håller pengar och i bakgrunden recensioner från airbnb.

–Det är gamla fuktskador, det krävs undersökning av bärande konstruktioner, ventilationen är undermålig och värmen räcker inte, förklarar miljöchef Torbjörn Adolfsson.

Dessutom är avloppssystemet så dåligt att det kan leda till miljöproblem.

I bakgrunden finns krångliga ägarförhållanden. Kommunen vill vara säker på att en eventuell ny ägare inte kan låta nya hyresgäster flytta in utan att först bevisa att det inte är ohälsosamt.

Läs ocksåFel namn på kontraktet inget skäl till gratis boende - nu vräks mannensiluetten av en man, pengar och en hand som håller en penna i begrepp att skriva i ett kontrakt

Det är mycket ovanligt att en kommun tar till så kraftiga åtgärder.

– Lagstiftningen skulle behöva utvecklas, men kommunerna skulle redan nu kunna använda de lagar som finns mer aktivt, tycker Torbjörn Adolfsson.

När det inte hjälper med förelägganden och viten kan tvångsförvaltning eller boendeförbud vara mer effektivt, säger miljöchefen.

– Vi har ju ett samhälleligt uppdrag att ta ansvar för boendemiljöer. Det kan inte bara läggas på en intresseförening. 

Läs också Mamman kan vräkas – men det är framför allt sonen som är problemet Förening vill stoppa lägenhetshotell – kräver tvångsförvaltning

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.