Annons

Kritiken mot MKB: ”Hårt att driva detta mot någon som inte vetat bättre”

Malmö MKB:s ”räddningsaktion” i Kinesiska muren får enorma konsekvenser för vissa hyresgäster. Lena, Lars-Göran och Bernt trodde de hade förstahandskontrakt men nu kastas de ut på gatan när MKB rensar upp i huset. Hyresgästföreningen är kritisk men MKB försvarar sitt agerande.
Sead Kurtovic, juristchef på Hyresgästföreningen, och Frida Lind, fastighetschef på MKB.
Foto: Anders Eeg-Olofsson, Anders Paulsson, MKB
Sead Kurtovic, juristchef på Hyresgästföreningen, och Frida Lind, fastighetschef på MKB.

Den skandalomsusade bostadsrättsföreningen i Kinesiska muren kunde inte betala sina skulder. Då gick MKB in och köpte föreningen för 80 miljoner kronor, en uppmärksammad affär som framstod som räddningen för de boende.

Nu, drygt tre månader efter att MKB tog över, visar det sig att det kommunala bostadsbolaget endast kommer att skriva förstahandskontrakt med boende i ett tjugotal av de totalt 79 lägenheterna. Exakt hur många som egentligen har tvingas flytta när upprensningen väl är klar kan MKB inte svara på idag. Bolaget uppger att 45 lägenheter var bebodda när de tog över i mitten av december. Men då räknar MKB inte in hyresgästerna Bernt Nylund, Lena Hansson och Lars-Göran Hansson. De har inte ens har rätt att bo i huset, enligt MKB. De flyttade från grannföreningen, där de bott i nära fyrtio år, och skrev på kontrakt med företaget Skånelängan som inte längre existerar men som tidigare kontrollerat ett stort antal lägenheter i föreningen.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Nu ska de tre hyresgästerna ut, vilket har fått Hyresgästföreningen att reagera.

Sead Kurtovic, juristchef på Hyresgästföreningen i Malmö.
Sead Kurtovic, juristchef på Hyresgästföreningen i Malmö.

– MKB kunde visat en mer förlåtande sida i de här ärendena. Det är beklagligt att MKB agerar på detta sätt med tanke på de utfästelser de gjorde när de tog över fastigheten, att de som hade första- och andrahandskontrakt skulle kunna bo kvar. Hyresgästerna har ingen annanstans att ta vägen och de har bott i fastigheten i så många år, säger Sead Kurtovic, juristchef på Hyresgästföreningen i Malmö.

Vad borde man ha gjort?

Läs ocksåSå blir Bernt och hans grannar hemlösa när MKB rensar upp i Kinesiska murenLena Hansson, Bernt Nylund och Lars-Göran Hansson har inga giltiga hyreskontrakt, menar MKB. Nu åker de ut från Kinesiska muren.

– Det finns ingen som gör anspråk på lägenheterna och då känns det väldigt hårt att driva detta mot någon som inte har vetat bättre när de har skrivit under sina hyreskontrakt. De borde få bo kvar.

Lena Hansson, Bernt Nylund och Lars-Göran Hansson har inga giltiga hyreskontrakt, menar MKB. Nu åker de ut från Kinesiska muren.
Lena Hansson, Bernt Nylund och Lars-Göran Hansson har inga giltiga hyreskontrakt, menar MKB. Nu åker de ut från Kinesiska muren.

Men MKB står fast vid sitt beslut. Inga undantag ska göras. För att få ett förstahandskontrakt ska man ha ägt och bott i sin lägenhet eller ha ett andrahandskontrakt som är godkänt av styrelsen. Dit hör inte Lena, Lars-Göran och Bernt. Det spelar ingen roll att de skrev på kontrakt innan MKB tog över. Kontrakten är ogiltiga och kom till efter att bostadsrättsföreningens styrelse godkänt köpet.

– Skånelängan existerar inte och deras lägenheter tillbakalämnade till oss. Därför har de inte kunnat teckna avtal med dem, säger Frida Lind, fastighetschef på MKB.

Men de har ju skrivit kontrakt. Vem har de tecknat dessa med menar du?
Det vet inte jag. Jag vet inte vem de har tecknat avtal med. Vi var ju inte där.

