Annons

Kommunen kovänder: Huge måste åtgärda brister innan juli

Huddinge Huddinge kommun gav Huge förlängd tid för att åtgärda ventilationsbrister. Ett missförstånd menar chefen på kommunen som säger att bristerna ska åtgärdas senast juli. Annars väntar böter på över en halv miljon.

Hem & Hyra har tidigare skrivit att det kommunala bostadsbolaget Huge Fastigheter riskerar böter på 825 000 kronor för att 33 fastigheter inte har inkommit med godkänt OVK-protokoll senast tredje juli. Skälet är att bolaget trots flera påminnelser sedan 2015 inte skickat in protokoll som visar att ventilationen är godkänd.

Därefter visade det sig att en tjänsteman på Huddinge kommun gett bolaget förlängd tid att åtgärda bristerna. Men nu säger Carolina Rojas Araya, enhetschef på Huddinge kommuns bygglovsavdelning, att det rör sig om ett missförstånd.

Läs ocksåHuge hotas av böter på 825 000 för ventilationsbrister

– Tjänstemannen trodde att det rörde sig om andra ärenden än de som natur- och byggnadsnämnden beslutat om Men det är tredje juli som gäller. Har de inte kommit in med godkänt protokoll så kommer vi att lämna in en ansökan om utdömande av vite vid mark-och miljödomstolen, säger hon.

Hon säger också att Huge har skickat in protokoll som visar att ventilationen är godkänd i åtta fastigheter, vilket betyder att de riskerar vite på 25 000 kronor styck för 25 fastigheter, totalt 625 000 kronor, om bolaget inte skickar in protokoll innan tredje juli.

Krav på att fastighetsägare ska kontrollera och åtgärda brister i ventilationen kom till för att säkra en bra inomhusmiljö för boende, barn i skolan och äldre på sjukhem. Fastighetsägare är skyldiga att göra en obligatorisk ventilationskontroll, OVK, med tidsintervall om tre eller sex år beroende på husets ventilationssystem.

Läs ocksåVärd gjorde upp direkt med hyresgäster – stäms på över halv miljon: ”Har agerat smutsigt”Text med ordet skadestånd. Kvinna som tittar rakt fram.

Dokument visar att Huddinge kommun redan 2015 krävde att Huge skulle skicka in godkända OVK-protokoll för sina fastigheter. Men trots påminnelser under 2016 kom protokoll inte in för alla fastigheter. Följden blev att Natur och byggnadsnämnden i mars och april 2017 beslutade om föreläggande med vite om inte protokoll inkommit inom tre månader.

Annons

Det skulle vara gjort 2015 men är ännu inte gjort 2017, ska det ta så lång tid innan de får föreläggande och hot om vite?

– Ibland tar det tid med kommunikationen med den part som ska föreläggas. I dessa ärenden har vi haft en kontinuerlig dialog med Huge med begäran om att inkomma med protokollen. Vi har också haft möten med Huge för att gå igenom alla fastigheter som saknar protokoll, säger Carolina Rojas Araya.

Läs ocksåPengar till skyddade boenden gick till anställd – åtalas för åratal av privata inköpEn tvådelad bild som visar en byggnad med texten "Helsingborgs tingsrätt Sveriges domstolar", samt ut utdrag ur en lista med poster som "strumpbyxor, "kjol", "blus", "väst", "elspark", "hudvård" samt en siluett av en kvinna.

Hon berättar att det återstår ca 57 fastigheter där Huge kommer att föreläggas att vid vite lämna in ett godkänt OVK-protokoll. Planen är att föreläggandena ska beslutas vid natur- och byggnadsnämndens möte i augusti, förutsatt att Huge inte kommer in med protokollen innan dess.

– Totalt har vi en lista med 300 fastigheter som vi inte har fått ett godkänt protokoll för, 57 är Huges och resten är andra hyresvärdar och bostadsrättsföreningar. Innan vi förelägger med vite kommer vi att skicka ett brev till alla och se om vi får in fler protokoll, säger hon.

Kommunen har i förstahand hanterat Huges fastigheter. Men övriga fastighetsägare kommer också att få ett föreläggande med vite om de inte visar upp ett godkänt protokoll.

Annons

– När vi är klara med Huge kommer vi att beta av de andra fastighetsägarna, säger hon.

Varför tror du att så många fastighetsägare inte tar sitt ansvar och ser till att ventilationen är bra?
– Det är svårt att svara på. Vi menar att det är mycket viktigt att fastighetsägarna ser till att uppfylla de krav som finns på ventilation och att de lämnar in protokoll om detta till oss, säger hon.

Idag ägnar tjänstemännen mycket tid åt att jaga fastighetsägare för att få in protokoll. Det finns ett önskemål från kommunen att införa ett internetbaserat system där fastighetsägare ska kunna lägga in protokollen elektroniskt.

– Det kommer att underlätta både för fastighetsägarna och oss och gör att vi lättare kan kontrollera om de har inkommit med ett godkänt protokoll, säger hon.

Läs också Hyresgästerna betalar för trygghet men får klotter och inbrott: Så bemöter värden kritiken Polisfyndet på julafton: 18-åring tillverkade halvautomatisk kulspruta i lägenheten – med 3D-printer

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.