Annons

Oro blandat med hopp efter bostadsbolagets försäljning: ”Undrar om det kan bli sämre”

Trollhättan Ilska och oro. Men även hopp om att Willhem kommer göra ett bättre jobb. Eidars lägenhetsförsäljning har lett till blandade känslor hos hyresgästerna i Trollhättan. ”Många är oroliga, men jag hoppas på ett lyft”, säger Glenn Risto. Idag fattar kommunstyrelsen beslut om affären.
Ann-Christin Berntsson och GlennRisto på Lantsågen i Trollhättan.
Foto: Kajsa Wedberg
"Hoppas att Willhem låter oss ha kvar vår LH-lokal", säger Ann-Christin och Glenn Risto efter att Eidar bestämt sig för att sälja lägenheterna till Willhem.

Mitt i semestern släpptes bomben. I ett sms från den kommunala hyresvärden Eidar stod det att bolaget nu tecknat ett avtal med Willhem om försäljning av Lantsågen 1 samt ytterligare tre fastigheter i stan.

– Det var nonchalant att meddela en sådan sak via sms. Kortfattat, helt utan bakgrundsinformation och förklaring, säger Ann-Christin Berntsson som bott i Eidars lägenheter på Lantsågen i Trollhättan i hela sitt 62-åriga liv.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

Att det kommunala bostadsbolaget skulle sälja en del av sina lägenheter var i och för sig ingen överraskning. I början av året gav Eidars styrelse vd:n Urban Blom i uppdrag att ta fram underlag och förslag på fastighetsförsäljningar motsvarande en halv miljard kronor.

Glenn Risto och Ann-Christin Berntsson på Lantsågen i Trollhättan.
Glenn Risto har bott på Lantsågen i fyra år, Ann-Christin Berntsson i hela sitt 62-åriga liv. Snart byter de hyresvärd från kommunala Eidar till privata Willhem.

Ann-Christin säger att hon nog anade att just Lantsågen, eller Hästskon som huset kallas av dem som bor där, skulle komma i fråga.

– Eidar har inte gjort några större renoveringar här på många år så är standarden och hyran rätt låg. Och det är ju såna områden som privata bolag, som Willhem, är intresserade av att köpa. Något de kan renovera upp, höja hyran och tjäna pengar på, säger hon.

Läs ocksåKyl och frys förstördes av kvarlämnad mat – hyresgäst krävs på 100 000 kronorEn tvådelad bild där den ena halvan visar ett tomt, öppet kylskåp och den andra halvan en hand som håller i svenska sedlar.
Tog ut överhyra

På andra sidan Hjortmossevägen ligger hyreshus som redan i dag ägs av Willhem. Husen uppmärksammades i våras när det visade sig att Willhem tog ut högre hyra än överenskommet för ett antal renoverade lägenheter. Efter förhandlingar backade till sist Willhem, sänkte hyran och betalade tillbaka drygt 170 000 kronor till de berörda hyresgästerna.

– Många som bor här är oroliga. De undrar vad som kommer att hända när Willhem tar över. Om det blir en massa renoveringar som de inte får tycka till om. Och om hyran kommer att gå upp så att de inte har råd att bo kvar, säger Glenn Risto, som bott på Lantsågen i fyra år.

Annons
Glenn Risto och Ann-Christin Berntsson i LH-lokalen på Lantsågen i Trollhättan.
”Många är oroliga och undrar om hyran kommer att gå upp när Willhem tar över”, säger Glenn Risto, som tillsammans med Ann-Christin Berntsson är engagerad i den lokala hyresgästföreningen på Lantsågen i Trollhättan.

Vi går ner i källaren där den lokala hyresgästföreningen har sin lokal. Både Glenn och Ann-Christin sitter i föreningens styrelse. Lokalen är rymlig med grönmålade väggar, långbord och en rejält tilltagen soffa. Här ordnar föreningen ofta aktiviteter. Som nyligen, när det var pizzakväll. Eller de återkommande pyssel- och bingoträffarna.

– Och nu, när många hyresgäster är oroliga och har frågor, kommer vi att ha öppet hus varje onsdag. Vid vissa tillfällen kommer representanter från Hyresgästföreningen. Andra gånger fångar vi upp frågorna som hyresgästerna har och förmedlar dem vidare, säger Glenn Risto.

Hoppas på upprustning

Själv trivs Glenn på Lantsågen. Månadshyran på 6 200 kronor, för trean på 68 kvadrat, är enligt honom rimlig. Men han tycker att Eidars engagemang i området varit för litet.

