Konsten intar Törnrosen i Malmö
Sub Rosa är ett samarbete mellan folkhögskolan och MKB som i stort sett gett eleverna fria händer att skapa offentlig konst i området.
– Det är ingen jätteinvestering för oss i kronor räknat men det betyder mycket för området. När Törnrosen byggdes som en del av miljonprogrammet fanns här mycket offentlig konst men den har förfallit. På det här viset för vi in ny konst i området, förklarar Magnus Ohlsson, förvaltare på MKB.
Han tror att konsten bidrar till att öka de boendes stolthet över sitt område.
– Detta sprider ett positivt budskap. Konsten får växa in i de boendes liv. Och vi får tillfälle att visa upp en annan sida av Törnrosen, säger han.
Åtta bidrag har valts ut av en jury. Anni Tuikka bidrar med installationen ”Dorothy”.
– Jag har en stark tro på att färg påverkar folk positivt, säger Anni Tuikka.
Hon har låtit inspirerats av Trollkarlen av Oz när hon gjorde sin färgglada promenadstig i behagligt sviktande gummimaterial.
– Jag älskar musikaler förklarar hon och tar några danssteg ut på vägen likt Dorothy.
Det bästa med arbetet i Törnrosen tycker hon har varit responsen från de boende.
– Det kom så mycket folk från området när vi höll på och de var superpositiva. Det var det bästa, att de förstod min idé. Exakt när får vi lov att gå på stigen? frågade barnen otåligt, berättar hon och skrattar.
Sub Rosa-projektet har genomförts två gånger tidigare, 2008 och 2010. Många av bidragen stor fortfarande kvar i området. Hållbara material är a och o för att undvika vandalisering. Stabilast bland årets bidrag är förmodligen det 40 ton tunga hjärta som anlagts på en av gårdarna. På en bas av cement har skolungdomar och dagisbarn i området fått skapa en stor mosaik
– Ambitionen har varit att få med dem som bor här, förklarar Elisabeth Fornander och Lotta Holm som står bakom hjärtat.
Samma tanke om delaktighet har grafikeleverna Julia Hansen och Sara Salomonsson. Under två och en halv vecka har de varit på plats för att måla en stor väggmålning på en av fasaderna. Temat var drömmar.
– Vår utgångspunkt var att det inte är vi som bestämmer vad som ska vara med på målningen utan de boende. Vi har inte tagit med kukar och vapen men annars har vi lyssnat på ungdomarna som kommit fram till oss med förslag. Vi har haft en hel fritidsgård här, det har varit jättekul, säger de.
Invigning 26 maj kl 13 i Törnrosens Amfiteater vid Zlatan Court
Cykelguidning 26-27 maj. Start från Konsthallen och Moderna Museet kl 12 och kl 14
Guidning på olika språk. Guidade turer på franska, arabiska och kurdiska utgår från Zlatan Court kl 12.30 och kl 14.30.