Annons

Kraftig explosion i hyreshus i centrala Göteborg

Göteborg Sex personer är allvarligt skadade och hundratals har evakuerats efter en explosion och brand på Övre Husargatan i Göteborg. Vissa boende fick hoppa från balkongerna eller fira sig ner för att ta sig ut. "Jag blev väckt av en brandbil som kom. Då tittade jag ut genom fönstret och då vällde det ut rök", säger hyresgästen Cezary Nilsson.
Foto: Gustaf Görfelt
Det var tidigt på morgonen som en kraftig explosion skakade den del av bostadshuset som tillhör hyresvärden Ernst Rosén. Fortfarande på förmiddagen pågick släckningsarbetet och branden var inte under kontroll.

Vid tiotiden på förmiddagen pågår fortfarande släckningsarbetet och flera hundra meter av Övre Husargatan är avspärrad.

Polisen ser i nuläget ingen naturlig förklaring till explosionen och har inlett en förundersökning om allmänfarlig ödeläggelse. Det säger polisens presstalesman Thomas Fuxborg vid en improviserad presskonferens.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Det var strax innan fem på morgonen som området skakades av en kraftig smäll.

– Det här kom in som att något exploderat. Men vad det är för något och eventuellt hur många smällar det rör sig om får utredningen visa, säger Thomas Fuxborg.

Läs ocksåEfter bomberna – trygghetsvandrande hyresgäster får stöd av Nooshi Dadgostar (V): ”Området tillhör Frölundaborna”

Det finns inget som tyder på en gasläcka. På frågan om det är något som placerats i huset svarar Thomas Fuxborg att det återstår att se.

–Men förmodligen, ja.

Räddningstjänsten uppger samtidigt att minst en brandhärd är identifierad i entréplan på bottenvåningen och att branden inte är under kontroll.

Läs ocksåDeras port sprängdes i misstänkt hämndaktion: ”Ska inte få bräcka oss”Elisabeth Welle bor direkt ovanför en av de portar som sprängdes sönder på Södra Dragspelsgatan i västra Göteborg natten mot onsdagen.

Senare på förmiddagen meddelar räddningstjänsten att hela huset huset nu är genomsökt och utrymt.

Annons

Sex personer har förts till Sahlgrenska Universitetssjukhuset med ambulans. En buss med lindrigare skadade har gått till Mölndals sjukhus. Närliggande kyrkor fungerar som uppsamlingsplatser.

Cezary Nilsson är hyresgäst i huset på Övre Husargatan som drabbats av en explosion.
Cezary Nilsson.

Cezary Nilsson är hyresgäst i huset, men bor ett par trappuppgångar upp längs gatan mot Linnéplatsen. Det var inte själva smällen som väckte honom, berättar han när Hem & Hyra träffar honom på morgonen.

– Jag blev väckt av en brandbil som kom. Då tittade jag ut genom fönstret och då vällde det ut rök ett antal fönster ifrån mig. Sedan blev det bara mer och mer rök och massvis med ambulanser. Till och med ambulanshelikoptern flög över här och landade på Linnéplatsen, säger Cezary Nilsson.

Blev du rädd?

– Nej. Inte i det läget. Däremot när det gått ett par timmar och man märkte att röken pyr lite från taket. Då blev jag orolig att det kunde sprida sig. Men det var mycket folk på plats, även hyresvärden kom dit och undersökte, så det kändes ganska lugnt, säger Cezary Nilsson, som hyr av Skandia Fastigheter.

Han har inte blivit evakuerad utan gått ner på gatan för att titta.

– Jag vill kolla att det inte sprider sig, för då får man utrymma.

Vad tänker du nu?

Annons

– Jag är mest nyfiken på vad som har hänt. Vad är det som har orsakat detta? Det är tillräckligt oroligt i hela Göteborg, så man hoppades att man skulle slippa det här. Men man vet ju inte, man ska inte spekulera, säger Cezary Nilsson.

Wilma Dahlberg bor granne med huset på Över Husargatan som drabbats av en explosion.
Wilma Dahlberg.

Wilma Dahlberg pluggar till sjuksköterska och bor i studentlägenheterna på andra sidan gatan.

– Jag såg blåljus åka förbi, men det är jag van vid för det kommer ofta ambulanser på väg till Sahlgrenska förbi här.

Inte förrän hennes bror ringde förstod hon vad som hänt.

– Jag vet inte vad jag tänker. Det kändes väldigt otippat att det skulle hända här, det är ett väldigt lugnt område. Men jag känner mig inte rädd för egen del, säger Wilma Dahlberg.

Hem & Hyra söker fastighetsägaren Ernst Rosén för en kommentar.

Läs också Krossade ett fönster och orsakade brand i lägenheten: "Jag måste ha gått i sömnen" Hög musik och krossade fönster - nu tvingas mannen flytta: "Ville ge honom en chans" Försökte släcka brinnande olja med vatten och matta – krävs på 767 000 kronor av värden

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.