Annons

Krav på folkomröstning i Sundbyberg

Nyheter Hyresgästerna i Sundbyberg kräver en folkomröstning om försäljningen av allmännyttans lägenheter. – Folk är förtvivlade över vad som nu sker med deras bostäder, säger initiativtagaren Inger Skarstedt.​

​Det var i juni som Hyresgästföreningens namninsamling mot försäljningen av det kommunala bostadsbolaget Förvaltarens lägenheter avslutades. Listorna har nu överlämnats till de styrande i kommunstyrelsen.

Annons
Den borgerliga alliansen i Sundbyberg har sedan valet 2006 aktivt uppmuntrat hyresgästerna i allmännyttiga Förvaltaren att köpa sina lägenheter.
Målet med Hyresgästföreningens insamling är att få till stånd en folkomröstning i kommunen. För att kommunstyrelsen ska ta upp frågan krävs det att fem procent av invånarna ställer sig bakom kravet, i Sundbyberg motsvarar det 1 378 personer.
Hyresgästföreningens lyckades samla ihop över 1 700 namn, alltså mer än tillräckligt.
 
Initiativtagare till folkomröstningen är Inger Skarstedt, 62. Tillsammans med sin man bor hon i en hyresrätt i Ör, i östra Sundbyberg.
– Folk här i Sundbyberg är förtvivlade över vad som nu sker med deras lägenheter, säger Inger Skarstedt som anser att invånarna i Sundbyberg blivit lurade av de styrande politikerna.
– De insåg inte inför valet att en röst på alliansen även innebar att deras bostäder skulle säljas ut, säger hon.
Men det tillbakavisas av Förvaltarens styrelseordförande, tillika ordföranden för moderaterna i Sundbyberg, Ramsay Brufer.
– Det här var en av de absolut viktigaste frågorna i valrörelsen i Sundbyberg och väljarna har sagt sitt, säger han.
Ramsay Brufer vill inte föregripa kommunstyrelsens beslut i frågan om en eventuell folkomröstning. Han förklarar dock att ett avgörande kommer att dröja till i slutet på september, troligtvis längre än så.
 
Inger Skarstedts förhoppning är att namninsamlingen ska påverka en del borgerliga politiker till att säga ja till folkomröstningen.
– Många hyresgäster ser ombildningarna som en möjlighet till att göra sig ett klipp. De säljer sedan lägenheterna direkt och flyttar in till Stockholm. Men de gör det ju det på bekostnad av framtida generationer som får det svårare att hitta någonstans att bo, säger hon.
I våras genomförde Hyresgästföreningen i Västerås en liknande aktion och lyckades då samla ihop över 7 000 namn mot försäljningen av allmännyttiga Mimers lägenheter. Det ledde till att den borgerliga alliansen i Västerås senare i år ska genomföra en opinionsundersökning bland stadens invånare för att ta reda på vad de tycker i frågan.
Hem & Hyra har förgäves sökt kommunstyrelsens ordförande i Sundbyberg, Bo Genfors, för en kommentar.
 

Annons
Läs också Guide till hemförsäkringar Efter ombildningsbluffen: Toppmäklare blir utan legitimation Efter gigantisk ombildningshärva – toppmäklare tar strid Definitivt stopp för ombildningar i Göteborg Borgerlig allians vill ombilda kommunala hyresrätter i Nynäshamn Ombildningskritikern Anders köpte sin hyresrätt: "Helst hade jag fortsatt att hyra"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.