Annons

Kommunen blåstes – vanliga hyresrätter blev dyrt lägenhetshotell

Sigtuna Det skulle bli vanliga hyresrätter i Märsta. I stället blev det lägenhetshotell med hyror på över 26 500 kronor i månaden. Grannarna upptäckte annonserna som snurrade runt på nätet. Nu riskerar köparen av marken, bolaget Allfadern, att straffas.
Foto: Ida Karlsson
I Märsta hyrs några av lägenheterna på Stockholmsvägen ut för över 26 500 kronor i månaden.

På ett år smälldes de nya lägenheterna upp. Gamla tallar fick ge vika när marken förbereddes för det som skulle bli 90 nya hyresrätter. I december 2019 stod allt klart.

Men de planerade hyresbostäderna på Stockholmsvägen i Märsta existerade bara på pappret, trots att de var en del av kommunens plan på över 600 nya bostäder per år. De nya lägenheterna har tagits över av Forenom, en stor aktör på den lukrativa uthyrningsmarknaden, som Hem & Hyra skrivit om tidigare.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Insatta i ärendet på kommunen känner sig lurade eftersom köparen av marken, Allfadern, pratat om vanliga hyresbostäder. På Forenoms sajt hyrs nu de större lägenheterna ut för över 26 500 kronor i månaden, fyra gånger så mycket som hyran för vanliga hyresrätter i området.

Forenom skulle kunna beskrivas som en mellanhand. Att använda sig av en mellanhand som uthyrare är att sätt att kunna ta ut höga hyror och komma undan besittningsskyddet som hyresgäster har. Marknaden för lägenhetshotell, där lägenheter via mellanhänder blir till bostäder för turister och företag, växer snabbt i Storstockholmsområdet och befinner sig i en juridisk gråzon.

Hotellägenheterna i Märsta har börjat användas utan godkänt brandskydd och trots att det saknas bygglov för hotellverksamhet. Särskilda brandskyddsregler gäller för hotell.

Läs ocksåGjorde hyreshus till hotell i smyg: nu stoppas han av staden

– Ska man ändra verksamhet från bostäder till hotellägenheter behöver man se över brandskyddet. Marknadsförs det som övernattningslägenheter en vecka i taget är det mer av hotell och korttidsuthyrning än bostad, säger Therese Samuelsson som arbetar som brandkonsult.

Det var inte lägenhetshotell som Allfadern ansökte om att få bygga. Att bostäderna blivit hotellägenheter, upptäcktes inte av kommunen, utan av observanta grannar.

Läs ocksåHyresrätter som blir hotell - nu en miljardindustri: ”Lavinartat"

Helene Bodin och Stefan Linné berättar att det var i april i år som de av en händelse googlade på adressen.

– Då kom Forenom upp. Vi gick in på en annons och såg att det gick att boka lägenheter.

Stefan ringde upp kommunen och berättade om lägenhetshotellet på Stockholmsvägen. Kommunen menade först att det inte stämde. Nu undersöker Sigtuna kommun om verksamheten står i strid med detaljplanen som slår fast vad som får byggas och om bolaget klarar kraven som ställs på hotellverksamhet.

Detaljplanen visar att det är bostäder – inte hotell – som ska finnas på adressen. Den 4 september i år begärde kommunen en förklaring av dotterbolaget Allfadern Ekilla och hotade med rättelse och straffavgift för ”olovlig ändrad användning” och ”hotellverksamhet”. Allfadern Ekilla kom inte med något svar innan tiden löpte ut.

Annons
Grannarna Stefan Linné och Helene Bodin undrar hur lägenhetshotellet gynnar Märsta.

Erik Junzell, styrelseordförande Allfadern Ekilla, säger att han inte känner till begäran. Han menar att de från början varit öppna med att de hyr ut till företag som hyr ut flexibelt boende.

– Vi har haft en dialog med kommunen hur vi tänkt kring det här projektet. Det har vi varit tydliga med från början. Vi ser det inte som hotellverksamhet, utan som bostäder.

På Forenoms sajt går det att boka lägenheterna för korta perioder på några veckor. När det handlar om korttidsuthyrning och hotellverksamhet krävs ett annat bygglov och det ställs hårdare krav på brandskydd enligt Boverkets experter. Hur ser du på att ni riskerar straffavgift från kommunen?

– Det kommer som en total nyhet för mig. Vi får forska i detta och se vad det innebär.

