Kommunerna måste ordna fler bostäder för nyanlända
I dagarna har nio kommuner i Västra Götaland fått ett brev från länsstyrelsen. Brevet kommer från samhällsavdelningen där Talieh Ashjari är mångfaldsdirektör.
– Vi vänder oss i första hand till ett antal kommuner som har för få anvisningabara platser, det vill säga bostäder för nyanlända, i förhållande till sitt invånarantal, säger Ashjari.
Kommunerna det handlar om är Ale, Härryda, Lerum, Lilla Edet, Lysekil, Mölndal, Partille, Stenungsund och Uddevalla.
– Eftersom läget är så akut, ber vi om ett möte med ansvariga beslutsfattare i de här kommunerna. Vi vill helt enkelt vädja till dem om att försöka ordna fram fler bostäder till nyanlända, säger Ashjari, som poängterar att utskicket endast är det första av flera. Andra kommuner i regionen, som även de har få anvisningbara platser, kommer att kontaktas framöver.
– Det behövs minst 2 400 anvisningsbara platser i Västra Götaland i år. I dag finns det bara 1 200. Så läget är akut, säger Ashjari.
Hem & Hyra besökte asylboendet i på Restad Gård i Vänersborg där 140 nyanlända tvingas bo kvar trots att de fått uppehållstillstånd. En situation som medför att livet ”står på vänt”. För utan egen adress får man inte del av det etableringspaket som Arbetsförmedlingen ska sparka igång för nyanlända. Ett paket som bland annat innebär undervisning i SFI, svenska för invandrare.
– Det känns som mitt liv stannat upp totalt, säger Mohammad Adib Mnadilie, som kom till Sverige för över ett år sedan och som fick uppehållstillstånd i våras.
– Missförstå mig inte. Jag blev otroligt lättad och tacksam när jag fick uppehållstillstånd. Att veta att jag får stanna och inte måste återvända till krigets Syrien det betyder allt. Men den här väntan, utan synbart slut. Den är svår, säger Mohammad Adib Mnadilie.
Jamil Hassan från Pakistan håller med. Han kom till Sverige hösten 2013 och har haft uppehållstillstånd i snart ett år.
– Efter att ha levt under dödshot är jag glada över att vara här. Men månader av väntan i det trånga rummet på förläggningen tar på krafterna, säger Jamil som är utbildad engelsklärare.