Annons

Trollhättepar bakom bolag som vill köpa 174 kommunala lägenheter – Hyresgäst: ”Förväntar mig samma höga nivå”

Trollhättan Kommunala Eidars försäljning av kvarteret Fridhem går framåt. "Vi har tecknat en avsiktsförklaring med Vimpelkullen Fastigheter", skriver bolaget i ett mejl till hyresgästerna. "Helst hade jag behållit Eidar", säger Lendita Lindman i den lokala Hyresgästföreningen.
Lendita Lindman, ordförande i den lokala Hyresgästföreningen, är kritisk till att kommunala Eidar säljer hennes hem i kvarteret Fridhem i centrala Trollhättan.
Foto: Anders Lundqvist / Kajsa Wedberg
Lendita Lindman, ordförande i den lokala Hyresgästföreningen, är kritisk till att kommunala Eidar säljer hennes hem i kvarteret Fridhem i centrala Trollhättan.

Första försäljningsbeskedet kom via sms. Lenditas hyresvärd Eidar meddelade henne, och alla andra hyresgäster i de 174 lägenheterna på Fridhem i centrala Trollhättan, att fastigheterna ska säljas.

 – Jag blev förvånad. Visst kände jag till att fler hyreshus stod på tur efter försäljningen på Hjortmossen. Men jag trodde inte att Fridhem, som är så pass nybyggt, skulle bli aktuellt, säger Lendita Lindman.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Husen stod klara 2013. Själv flyttade Lendita in i sin tvåa för drygt två år sedan. Idag är hon ordförande i den lokala Hyresgästföreningen.

Nästa besked kom den 18 mars. Nu hade Eidar bestämt sig för att gå vidare i försäljningsprocessen med fastighetsbolaget Vimpelkullen Fastigheter AB/Rubanken Fastigheter AB, som ägs av Trollhättebördiga Lars och Maud Ekberg.

 ”Vi har tecknat en avsiktsförklaring med Vimpelkullen Fastigheter och kommer att jobba vidare med affären för att förhoppningsvis enas om ett köpekontrakt längre fram i vår. Därefter ska såväl kommunstyrelse som fullmäktige godkänna affären. Målet är att allt ska vara klart för ett övertagande senast den första september.”

Läs ocksåÖvikshem säljer 607 lägenheter till norrländska WesterlindTvå män skakar hand.

Lendita är kritisk till hela försäljningen och har talat med flera grannar som känner på samma sätt.

Annons

– Vi är många som har valt att bli hyresgäster hos Eidar av en anledning. Vi vill bo hos en allmännyttig hyresvärd där vi kan vara med och påverka vårt boende och därmed också känna oss trygga. Det handlar både om hyresnivå, tillgänglighet och service, säger Lendita, som vänder sig emot att beslutet om försäljning av deras hem nu har tagits ovanför hyresgästernas huvuden.

Vad förväntar du dig av er kommande hyresvärd?

Läs ocksåBostadsbolaget säljer ut drygt 170 centrala lägenheterEidar

–  Vi som bor här har varit nöjda hyresgäster. Jag förväntar mig att vi kan fortsätta med det. Att vår nästa hyresvärd håller samma höga nivå som Eidar, säger Lendita Lindman.

 

Lilian och Stefan Andersson.
Makarna Lilian och Stefan Andersson tillhör hyresgästerna som flyttade in på Fridhem när kvarteret var nytt för elva år sedan.

Det är något som grannarna Lillian och Stefan Andersson håller med om. De har bott på Fridhem sedan husen byggdes 2013. Och är nöjda med boendet. Framförallt med det centrala läget och tryggheten. Försäljningen av husen hade de gärna sluppit, samtidigt som de har förståelse för Eidars agerande.

–  Jag kan förstå att Eidar behöver få in pengar. Inte minst med tanke på byggplanerna på Vårvik. Det man hoppas på för vår del är att det blir lika tryggt och bra med nästa hyresvärd, säger Lillian Andersson.

Annons
Josefine Olsson med döttrarna Milla, 4 år, och Noelia 2 år, bor i en av de 174 lägenheterna i kvarteret Fridhem som snart kommer att byta hyresvärd.
Josefine Olsson med döttrarna Milla, 4 år, och Noelia 2 år, bor i en av de 174 lägenheterna i kvarteret Fridhem som snart kommer att byta hyresvärd.

Josefine Olsson har just hämtat döttrarna Milla och Noelia från förskolan. Nu är de på väg hem till familjens trerummare på Fridhem som de flyttade in i för fyra och ett halvt år sedan. Hur det blir med ny hyresvärd är inte något som Josefine ägnat så mycket tankar.

–  Jag brukar försöka att inte oroa mig över saker som jag ändå inte kan påverka. Men självklart hoppas jag att det blir lika bra med nästa ägare som det varit med Eidar, säger Josefine Olsson. 

 

 

Fakta: Därför säljer Eidar
  • I oktober 2022 ger Eidars styrelse vd:n Urban Blom i uppdrag att ta fram underlag och förslag på fastighetsförsäljningar motsvarande en halv miljard kronor.
  • Enligt styrelsen behövs försäljningarna för att hålla nere framtida räntekostnader. Samt för att bolaget ska kunna fullfölja sina planer på att bygga nya bostäder, bland annat i det nya området Vårvik.
  • I juli 2023 offentliggörs affären mellan Eidar och den privata hyresvärden Willhem. Försäljningen gäller fastigheterna Lantsågen 1 i Hjortmossen, Fågeln 3 och 8 samt Oxen 10 i södra centrum. Totalt rör det sig om 254, 517 kvm lokalyta och 177 parkeringsplatser. Prislappen är 242 miljoner kronor.
  • I slutet av 2023 läggs även Pilen 14 ut till försäljning. Huset har 22 hyreslägenheter och 2 700 kvadratmeter lokalyta. Köpare blir Mattsons Fastigheter i Uddevalla tillsammans med Bohusarken Fastighets AB. Köpeskillingen ligger på 77 miljoner kronor. Ägarbytet är planerat till den 1 maj.
  • I februari 2024 lägger Eidar ut kvarteret Fridhem till försäljning. Det handlar om 174 hyreslägenheter varav 30 ingår i ett trygghetsboende. Avsiktsförklaring har tecknats med Vimpelkullen Fastigheter AB/Rubanken Fastigheter AB.

 

Läs också Ann-Charlotte vann hyresfajten – nu får alla i kvarteret lägre höjning: ”Var tvungen att göra något” Alingsåshem backar från försäljningsplaner: "Inte en god affär", säger vd:n Oro blandat med hopp efter bostadsbolagets försäljning: "Undrar om det kan bli sämre"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.