Nu hyrs några av lägenheterna ut till tjeckiska byggnadsarbetare. När Hem & Hyra är på plats ser stora delar av huset ut att vara övergivet. Gardinerna är fördragna. I entrén står en grå fåtölj och en soffa som ser helt oanvänd ut. Korridorerna ekar tomma.

– Hur gynnar det här Sigtuna? Hade det varit vanliga lägenheter hade det gynnat kommunen. Ett lägenhetshotell – för mig är det svårmotiverat. Det är nån som inte tänkt igenom det här rätt, säger Stefan.

Bristen på bostäder i Märsta och Sigtuna märks av, menar Helene. I lokala grupper på Facebook skriver folk och ber om hjälp att hitta boende.

En äldre kvinna i kvarteret undrade vem hon kunde kontakta för att anmäla intresse för en lägenhet. Hon ville gärna lämna sitt radhus. Då fick hon höra att det skulle bli bostäder för företag.

– Folk blir förvånade när de varken får köpa eller hyra, säger Stefan.

Kommunstyrelsens ordförande Olov Holst (M) undertecknade avtalet med Allfadern när kommunen sålde marken 2018. I avtalet står det att bolaget ska bygga hyresrätter. Hem & Hyra har sökt Olov Holst, men han säger att han inte har tid att svara på frågor. Även Bygg- och trafiknämndens ordförande Mats Weibull (M) har sökts men inte svarat.

Annons

Anställda på kommunen med insyn i ärendet säger att kommunen som säljare känner sig lurad.

– Tanken var hyresrätter. Vi har ett stort behov av bostäder i vår kommun. Det här känns som ett tråkigt utfall. Köparen har inte kört med öppna kort.

Simon Safari, ordförande Hyresgästföreningen region Stockholm, är starkt kritisk till utvecklingen där lägenhetshotell blir ett allt vanligare inslag.

– Det är inte acceptabelt att man hittar genvägar på det här sättet – när man säljer marken för att det ska bli hyresrätter. Syftet är bara att tjäna pengar. Vi har ett stort behov av bostäder. Kommunen måste ta sitt ansvar och ställa bolaget mot väggen när de bryter mot avtal. De har ansvar att se till att avtal efterlevs.

Kommunerna har bostadsförsörjningsansvar och det blir problem när man har räknat med de nya lägenheterna, menar han.

Kajsa Lind, bygglovsarkitekt på Boverket, säger att utbredningen av lägenhetshotell är ett känt fenomen ute i landet.

– Marknadsförs det som ett lägenhetshotell då bör byggnadsnämnden dra öronen åt sig. Används bostäder som hotell så har de förmodligen brutit mot lagen, säger hon.

Om Sigtuna kommun väljer att driva ärendet vidare kan Allfadern Ekilla tvingas betala stora summor till kommunen eftersom det inte blev de hyresrätter som var tänkta från början.

– Om det är tydligt att det inte används som bostäder utan hotell kan fastighetsägaren tvingas betala byggsanktionsavgift, en slags straffavgift, för att man byggt något som de inte har bygglov för, säger hon.

Fakta: Så har det gått för andra lägenhetshotell

Mark- och miljödomstolen i Stockholm beslutade nyligen att ett bolag i Upplands Väsby ska betala över 370 000 kronor i straffavgift till kommunen eftersom en fastighet används till något annat än vad som godkänts av kommunen från början. Byggnaden upplåts till Forenom som hyr ut till företag.

Även stadsbyggnadskontoret i Stockholm har slagit fast att Forenom sysslar med korttidsboende, det vill säga hotell. Ett bolag i Stockholm som hyrt ut till Forenom har hotats med vite, en slags böter.

I ett rättsfall har det som planerats som bostäder använts som bed and breakfast. Där sa domstolen att det krävdes bygglov för ”väsentligen annat ändamål” eftersom de användes till något annat än vad man fått bygglov för.

Än så länge finns det inget avgörande som gäller lägenhetshotell i den högsta juridiska instansen, Mark- och miljööverdomstolen. Ingen kommun har hittills drivit det dit.

Läs också Det skulle bli nya hyresrätter - nu hyrs lägenheterna ut till företag Vanliga hyresrätter blev olagliga hotellägenheter – värden riskerar halv miljon i vite Hyresgäst i konflikt med Zlatan – nu avgörs tvisten i tingsrätten

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.