Annons

Kommunala bostadsbolag lämnar färre lägenheter till bostadskön

Stockholm Den som köar för en lägenhet hos Stockholms kommunala bostadsbolag får ha tålamod. Sedan 2010 lämnar bostadsbolagen allt färre lägenheter till bostadskön. När det gäller stora hyresrätter är minskningen över 100 procent.

Trenden är tydlig sedan 2010. De privata hyresvärdarna lämnar allt fler hyresrätter till de som köar i Bostadsförmedlingen i Stockholms bostadskö, medan de stora kommunala bolagen lämnar färre.

Eftersom nyproduktionen varierar stort mellan åren har Hem & Hyra undantagit dessa och jämfört hur många befintliga hyresrätter som lämnas till kön. I tal har antalet hyresrätter från privatvärdar ökat från 2 841 stycken år 2010 till 3 913 stycken år 2016.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

När det gäller Svenska Bostäder, Familjebostäder och Stockholmshem är trenden den motsatta. Från att ha lämnat 4 772 stycken hyresrätter till kön under 2010 så lämnades 3 818 stycken under 2016.

Marika Nordström, marknadschef på Bostadsförmedlingen i Stockholm, har ingen förklaring till varför de kommunala bolagen lämnar färre lägenheter.
– Men att fler privatvärdar lämnar lägenheter till kön beror på att vi har utökat vårt samarbete med dem de senaste åren, säger hon.

Representanter för de tre bostadsbolagen förklarar minskningen med att färre hyresgäster säger upp sin lägenhet och att beståndet har minskat till följd av att de har sålt lägenheter till bland annat bostadsrättsföreningar.

Läs ocksåAnsedda kulturstiftelsen svarar på kritiken: ”Hyresgästerna gör inget annat än att bråka med mig”

Hos Familjebostäder är förändringen störst, de lämnar cirka 50 procent färre lägenheter i dag jämfört med 2010. Antalet fyrarummare har minskat från 115 stycken år 2010 till 20 stycken förra året.
– Vi tror det beror på att färre hyresgäster säger upp sin lägenhet men även att vi har färre lägenheter eftersom vi har sålt 2 400 lägenheter till bland annat bostadsrättsföreningar sedan 2010, säger Erika Lawesson, kommunikationschef på Familjebostäder.

Trenden att allmänyttan lämnar färre lediga lägenheter till bostadskön är än tydligare när det gäller stora hyresrätter. Antalet stora hyresrätter, fyra rum eller större, som lämnas till bostadskön har minskat från 377 stycken år 2010 till 151 stycken under 2016.

Annons

Erika Lawesson säger att en förklaring till att färre stora lägenheter hamnar i bostadskön är att fler byter sin stora lägenhet med någon annan hyresgäst.

Läs ocksåMarianne, Magnus och Mikael tvingas leva i förfallet hus – mitt i lyxområdet: ”Som att vi inte har människovärde”

– Men varför färre lägenheter sägs upp generellt vet ju bara de som bor i lägenheterna, säger hon.

Birgitta Gradin, uthyrningschef på Stockholmshem, säger att en del av förklaringen till att bolaget lämnar färre lägenheter till bostadskön är att färre säger upp sin lägenhet. Skälet till att bolaget lämnar färre stora lägenheter till kön är delvis en annan.

– Vi har många stora ombyggnadsprojekt i gång nu vilket har inneburit att vi tillfälligt använder en del stora lägenheter som evakueringslägenheter för våra hyresgäster, istället för att lämna direkt till kön . De kommer att lämnas till kön 2018-2019 när projekten är klara, säger hon.

Ann – Margarethe Livh, bostadsborgarråd i Stockholm, med ansvar för stadens kommunala bostadsbolag, säger att en förklaring till att bolagen lämnar färre lägeneheter till kön är att antalet allmännyttiga lägenheter minskade under Alliansens tid fram till valet 2014 och att det samtidigt inte byggdes tillräckligt.

– Men nu ska vi bygga fler bostäder och fler nya lägenheter ska tillkomma. 2015 och 2016 var faktiskt de första åren på väldigt länge som antalet allmännyttiga hyreslägenheter ökade i Stockholm.

Annons

Hon är inte förvånad över att antalet stora lägenheter som lämnas till kön minskar mest.
– Varför ska man lämna en stor fyra i Rinkeby som kostar nio tusen i månaden för en tvåa i Hammarby sjöstad som kostar lika mycket. Jag tror många vill byta till mindre men inte gör det. Det kan bero på att de inte klarar inkomstkrav om de flyttar, säger hon.

Hur ska ni få dem att byta?
– Jag känner flera personer som inte byter till mindre trots att barnen har flyttat ut. Skälet är att de kanske inte tänker på det eller att de vill bo kvar i området men inte vet hur de ska göra. De kommunala bolagen ska starta en informationskampanj för att hjälpa fler att byta.

Det totala antalet hyresrätter som lämnas till kön, både nyproduktion och befintliga hyresrätter har ökat från 10 166 år 2010 till 11 652 stycken förra året.

Men även när nyproducerade lägenheter räknas in så har antalet lägenheter som de kommunala bostadsbolagen lämnar till kön minskat med 1000 stycken på sex år.

Läs också Så svårt är det för funktionsnedsatta att byta lägenhet: "Ett boende på nåder" Ann-Louise, 47, är fast i lägenheten efter hjärnblödningen - nekades förtur: "Måste härifrån" Centralt boende mitt i smeten – om pippin själv får välja

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.