Annons
Läs ocksåIngen tvångsförvaltning i skandalhuset Kinesiska muren - men banken kräver 28 miljonerKinesiska muren på Rosengård i Malmö och Josephine Stensson, jurist på Hyresgästföreningen.
Frida Lind, fastighetschef på MKB.
Frida Lind, fastighetschef på MKB.

De har skrivit under i god tro. Är inte det skäl nog för att få bo kvar?
Vi går helt och hållet på det som står i den bilaga vi fick till köpeavtalet om vem som hade giltiga avtal då. Allt som har hänt därefter kan vi inte hantera på det sättet.

Varför inte?
För att de har tecknat avtal med någon som inte har rätt att teckna avtal. Om vi skulle godta det så innebär det att vi inte har följt det som vi ska följa. Det är fler som har tillkommit på listan som vi har hanterat på samma sätt. Det är det vi har kommit överens när vi köpte det som gäller.

De har bott i huset sedan 80-talet, varit hyresgäster och betalat sin hyra till grannföreningen. Var ska de nu ta vägen?
– 
Jag förstår att de människorna kommer i kläm och det kan jag bara beklaga. Vi arbetar aktivt mot olovliga kontrakt och det gör vi även i det här huset. Det följer vår normala policy.

Men ingen annan gör anspråk på det här lägenheterna.
– De kommer att komma ut i Boplats Syds kö. Precis som alla våra lägenheter.

Men om ändå ingen annan vill ha lägenheterna, kan de inte bara få bo kvar?
– Nej, vi vill ställa dem till marknadens förfogande. Det är våra rutiner.

Hyresgästföreningen tycker att ni kunde haft en mer förlåtande inställning.
Det är svårt eftersom vi vill ha en bostadsmarknad på samma och rätt villkor. Sedan förstår jag att de hamnar i kläm och det kan jag bara beklaga. Jag hoppas att de kan få ett boende någon annanstans eller att de söker via Boplats Syd när lägenheterna kommer ut där.

MKB tog över den skandalomsusade bostadsrättsföreningen i Kinesiska muren en vecka före jul förra året.
MKB tog över den skandalomsusade bostadsrättsföreningen i Kinesiska muren en vecka före jul förra året.

Det handlar om personer som inte förstod bättre när de skrev på kontrakten.
– 
Absolut. Men man har också en skyldighet när man tecknar ett avtal att veta vad man skriver på. Jag kan bara beklaga deras sits. Men vi kan inte jobba emot den här typen av avtal i hela MKB:s bestånd och göra undantag här.

Annons

De skrev på ett kontrakt och fick nycklar till lägenheterna. Det var svårt för dem att veta att det inte var på riktigt.
Det kan jag förstå. Men inget jag kan göra något åt.

Men är det inte märkligt att fastighetsförvaltaren kan bo kvar i huset när personer som han ordnade kontrakt till tvingas flytta.
Jag har ingen detaljkunskap om honom men vi har utgått från den bilaga vi fick till köpeavtalet. Har han rätt att bo kvar enligt den så hanterar vi honom som vi hade hanterat precis vem som helst.

Men för Lena, Lars-Göran och Bernt innebär det nu att de blir utkickade på gatan.
Jag förstår att de hamnar i kläm. Men vi måste följa sund bostadsmarknad och en bostadsmarknad med där alla bor på samma villkor.

De tycker att de blir behandlade som sopor.
Återigen. Jag förstår att de hamnar i kläm. Jag är jätteledsen att det blir så men vi värderar en sund bostadsmarknad och att man får kontrakt på rätt villkor.

Kunde ni inte vara lite sjysta i det här fallet med tanke på hur utsatta de är och hur länge de ändå har bott i huset, i nära fyrtio år?
Men jag ser inte att det finns något utrymme att göra undantag. Absolut inte.

Läs också Kinesiska muren: Malmö stad säger nej - privat hyresvärd kan ta över skandalförening Ett år efter jätteaffären i Kinesiska muren: Två av tre lägenheter gick till bostadskön Malmös högsta politiker om Kinesiska muren: ”Vi kan inte lämna boende i sticket”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.