Annons

Kungahuset tar strid för hyresvilla på Djurgården – vill få ut dotter efter mammans död

Stockholm En gammal trävilla på Djurgården med sex rum och kök och en kallhyra på 11 000 kronor. Det ligger i potten när en strid mellan kungahuset och en hyresgäst ska avgöras i ett unikt ärende i hyresnämnden. Hyresgästen hävdar att hon har rätt att bo kvar efter att hennes föräldrar dött – hovet hävdar att villan ska gå till anställda vid hovet.
Foto: Peter Knutson/Kungl. Hovstaterna/Kenneth Samuelsson
Kungahuset har hamnat i en hyrestvist om en hyresvilla på Djurgården.

Att kungahuset hamnar i tvist med sina hyresgäster och att det måste avgöras i hyresnämnden är extremt ovanligt. Men det händer.

Hem & Hyra har tidigare skrivit om ett ärende där en av hovets hyresgäster ville byta sin hyresvilla på 14 rum och 452 kvadratmeter mot en lägenhet- men där kungahuset sade nej och vann.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Nu pågår en annan tvist i hyresnämnden mellan kungahuset och en hyresgäst på Djurgården i ett annat ärende som väntar på att avgöras. I potten ligger en hyresvilla på Djurgården.

Bakgrunden till tvisten i hyresnämnden ligger 50 år tillbaka i tiden.

År 1973 anställs en man av Kungliga Djurgårdsförvaltningen – en del hovet – och får villan som tjänstebostad. Han flyttar in med sin familj. När mannen slutar sin anställning bor han och frun kvar i villan.

Läs ocksåHan bestämmer över kungahusets bostadskö: ”Kulturpersonligheter ringer och vill ha en bostad”
Hyresvillan som är föremål för tvisten ligger på Djurgården.

År 2015 folkbokför sig dotter i villan. När mamman avlider 2022, ansöker hon om att få ta över kontraktet.

– Jag flyttade in med min familj 2015 för att hjälpa min mamma att ta hand om min pappa som var sjuk. Jag är ju uppvuxen i villan och har bott där i åtta år, vi har haft delad ekonomi och levt ihop så jag tycker det är solklart att jag ska kunna ta över kontraktet, säger kvinnan som vill vara anonym.

Men hovet vill annorlunda och en månad efter att mamman avlidit sommaren 2022 kom ett brev till hyresgästen. Kungliga Djurgårdsförvaltningen beklagar sorgen, men poängterar samtidigt att villan varit en tjänstebostad som nu behövs till annan personal inom hovet. De vill att villan töms och flyttstädas och föreslår att de kan komma och besiktiga den i augusti.

Läs ocksåHyresgäst ville byta bort 1700–talsvilla på 452 kvadrat – stoppades av kungahusets specialkrav

Vägrar flytta från villan

Men hyresgästen vägrar flytta och hänvisar till att hon har varit sambo med mamman och har rätt att ta över kontraktet. Kungliga Djurgårdsförvaltningen säger nej och hyresgästen svarar med att gå till hyresnämnden.

– Pappa fick bo kvar efter sin pensionering 1985 som en del i ett avgångsvederlag, när han dog så skickades hyresavierna till min mamma och sedan bodde vi ihop i villan. Jag tycker hyreslagen ska gälla och då är det solklart att jag ska få bo kvar, säger hon.

Hon berättar att villan har stor betydelse eftersom familjen har haft den så länge.

– Det betyder precis allt om man har en bostad eller inte och det vore jättesorgligt om vi skulle behöva lämna den. Det är fantastiskt att bo här, barn har vuxit upp här och vi har tagit hand om trädgården och äng, säger hon.

Har tvisten mellan dig och kungahuset blivit en snackis på Djurgården?

– Ja det tror jag, vissa kommer förbi och stöttar mig och är på min sida. Vissa sitter i samma situation som jag, säger hon.

Annons

Enligt handlingarna i hyresnämnden är villan på 128 kvadratmeter fördelat på sex rum och kök. Kallhyran är på cirka 11 000 kronor.

– Sedan tillkommer värmekostnader, det är ju från slutet av 1800-talet så det blir ganska mycket nu när det är kallt, säger hon.

