Annons

Tuff jakt på bostad i Västerås

Västmanland Det tog slut med pojkvännen Azad och nu måste Felicia hitta någonstans att bo på egen hand. Men det är svårt. "Jag tror inte jag kan hitta något som är lagligt", säger hon. Felicia söker lägenhet där det är som svårast, enligt Hem & Hyras lokala granskning.

19-åriga Felicia Nordkvist har bara bott i det militärgröna nybygget på Bäckby sedan i juli, men nu måste hon leta efter något nytt.

– Men helst vill jag bo kvar här. Det här är mitt hem, här känner jag mig hemma. Du vet ju hur det är, du har också flyttat runt mycket, säger hon till systern Mary som är på besök från Fagersta med sin pojkvän Muhammed.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Ofta har man inte trivts, men när man väl trivs, då vill man inte flytta, fortsätter hon.

Minuset är att hon måste fortsätta bo med sitt ex, som hon visserligen kommer bra överens med, men ändå.

– Det funkar inte alls. Fast det funkar bättre nu när jag jobbar och vi inte hackar på varandra. Eller när han inte hackar på mig, säger hon och sneglar på Azad.

Annons
Läs ocksåVärdarnas hårda krav – då får du nobben om du vill bo i Malmö

Fram tills hon var 18 år var Felicia omhändertagen enligt LVU, lagen om vård av unga, men när man blir myndig ”får man klara sig själv”, som hon säger. Nu måste hon hitta ett eget boende i bostadsbristens Västerås. Felicia söker lägenhet där det är som svårast, enligt Hem & Hyras granskning. Tillsammans med drygt 58 000 andra står hon i kö hos Mimer, men har bara blivit kallad på visning en gång på två år. Återstår sociala medier. Felicia har annonserat i olika bostadsforum på Facebook, med varierande resultat.

– Jag har fått massor av svar, men det mesta är alldeles för dyrt, och svart. Och det vet man att i svarta lägenheter kan de höja hyrorna jättemycket, säger Felicia.

– Och det är många äldre män som frågar om hon vill bo inneboende, säger exet Azad Dawod.

Läs ocksåHyresgästerna går samman för att rädda sina uteplatser: ”Vi vill bara ha trygghet”

Systern Mary tycker hon ska flytta till Fagersta.

– Det är lättare att hitta bostad i småstäder, även om det inte är enkelt där heller, säger hon.

Annons

Men Felicia vill stanna i Västerås för jobbets skull.

Azad hade en plan för att hjälpa Felicia, men de nya reglerna som gör att den som hyr ut i andra hand utan tillstånd riskerar att mista hyreskontraktet, sätter stopp för den.

– Jag tänkte flytta till mina föräldrar tillfälligt och låta Felicia bo kvar här tills hon hittar något eget. Men enligt reglerna får jag inte hyra ut förrän jag har bott här ett år, säger han.

Läs också Här är värdarnas metoder för att upptäcka svartuthyrning - röda kalsonger bevis när Arman skulle vräkas Fördubblad p-avgift efter bostadsbolagets räntesmäll – hyresgästen Nathalie: ”Känns väldigt överdrivet” 16 500 hushåll får vänta på besked om hyran efter flera strandningar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.