Annons

Det skulle bli nya hyresrätter – nu hyrs lägenheterna ut till företag

Sundbyberg I det nya tiovåningshuset i Umami Park i Sundbyberg skulle hyresgäster ha flyttat in. Nu ska bostäderna hyras ut till företag – trots bristen på vanliga lägenheter.
Foto: Wallenstam/Ida Karlsson
Wallenstam har byggt 85 nya lägenheter i Sundbyberg som ska hyras ut till företag.

Tvärs över gatan från Sundbybergs kommunhus har bostadsbolaget Wallenstam byggt 85 lägenheter som ska hyras ut till företag i perioder om sex månader och längre. De beskrivs som premiumlägenheter i ett attraktivt läge – alternativet för moderna och internationella företag. Bostäderna hyrs även ut möblerade och fullt utrustade med porslin, yogamatta och hantlar. I mitten av september väntas de första lägenheterna bli tillgängliga.

Tanken var först att det skulle bli bostadsrätter. Sedan var planen att det skulle bli hyresrätter, berättar kommunens bygglovshandläggare, och det visar också brandskyddsbeskrivningen. Nu har Wallenstam bestämt att de ska vända sig till företag.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

”Med det här tillför vi området ett flexibelt och bekvämt boende för företag, en slags hybrid mellan hotell och lägenheter som vi hyr ut i vår egen regi,” skriver Mathias Aronsson, vice vd på Wallenstam med ansvar för region Stockholm, i ett pressmeddelande.

Att hyra ut till företag i stället för till bostadssökande innebär mer pengar och färre skyldigheter. Samtidigt är bristen på bostäder stor bland boende i Sundbyberg.

Khitam Maria Aldayob och sonen Petros Daliabo framför de nya husen i Sundbyberg.

Khitam Maria Aldayob bor i Sundbyberg sedan sju år och hyr en lägenhet av det kommunala bostadsbolaget Förvaltaren. Hon hade gärna sett att det nya huset i Umami Park skulle ha blivit vanliga hyresrätter, eftersom så många köar för en bostad.

Annons

– Det finns många som har en bra inkomst men som ändå inte hittar någonstans att bo. Min systerson har jobb och barn. Han ville ha en lägenhet här i Sundbyberg, nära sina föräldrar.

Han försökte få en bostad genom Förvaltaren, men fick höra att det inte fanns något ledigt.

– Han fick flytta till Enköping. Varje vecka kommer han och hälsar på, men de får åka långt.

Läs ocksåLong stay-boenden allt mer populärt när lägenheter saknas

Med bostadsbristen kommer också problemet att många tvingas hyra svart, menar Khitam Maria Aldayob. Dessutom finns det familjer som bor alldeles för trångt.

– Min kompis letar boende. Hon har tre barn och skulle behöva bo lite större. Hon tvingas sova i vardagsrummet i en soffa, medan barnen får dela rum.

Annons

Mathias Aronsson på Wallenstam har sökts flera gånger men vill inte svara på några frågor.

Läs ocksåNya siffror: Hyreslägenheter blir hotell - fortsatt stark trend

Elisabeth Vansvik, kommunikationsdirektör, säger att det finns en stor efterfrågan bland företag att kunna erbjuda sina anställda boende för att kunna rekrytera arbetskraft, och att det är anledningen till att de valt att hyra ut lägenheter i Umami Park till företag.

Wallenstam har liknande företagsbostäder även i Uppsala och Göteborg. Totalt handlar det om 300 lägenheter enligt bolaget.

Fakta: Umami Park i Sundbyberg

När stadsutvecklingsprojektet Umami Park står klart kommer det finnas cirka 800 lägenheter i området. Förutom nya bostäder kommer kommersiella ytor för butiker, restauranger, förskola och närservice finnas i det nya kvarteret i närheten av Hallonbergens centrum.

Läs också Hennes vind blev ett hotell Vanliga hyresrätter blev olagliga hotellägenheter – värden riskerar halv miljon i vite Uthyrningsföretag tog 77 000 kronor i överhyra – vd lovar bättring: ”Kommer inte hända igen”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.