Annons

Kraftig minskning av hyresrätter i Stockholm

Nyheter Andelen hyresrätter i Stockholm har på femton år minskat från 61 procent till 49 procent samtidigt som bostadsrätterna ökar. Det visar nya siffror från Boverket som Hem & Hyra har tagit del av.​
Boverket har tagit fram underlag till riksdagens civilutskott som på torsdagen höll en öppen utfrågning under rubriken ”Valfrihet mellan bostadsrätt och hyresrätt?”.
Den statliga myndigheten har framförallt tittat på fördelningen i landet mellan upplåtelseformerna hyresrätt, bostadsrätt och äganderätt (småhus).
 
En tydlig trend är att andelen hyresrätter minskar i Stockholm, från 61 procent av beståndet på bostadsmarknaden 1990 till 49 procent år 2005. Liksom att allmännyttans andel av Stockholms bostadsmarknad sjunkit från 39 procent till 32 procent.
– Men Storstockholm skiljer sig åt från övriga landet. Nu börjar Stockholms bostadsmarknad mer likna den i Malmö, säger Hans-Åke Palmgren på Boverket till Hem & Hyra.
Andelen bostadsrätter har samtidigt ökat i Storstockholm, från 17 procent 1990 till 29 procent femton år senare, 2005. Äganderätt ligger kvar på samma nivå och utgör drygt 20 procent av bostadsmarknaden i Storstockholm.
– Det här är inte alls bra. Hyresrätten behövs för att arbetsmarknaden ska fungera och för att unga ska få en chans att komma in på bostadsmarknaden, säger Terje Gunnarsson, ordförande i Hyresgästföreningen Region Stockholm.
 
Storgöteborg har idag flest andel hyresrätter (51 procent), samtidigt som bostadsrätterna ökar även där.
– Omkring 10 000 hyresrätter har omvandlats till bostadsrätter i det privata beståndet de senaste tio åren i Göteborg. Vi kan tyvärr inte göra så mycket åt att privatvärdar säljer ut sina fastigheter till bostadsrättsföreningar, säger Owe Nilsson (s), kommunalråd i Göteborg.
– Men vi säljer inte ut några allmännyttiga hyresrätter i centrala Göteborg, enbart ett fåtal i ytterområden. Vi har också lovat att bygga 8 000 hyresrätter under mandatperioden och de byggs framförallt i områden som är dominerade av bostadsrätter och småhus, säger Owe Nilsson.
 
I Malmö har andelen bostadsrätter också ökat, dock marginellt från 24 procent år 1990 till 26 procent år 2005. Andelen hyresrätter i Malmö ligger kvar på omkring 46 procent.
Sett till hela landet utgör andelen hyresrätter idag 45 procent, andelen bostadsrätter 17 procent och andelen äganderätt (småhus) 38 procent. Andelen hyresrätter i hela landet har minskat med två procentenheter jämfört med situationen på bostadsmarknaden 1990.
 

Annons
Annons
Läs också Rebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din Överfall i tvättstuga – trostjuv slog hyresgäst med hammare Hos Jessica får katterna bestämma stilen Ett nytt sätt att bo i hyresrätt – villaliv på 35 kvadrat Mäklare varnas efter affär med hyreshus Rätt förberedd – när krisen kommer

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.