Krav på utredning om bostadstillägg
Hem & Hyra har tidigare skrivit om Riksrevisionens hårda kritik mot hur bostadstillägget för pensionärer fungerar. Krångliga regler och dålig information leder till att tiotusentals personer går miste om pengar de är berättigade till, enligt Riksrevisionen.
– Det helt klart ett komplicerat regelverk. Det är lappat och lagat sedan 40-talet och bostadssituationen är en helt annan i dag, säger revisionsledare Ingvar Önnhage.
Riksrevisionen rekommenderade därför regeringen att utreda tilläggsförmånerna och garantipensionen.
Regeringen gjorde en helt annan bedömning av mörkertalet och drog slutsatsen att bostadstillägget är träffsäkert. Någon ändring av reglerna behövs inte, däremot bättre information. Pensionsmyndigheten har också fått i uppdrag att utreda mörkertalet – alltså hur många berättigade som inte söker.
– Det är väl känt att det finns ett mörkertal och det kommer vi nog aldrig ifrån, men vi vill att Pensionsmyndigheten gör en fördjupad analys av vilka det är och vilka åtgärder man kan vidta för att nå dem som kan vilja söka, säger Stefan Oscarsson, ämnesråd på socialdepartementet.
Man försöker också förenkla reglerna undan för undan, säger han, men någon genomgripande förändring av bostadstillägget till pensionärer är inte på gång. Om man förenklar för mycket finns risken att fler tycker det är orättvist, enligt Stefan Oscarsson.
– Bostadstillägget är komplicerat, men det är också därför det kan riktas till dem som har det allra sämst ställt ekonomiskt. Det är extremt träffsäkert och därför kan man med ganska små medel göra ganska mycket för att minska den ekonomiska utsattheten.
Såväl Socialdemokraterna som Vänsterpartiet och en sverigedemokrat har motionerat om en mer omfattande utredning av bostadstillägget.
– Det behövs dels en grundlig analys av om man kan bli bättre på att komma i kontakt med dem som inte söker, dels om den omkonstruktion man gjorde för något år sedan blev så träffsäker egentligen. Går det till fel grupper? Det vill vi få en ordentlig belysning av, säger Kurt Kvarnström, S, ledamot i socialförsäkringsutskottet.
Frågan ska behandlas i riksdagen om en månad.
Curt Persson, ordförande för Pensionärernas Riksorganisation, PRO, tycker att bidraget på något sätt borde betalas ut automatiskt till alla som har rätt till det.
– Det är förfärligt att så många inte söker! Väldigt många äldre, ofta ensamstående kvinnor i hyresrätt, har det väldigt knapert och skulle kunna leva bättre om de fick bostadstillägg.
För att kunna få bostadstillägg måste du ha fyllt 65 år och ta ut hela din pension.
Beloppet beror på din inkomst, eventuell förmögenhet och hyra.
Ensamstående med lägre inkomst än 13 000 kronor efter skatt i månaden (9 000 kronor om du är gift) och med låg förmögenhet kan ha rätt till bostadstillägget.
Utöver detta kan särskilt bostadstillägg utbetalas enligt särskilda regler.
Räkna ut och ansök om bostadstillägg här.
I Hem & Hyra nr 1 år 2014 står att den som tjänar mindre än 13 000 kronor och har mindre än 500 000 kronor i förmögenhet kan ha rätt till bostadstillägg för pensionärer. Om förmögenheten är över 100 000 kronor görs dock en avräkning, så att tillägget minskar med ökad förmögenhet. Gränsen för hur stor förmögenhet den enskilde kan ha beror på den enskildes inkomst och hyra.