Kommunen pressar hyresvärd med viteshot: ”Äntligen”

Perstorp Lägenheter med fukt och mögel. Underhåll under all kritik. Knarkförsäljning utanför. Nu sätter kommunen press på hyresvärden med en lång kravlista: ”Äntligen har Perstorps kommun lyssnat på oss”, säger hyresgästen Doris Yang.
Kvinnan som går på en gångväg.
Foto: Petra Martinsson
Doris Yang i sitt bostadsområde när Hem & Hyra var på besök på hösten 2023.

”Perstorps getto” – så kallar Doris Yang sitt bostadsområde. Här, säger hon, började det gå riktigt utför för cirka tio år sedan när en ny ägare tog över. Flera hyresgäster har mögel i sina lägenheter, inredningar faller samman och felanmälningar verkar läggas på hög. Doris vittnar också om knarkhandel utanför husen.

Fastighetsägaren Kupolen äger 445 lägenheter i kommunen, flera av dem på Tjäderstigen. När Hem & Hyra nyligen listade Värsta världen hamnade bostadsbolaget på plats åtta. År 2023 gjorde Hyresgästföreningen en samlad insats mot hyresvärden efter larm om dåligt underhållna lägenheter. Trots omfattande kritik hände inte mycket.

Läs ocksåWladimir tog strid mot hyreshöjningen – det lönade sigBilden visar Hyresgästen Wladimir Valdebenito, Victoriahem.
Ett foto taget ovanifrån som visar flera sammanbyggda, gula fyravångshus som bildar ett stjärnmönster.
Kupolens lägenhetshus på Tjäderstigen i Perstorp, Stjärnan kallat.

Tidigare i år gjorde Hyresgästföreningen en ny satsning, och med på tåget fick de miljöförvaltningen (Söderåsens miljöförbund). Bland annat såg man till att dokumentera brister och överlämnade dem till miljöförvaltningen.

Efter en omfattande inspektion av över hundra lägenheter i februari har miljöförvaltningen nu kommit med sin slutsats. Det finns flera saker som hyresvärden Kupolen omedelbart måste ta tag i och åtgärda – inte minst eftersom situationen kan innebära en risk för barns hälsa.

Lång lista på krav

– Det låter bra. Äntligen har Perstorps kommun lyssnat på oss och tar ansvar för sina kommuninvånare, säger Doris Yang, som också är engagerad i den lokala hyresgästföreningen.

Acceptera marknadsföringskakor för att se videon.

Hon konstaterar att det är helt nödvändigt att något görs och hon undrar var alla människor ska ta vägen om hyresvärden går i konkurs eller om bostäderna helt enkelt blir utdömda.

Tre kritiska punkter

Läs ocksåSvårt få hyresgäster – plomberar rum för att kunna erbjuda billiga ettorEn dörr med ett kryss över.

Enligt miljöförvaltningen är tre punkter särskilt kritiska och förenade med viten om 50 000 kronor:

  1. Utreda ventilationen och redovisa vilka åtgärder som behövs.
  2. Utreda och redovisa orsaken till fukt och misstänkta mögel- och fuktskador.
  3. Besiktiga fasader, tak, fönster och husgrund för att fastställa – eller utesluta – att det är läckor som orsakar fuktproblemen.

Utöver detta ska hyresvärden redogöra för hur de ska hantera:
– Låga vattentemperaturer i kranarna.
– Dragiga fönster och balkongdörrar.
– Inomhustemperaturen.
– Felanmälningar.

Underhållsplan efterfrågas

De ska även ta fram en långsiktig underhållsplan som bland annat innehåller rutiner för städning och hantering av farligt avfall.

En hand som håller i ett löst handtag på en låda till ett mycket slitet köksskåp.
Köksinredningen i Ronja Gashitos lägenhet på Trastvägen höll på att falla samman när Hem & Hyra var på besök tidigare i år.

Hyresvärden har två månader på sig att utreda bristerna. Enligt miljöförbundet kommer man därefter att granska materialet och i ett andra steg eventuellt förelägga fastighetsägaren att vidta åtgärder.

Om miljöförvaltningen inte är nöjd kommer de att ansöka om utdömande av vite – det vill säga ett slags böter. Vitet på 50 000 kronor blir i så fall löpande och tillkommer varje månad som går utan att åtgärder vidtas.

En kvinna som står vid en trädstam.
Helena Hager Enert, avdelningschef vid Söderåsens miljöförbund.

– Bristerna är en olägenhet för människor och vi vill verkligen att fastighetsägaren följer föreläggandet och då har vi lagt till vite för att ärendet inte ska dra ut mer på tiden, säger avdelningschef Helena Hager Enert.

”Man blir ju sjuk”

Kommunen har fattat liknande beslut för adresserna Fasanvägen 7A–C, Trastvägen 19A–C, Trastvägen 21A–C och Skolstigen 4A–C. Enligt Helena Hager Enert kommer även andra fastigheter få förelägganden framöver men de kommer inte vara lika omfattande.

För hyresgästen Doris Yang är det viktigaste nu att få bukt med fukten och möglet.

– Det ger hälsoproblem. Man blir ju sjuk.

Läs ocksåSkandalvärd riskerar konkurs - skulder på nästan en miljon

Hem & Hyra når Marcus Bodin, som är en av Kupolens företrädare, på telefon. Han säger att han inte har sett föreläggandet och vill inte uttala sig. Han vill heller inte i övrigt säga något om situationen.

Ett trevåningshus i tegel med en ek framför. Cyklar framför huset.
Läs också Vad gäller för rökning i hyresrätt? Här är allt du behöver veta - som granne och rökare Fukten trängde genom väggen – mögel växte ut i barnkammaren

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.