HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Kraftig ökning av ärenden i hyresnämnderna

Nyheter Korttidskontrakt, krånglande hyresförhandlingar och protester mot renoveringar. Det är typer av ärenden som ökade kraftigt i landets hyresnämnder i fjol.
Det har varit en kraftig ökning av ärenden i hyresnämnderna.

Hyresnämnderna får allt mer att göra. I fjol ökade antalet inkomna ärenden med 21 procent, jämfört med året innan.

Till stor del beror det på att korttidskontrakten ökar. När en hyresvärd vill hyra ut på begränsad tid, till exempel för att lägenheten snart ska renoveras eller användas som evakueringslägenhet, måste hyresnämnden få en blankett där hyresgästen går med på att avstå från det normala besittningsskyddet.

Läs ocksåSå stökigt får du ha det hemma utan att bli vräkt

De ärendena har ökat från 16 000 till 20 700 på ett år, men är å andra sidan lätta för hyresnämnderna att hantera. De sätts i princip bara in i en pärm utan att granskas.

Värre är det med ärendena som handlar om hyresförhandlingar. De har mer än fyrdubblats till följd av att flera fastighetsägare anser att hyresförhandlingarna inte fungerar som de vill och överlåter till hyresnämnden att avgöra hur hög hyran ska bli.

Annons

I princip innebär det att hyresnämnderna ska bedöma nästan tiotusentals olika lägenheters bruksvärde. I praktiken väljer man ut några typlägenheter och bestämmer hyran för dem, men det är ändå ett omfattande arbete.

Läs ocksåSaneringsfirman: Så kan det se ut när vi kommer hem till hoarders

”Godkännande av förbättringsarbete” är också en allt vanligare typ av mål i hyresnämnderna. Då är det fastighetsägare som vill renovera, men inte har fått godkänt för det av alla hyresgäster. Frågan måste då prövas av hyresnämnden och som lagen är skriven får hyresvärden nästan alltid rätt att göra de planerade arbetena.

Här är de vanligaste ärendena som gäller hyresrätter:

Annons
 Ärendetyp Antal inkomna mål 2016 Förändring sedan 2015
Avstående av besittningsskydd 20 712 +30%
Hyresförhandlingar 2 990 +336%
Förlängning av hyresavtal 2 746 +6%
Godkännande av renovering 568 +100%
Åtgärdsföreläggande 396 -3%
Uppskov med avflyttning 388 -8%
Bytesrätt 372 +13%
Totalt 40 052 21%

Källa: Domstolsverket.

Fakta: Hyresnämnderna
  • Är en del av domstolsväsendet.
  • Medlar i tvister som rör bostäder och lokaler.
  • Fattar beslut om parterna inte kommer överens.
  • Finns på åtta ställen i landet.
Läs också Anders hade för mycket saker hemma – blev vräkt: "Visste inte hur allvarligt det var" Evas hyresvärd skrev dotterns namn på kontraktet: "Det går inte att bo där" Kooperativ hyresrätt - en boendeform med fördelar och risker

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.