Han bestämmer vem som får bo hos kungen

Det som gör hyresvillan på Djurgården speciell är att den ingår i den kungliga dispositionsrätten. Genom en mer än 200 år gammal överenskommelse mellan staten och kungen får kungahuset fritt använda cirka 350 hyresbostäder, varav 120 stycken lägenheter och villor ligger på Djurgården.

Hem & Hyra har i en stor granskning visat vilka som har en gräddfil till de attraktiva bostäderna som kungen förfogar över.

Staffan Larsson, ståthållare vid hovet är den som bestämmer vem som ska få bo i kungens bostäder på Djurgården.

Staffan Larsson, ståthållare vid hovet och den som bestämmer vem som får bo i bostäderna, berättar att boenden som ingår i den kungliga dispositionsrätten ska gå till kungafamiljen eller anställda vid hovet. När en anställd slutar ska bostaden lämnas tillbaka. Undantaget är om personen arbetat minst 15 år eller gått i pension – då får personen bo kvar. Även efterlevande make eller maka får bo kvar ifall den före detta anställde avlider.

– Men tanken har aldrig varit att barn till före detta anställda ska kunna ta över bostäder. Hela idén med dispositionsrätten är att kungen ska kunna bestämma att bostäderna ska gå till anställda och kungahuset. Skulle andra kunna ta över bostäder så skulle dispositionsrätten över bostäderna försvinna, säger han.

Men det har ju hänt att andra än kungafamiljen eller anställda fått bostäder…

– Ja kungahuset har gjort undantag vid några få tillfällen – då rör det sig om personer som gjort speciella insatser för kungahuset, säger han.

Hyresavier för villan har skickats till mamman. Samtidigt skriver hyresnämnden i sitt protokoll att dödsboet efter mamman är sökande i ärendet om överlåtelse. Men ni menar att mamman inte varit hyresgäst, varför?

– Hyresgästen är dödsboet efter den avlidna pappan enligt oss eftersom det är den personen som fick lägenheten som personalbostad. Sen fick visserligen hans änka bo kvar. Att hyresavierna då ställdes till henne var av respekt för henne, att inte på varje hyresavi se sin avlidne mans namn, men har inte medfört att hyresavtalet har övergått på henne, säger han.

Vem ska ha villan om ni vinner?

– Den kommer att läggas ut på hovets intranät och sedan får vi rangordna de som söker för att se vem som ska få den. Men intresset är stort – 40-80 stycken av de anställda brukar söka varje ledig bostad, säger han.

Men är det helt säkert att hyresvillan kommer att gå till en anställd?

Annons

– Det är absolut avsikten.

Dottern säger ju att hon har bott i huset sedan 2015 och nu vill bo kvar. Har du någon förståelse för det?

– Ja det är inte konstigt att man vill bo kvar på Djurgården – det är fina boenden, säger han.

I hyresnämnden hävdar ert ombud att hyresgästen inte bott sammanboende med mamman och pappan, hur vet ni det?

– Det är hyresgästen som måste visa att samboende av tillräcklig utsträckning förelegat, och det är ovanligt att vuxna barn flyttar hem till sina gamla föräldrar, och delar hushåll med dem någon längre tid.

I vanliga fall har hyresgäster besittningsskydd, alltså rätt att bo kvar i sin lägenhet. Men för att få en av de hyresrätter som ingår i den kungliga dispositionsrätten får hyresgästen skriva på ett avstående av besittningsskydd. Det finns dock exempel bakåt i tiden där en hyresgäst inte skrivit på ett avstående av besittningsskydd.

Frågan är då om hyresgästen/dödsboet i hyresvillan har besittningsskydd eller om den ursprungliga hyresgästen har skrivit på ett avstående från besittningsskydd?

– Lägenheten har varit en personalbostad och som sådan inte haft ett vanligt besittningsskydd, säger han.

Hem & Hyra har också bett om ett förtydligande svar på frågan om den ursprungliga hyresgästen skrivit på ett avstående från besittningsskydd, men har inte fått något svar.

För dottern i hyresvillan skulle det få stora konsekvenser om hon tvingas flytta.

– Jag vet inte vart jag skulle ta vägen eftersom jag inte har någon annan bostad.

Läs också Kungens billiga bostäder inte för allmänheten Kunglig barnpassning – då fick hovdamen hyra ut Kärlek kriterium för att hyra?

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.