Annons

Kreativa tankar om framtidens studentbostad

Lund Kommunala LKF i Lund vill utveckla framtidens boende. I projektet ”ETTAN” har tjugo elever från Polhemskolan i Lund skissat på hur deras blivande studentbostad kan se ut.
Tjugo elever vid Polhemsskolan i Lund har i ett projekt utformat framtidens studentbostad.
Foto: Fredrik Rubin
Tjugo elever vid Polhemsskolan i Lund har i ett projekt utformat framtidens studentbostad.

Under den gångna terminen har tjugo elever, med inriktning arkitektur vid Polhemskolan, utvecklat sina tankar kring framtidens boende. Uppgiften är en del av projektet ”ETTAN” i samarbete med kommunala LKF.
– Projektet är en del i en satsning som vi kallar för LKF Labs. Vi vill skapa en arena där idéer och tankar kan mötas för att få fram förslag på hur hyresrätten kan utvecklas. Att lyssna på hur eleverna tänker kring framtidens boende är mycket betydelsefullt för oss, säger Mickey Magnusson, projektledare för LKF Labs.

Uppgiften var relativt hårt styrd. På knappt 20 kvadratmeter skulle eleverna utforma en funktionell och trivsam boendemiljö. Under dagens presentation, på LKF:s huvudkontor, visade eleverna prov på många kreativa lösningar.
– Vi valde att skapa en avlång lägenhet med ett sovloft med generös takhöjd med plats för en säng. Under varje trappsteg upp till loftet har vi placerat en utdragbar förvaringsyta, säger Frida Ekvall som arbetat tillsammans med Celice Sundell.

Annons
ANNONSTips för att njuta fullt ut av din båtsemester

Loftsäng, stora fönster och ett väl tilltaget kök var några av de punkter som återkom under flera presentationer. Att köket hamnade i fokus överraskade Håkan Ekelund, vd för LKF.
– Det är oerhört intressant att lyssna på vad ungdomarna prioriterar. Idag är många studentlägenheter utformade med en mindre kokvrå. Men i samtliga presentationer poängterades vikten av ett ordentligt kök. Det var också intressant att lyssna till om eleverna skulle planerar in en yta för att titta på tv. Det varierade lite men många betonade att studenter snarare tittar på datorn eller mobilen, säger Håkan Ekelund.

Trots begränsad golvyta lyckades samtliga elever skapa en bostad med flera olika avdelningar. Istället för att låsa sig till antalet kvadratmeter hade eleverna räknat på bostadens sammanlagda volym. En presentation vars fokus skilde sig från mängden gick under namnet ”Rum för alla”.
– Vår lägenhet är handikappanpassad med fokus på god tillgänglighet och bra funktioner. I arbetet kom vi fram till att speciallösningar är dyrt, därför har vi valt handikappanpassade standardmått på allt, säger Adam Karlsson som arbetat tillsammans med Maja Nemrin.

Annons
Läs också Tvingas leva i förfallet hus – nu säljer värden: "Beter sig illa" Kvinna åkte rullstol på parketten – anklagades för vanvård Hyresvärden kastade allt de ägde Man döms – tände eld på hyresvärdens torp Här är hyresgästernas största problem – vanliga frågan i topp: "Många är oroliga"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.