HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Kritik mot Huskurage

Gävle Gavlegårdarna, kommunen och polisen har i samarbete infört Huskurages policy mot våld i nära relationer på Brynäs. Men polisen i kommuner där policyn funnits ett tag är skeptisk.

Den ideella organisationen Huskurage vill få dig att knacka på om du misstänker att grannen utsätts för våld. Gavlegårdarna, kommunen och polisen har nu bestämt att stadsdelen Brynäs ska omfattas av Huskurages sätt att arbeta mot våld i nära relationer.

I Örebro har policyn funnits en tid och där höjer polisens kommunikationschef Mats Nylén ett varningens finger.

Läs ocksåKastar ut möbler från höghus på gångbana – orsakar livsfara för grannarna: ”Ren tur”Ett tak på fasaden har i vissa fall haft en dämpande effekt, men flertalet föremål har ändå landat på gångbanan nedanför där människor dagligen rör sig.

– Det finns risk att drabbas själv om man knackar på, säger han.

Han tycker i stället att det är bättre att kontakta polis eller störningsjouren och nöja sig med att observera vad som händer för att kunna ge informationen vidare.

Initiativtagarna till Huskurage menar att man kan rädda liv genom att knacka på. Vad säger du om det?

Läs ocksåAttackerade Störningsjouren med strypgrepp – får bo kvar trots grannens larmGrannen såg hela händelseförloppet genom sitt tittöga, och gjorde en polisanmälan. Förundersökningen mot den aggressive mannen lades senare ned.

– Det är klart att man kan rädda liv, men det handlar mer om slump och tillfällighet. Det är en svår balansgång för det är klart att man kan göra stor nytta. Men att gå ut och uppmana människor att agera tycker jag är att dra det här lite för långt, säger Mats Nylén.

Peter Svensson och kriminologen och genusvetaren Nina Rung är de som tagit initiativet till Huskurage. Målet är ”att Huskurage ska bli en folkrörelse och att vi tillsammans gör civilkurage till norm.”, skriver man på sin hemsida.

Peter Svensson kommenterar polisens kritik så här:

Läs ocksåBusenkel metod har gett tryggare trapphus i Uddevalla

– Polisen på olika orter tänker extremt olika. Eftersom fortfarande minst 20 personer per år dödas i sina hem betyder det att om vi ska kunna hjälpa polisen att rädda fler från att dödas behöver vi som grannar göra mer. Jag skulle vilja påstå att det inte är en slump, för gång på gång läser vi om att grannar har hört misshandel, men inte agerat. Och vi ser det som en kunskapsbrist om vad en kan göra och hur en kan agera, därför behövs Huskurage, säger han.

Fakta: Råden från Huskurage

• Ring på grannens dörr om du hör oroande ljud och fråga hur det står till.
• Vid behov, ta hjälp av ytterligare en granne eller hyresvärden.
• Vid akuta situationer kontaktar du alltid polisen först.

Läs också Ulf lägger ut hyreshusets dammråttor på Instagram Östersundshem får lov att renovera 192 lägenheter – upp till 58 procent i hyreshöjning

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.