– Det behövs en upprustning. Ta bara våra entrédörrar. Tar man i ordentligt så går de att dra upp, även när de ska vara låsta. Det känns inte direkt säkert, säger Glenn och tillägger:

Läs ocksåStorkonflikt om årets hyreshöjning – Willhem lämnade förhandlingsbordet men höjde hyrorna ändå

– Självklart kan man känna en oro över nya ägare. Men själv undrar jag faktiskt om det kan bli sämre. Det känns som Eidar struntat i vårt område i flera år.

Flera informationsvägar

Daniel Ruus är förvaltningschef på Eidar. Han förklarar att sms-informationen om affären till hyresgästerna så här:

– Eftersom vi ville att de berörda hyresgästerna skulle få informationen om affären först valde vi att skicka ut ett kortfattat sms. Men de fick även en push-notis och ett mejl med utförligare information och bakgrund till affären.

Annons

När det gäller kritiken om att Eidar inte skött underhåll och service på Lantsågen, och dess 187 lägenheter, på senare år säger Daniel Ruus att han inte delar den uppfattningen. Men att det är beklagligt om hyresgästerna upplever det så.

– Vi har inte hanterat Lantsågen på något annat sätt än resten av vårt bestånd. Under de senaste 10 åren har vi investerat 30 miljoner kronor i det området. Vi har bytt fönsterrutor, tak och gjort sedvanligt underhåll i lägenheterna, säger Daniel Ruus.

”Inget fel på dörrarna”

Angående säkerheten och entrédörrar som går att rycka upp, säger Daniel Ruus att det inte är något fel på dörrarna på Lantsågen. Tvärtom, så är de en del av Eidars hållbara renovering.

– Det är originaldörrar från när husen byggdes med otroligt fina träpartier. Säkerhetsmässigt är det inget fel på dem. Visst det är inte ståldörrar och det är en hel del glas i dem. Men låsfunktionen är densamma som på många andra ställen i vårt bestånd. Sen kan det förstås vara enskilda dörrar som krånglar. Då vill vi ha en felanmälan på det så att vi kan göra något åt det, säger Daniel Ruus.

I dag, onsdag, tar Trollhättans kommunstyrelse beslut om Eidars affär med Willhem. Om styrelsen säger ja skickas frågan vidare till kommunfullmäktige och dess nästa sammanträde, den elfte september. Blir det ja även där kommer fastigheterna att övergå i Willhems ägo den första oktober. I samband med övertagandet har Willhem lovat att bjuda in hyresgästerna till informationsmöte.

Fakta: Därför ska Eidar sälja
  • I oktober 2022 ger Eidars styrelse vd:n Urban Blom i uppdrag att ta fram underlag och förslag på fastighetsförsäljningar motsvarande en halv miljard kronor.
  • Enligt styrelsen behövs försäljningarna för att hålla nere framtida räntekostnader. Samt för att bolaget ska kunna fullfölja sina planer på att bygga nya bostäder, bland annat i det nya området Vårvik.
  • I juli 2023 offentliggörs affären mellan Eidar och den privata hyresvärden Willhem. Försäljningen gäller fastigheterna Lantsågen 1 i Hjortmossen, Fågeln 3 och 8 samt Oxen 10 i södra centrum. Totalt rör det sig om 254, 517 kvm lokalyta och 177 parkeringsplatser. Prislappen är 242 miljoner kronor.
Fakta: Willhem
  • Willhem äger och förvaltar cirka 29 000 lägenheter i Borås, Eskilstuna, Göteborg, Halmstad, Helsingborg, Jönköping, Karlstad, Linköping, Malmö, Skövde, Stockholm, Trollhättan och Västerås.
  • Huvudkontoret ligger i Göteborg.
  • Willhem ägs i sin tur av Första AP-fonden. Det är en av fem statliga buffertfonder som ingår i det statliga inkomstpensionssystemet.
  • Willhemlyftet innebär att värden renoverar lägenheter som blir tomma innan de hyrs ut igen. Tanken är att lägenheterna ska få samma standard som nybyggda. Metoden har kritiserats då den medför att det ständigt pågår renoveringar som kan störa grannarna.
Läs också Efter rekordhöjningarna - studenter får allt svårare att klara hyran: "Slår extra hårt" Värdens storsatsning: Ett klipp att låta robotar sköta mattorna Med 800 nya lägenheter och djärv kontorsflytt tackar vd:n för sig

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.