Annons

Kritik mot Huskurage

Gävle Gavlegårdarna, kommunen och polisen har i samarbete infört Huskurages policy mot våld i nära relationer på Brynäs. Men polisen i kommuner där policyn funnits ett tag är skeptisk.

Den ideella organisationen Huskurage vill få dig att knacka på om du misstänker att grannen utsätts för våld. Gavlegårdarna, kommunen och polisen har nu bestämt att stadsdelen Brynäs ska omfattas av Huskurages sätt att arbeta mot våld i nära relationer.

I Örebro har policyn funnits en tid och där höjer polisens kommunikationschef Mats Nylén ett varningens finger.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Det finns risk att drabbas själv om man knackar på, säger han.

Han tycker i stället att det är bättre att kontakta polis eller störningsjouren och nöja sig med att observera vad som händer för att kunna ge informationen vidare.

Annons

Initiativtagarna till Huskurage menar att man kan rädda liv genom att knacka på. Vad säger du om det?

Läs ocksåDe bor med ruttnande fönster – vite på tiotusentals kronor tvingar värden att fixaDe spröjsade fönstren var fuktiga av kondens när hyresnämndens ledamöter åkte ut för att själva bedöma hur skadade de var.

– Det är klart att man kan rädda liv, men det handlar mer om slump och tillfällighet. Det är en svår balansgång för det är klart att man kan göra stor nytta. Men att gå ut och uppmana människor att agera tycker jag är att dra det här lite för långt, säger Mats Nylén.

Peter Svensson och kriminologen och genusvetaren Nina Rung är de som tagit initiativet till Huskurage. Målet är ”att Huskurage ska bli en folkrörelse och att vi tillsammans gör civilkurage till norm.”, skriver man på sin hemsida.

Annons

Peter Svensson kommenterar polisens kritik så här:

Läs ocksåBarbro lämnade sitt älskade Gotland efter rekordhöga kravet: "Hyran blev droppen"

– Polisen på olika orter tänker extremt olika. Eftersom fortfarande minst 20 personer per år dödas i sina hem betyder det att om vi ska kunna hjälpa polisen att rädda fler från att dödas behöver vi som grannar göra mer. Jag skulle vilja påstå att det inte är en slump, för gång på gång läser vi om att grannar har hört misshandel, men inte agerat. Och vi ser det som en kunskapsbrist om vad en kan göra och hur en kan agera, därför behövs Huskurage, säger han.

Fakta: Råden från Huskurage

• Ring på grannens dörr om du hör oroande ljud och fråga hur det står till.
• Vid behov, ta hjälp av ytterligare en granne eller hyresvärden.
• Vid akuta situationer kontaktar du alltid polisen först.

Läs också Riskerar förlora sitt hyreskontrakt – hyrde ut åtta nätter via Airbnb När som helst kan marken ge vika – deras hem står mitt i riskzonen ”Hade varit fruktansvärt” Mannen ville spara el, skaffade kamin och orsakade brand – får betala skadestånd

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.