Kommunala bostadsbolag vill ändra ebo-lagen
Allmännyttans integrationsråd består av tolv vd:ar från olika kommunala bostadsbolag runt om i landet. Som enskilda bolag tycker de att de redan gör mycket för att minska segregationen och skapa bättre sociala förhållanden i sina respektive bostadsområden.
Som grupp kan de nu ta arbetet ytterligare ett steg genom att dela med sig av goda erfarenheter till varandra, samarbeta med externa aktörer i olika samhällssektorer och komma med förslag på åtgärder som andra kan bidra med.
– Som bostadsbolag är vi väl förankrade i verkligheten och har stort intresse och engagemang för de här frågorna. Vi vill vara med och ta ansvar, och ställa krav både på oss själva och andra, säger Terje Johansson, vd MKB i Malmö samt rådets ordförande.
Nu i början av veckan var det dags för gruppens första möte och ebo, lagen om eget boende, står högt upp på agendan. Rätten för asylsökande att välja att bo hos släkt eller vänner, i stället för i anläggningsboendet Migrationsverket erbjuder, har fått helt orimliga konsekvenser menar Terje Johansson.
– Det är inte värdigt med den trångboddhet ebo skapar. Det får stora sociala konsekvenser, exempelvis svårigheter med läxläsning och möjligheten till vila. Det leder naturligtvis även till förslitningar på fastigheterna, men det är den lilla delen i det hela. Det här handlar främst om människorna. Därför måste lagen avskaffas eller i stora delar förändras, säger han.
Han efterfrågar någon form av kontroll på var människor tar vägen. Att boenden de flyttar till faktiskt är värdiga och fungerande hem.
Ett tak för hur många människor som kan tillåtas bo i en och samma bostad står också på önskelistan.
– Även andrahandsuthyrningen är en del i detta. Risken att olovlig andrahandsuthyrning upptäcks är liten. Men om vi får ett tydligare regelverk underlättar det för förstahandshyresgästen att kunna säga nej till behövande vänner och släktingar, säger Terje Johansson.
Ebo-kritiken är långt ifrån något nytt påhitt. Lagen har stötts och blötts sedan 1990-talet, dock utan resultat. Men under socialdemokraternas kongress i april i år beslutades att ebo ska avvecklas.
Enligt regeringskansliet ingår nu ebo som del i Mottagandeutredningen som lämnar sina förslag i höst. Men Terje Johansson vill inte spekulera i utgången.
– Jag kan bara konstatera att läget är akut och att något måste göras om vi ska lyckas minska segregationen, säger han.
MKB Fastighets AB, Malmö, vd Terje Johansson, ordförande.
Bostadsbolaget, Göteborg, vd Kicki Björklund.
Örebrobostäder, vd Ulf Rohlén.
Telge Bostäder och Telge Hovsjö, Södertälje, vd Juan Copovi-Mena.
Bostads AB Mimer, Västerås, vd Mikael Källqvist.
Gavlegårdarna, Gävle, vd Cathrine Holgersson.
Stockholmshem, vd Eva Nygren.
Vätterhem, Jönköping, vd Thorbjörn Hammerth.
Hyresbostäder Norrköping, vd Gunnar Boquist.
Östersundshem, vd Daniel Kindberg.
Stora Tunabyggen, Borlänge, vd Jörgen Olsson.
Halmstads Fastighets AB, vd Marie Thelander Dellhag.
Sekreterare i rådet: Susanna Wahlberg, chef Boende & Juridik Sabo.