Kommuner säljer i stället för att renovera
Om akut fastighetsunderhåll kräver besparingar inom vård, skola och omsorg, väljer många kommuner och landsting att i stället sälja sina slitna hus. Den slutsatsen dras i en rapport som gjorts av konsultbolaget NAI Svefa analys som har granskat försäljningar i 29 stora kommuner under förra året.
Med samhällsfastigheter menas exempelvis äldreboenden, simhallar och affärslokaler. När dessa säljs kan även hyreslägenheter omfattas, som vid Stockholms stads kritiserade försäljning av tio köpcentra till det brittiska fastighetsbolaget Boultbee för några år sedan. Dessa hyresrätter blev så småningom ombildade till bostadsrätter. Under förra året omsattes samhällsfastigheter för drygt 10 miljarder kronor. Exempelvis sålde kommunalabostadsbolaget Mimer i Västerås äldreboende för drygt 300 miljoner kronor till Rikshem, som är ett av Sveriges största privata bostadsbolag.
– Det viktiga är att kommuner och landsting är noggranna med vilka avtal man skriver med köparen om vad som förväntas. Annars är risken att servicen till kommuninvånarna blir sämre. Är fastigheten i dåligt skick ska det finnas en underhållsplan, säger Lars Haag, operativ chef på NAI Svefa analys.
Han tycker sig inte se någon tydlig skillnad på försäljningsviljan beroende på vilken majoritet som styr kommunerna.
– Det är ofta ganska pragmatiska beslut. Politiker ställs inför prioriteringar och ökat fastighetsunderhåll ger kanske inte samma goodwill som exempelvis fler lärare till skolan, säger Lars Haag.