Trots stor bostadsbrist – kungens attraktiva bostäder står tomma

Stockholm Samtidigt som rekordmånga köar för en hyreslägenhet står attraktiva statliga bostäder tomma i Stockholm. Det gäller till exempel en nästan 300 kvadratmeter stor lägenhet intill Strandvägen i Stockholm. "Hovet har inte hittat en hyresgäst", säger fastighetsdirektör Peter Wallin vid Statens fastighetsverk.
Foto: Mikael Bergling
Kungahuset förfogar bland annat över lägenheter i "Hovstallet" ett stenkast från Strandvägen.

Bostaden på 291 kvadratmeter – med en hyra på 28 376 kronor i månaden – är en av cirka 40 i ”Hovstallet” på Östermalm i Stockholm och har stått tom sedan februari 2023.
I huset bor bland annat prinsessan Madeleine med familj (som häromåret fick sin lägenhet lyxrenoverad och utökad), nuvarande och tidigare anställda vid hovet, vänner och bekanta till kungafamiljen och kronprinsessans Victorias stylist.

Även om Hovstallet ägs av svenska staten, är det hovet – ytterst kungen – som bestämmer vilka som får bo där.

Läs ocksåKungens billiga bostäder inte för allmänhetenKungen med familj har hand om nycklarna till omkring 350 lägenheter och villor runtom i Stockholmsregionen. Hyrorna är modesta. Medlemmar i det kungliga huset betalar ingen hyra alls.

– Det beror på att lägenheterna omfattas av den kungliga så kallade dispositionsrätten. Ståthållarämbetet (en del av hovet) meddelar oss vem som ska hyra en bostad som blivit ledig. Vi kan inte själva hyra ut den, utan behöver invänta deras besked, säger fastighetsdirektör Peter Wallin vid Statens fastighetsverk.

Flera exklusiva adresser

Cirka 350 statliga bostäder omfattas av den kungliga dispositionsrätten. Merparten av dessa finns i Stockholmsområdet, ofta på mycket exklusiva adresser.

Ungefär 180 ligger i Gamla stan, på Östermalm, i Solna eller i närheten av Drottningholms slott och förvaltas av Statens fastighetsverk. Det sistnämnda gör att det, med några undantag, är offentligt vilka som hyr bostäderna och hur mycket de betalar i hyra.

Läs ocksåHyresgäst ville byta bort 1700–talsvilla på 452 kvadrat – stoppades av kungahusets specialkrav

Trots den stora bristen på hyreslägenheter i Stockholmsområdet är en del av de statliga bostäder som omfattas av den kungliga dispositionsrätten outhyrda, enligt Statens Fastighetsverk. Det gäller till exempel åtta bostäder på mellan 140 och 210 kvadratmeter i närheten av Drottningholms slott.

Stått tomma i flera år

Hyran varierar mellan drygt 10 000 kronor och knappt 15 000 kronor i månaden.
De flesta av bostäderna har varit outhyrda i flera år i avvaktan på att hovet ska bestämma sig för vilka vem som ska få bo där. I en del fall anser hovet att hyrorna är för höga.

Hyresvilla på 452 kvadratmeter.
Villa Jacobsdal har stått tom i nästan ett och ett halvt år.

Villa Jacobsdal, ett bostadshus på 452 kvadratmeter på Ulriksdals slottsområde i Solna, har varit outhyrt i nästan ett och ett halvt år. Enligt Statens Fastighetsverk anser Ståthållarämbetet att hyran på 21 458 kronor i månaden som för hög.

– Det pågår diskussioner om att bygga flera mindre lägenheter i huset, säger Peter Wallin.

Vem bestämmer hyran för de bostäderna inom den kungliga dispositionsrätten som ni förvaltar?

– Vi tar fram hyresförslag och därefter har vi samråd. Som myndighet är vi skyldiga att ha marknadsmässiga villkor på våra uthyrningar. När det gäller bostäder är marknadsmässiga villkor i princip detsamma som brukssvärdesystemet.

Läs ocksåKungahuset i ny hyrestvist – tog ut ”värmetillägg” på över 300 000 för hyresrätt på Djurgården

Har hovet ofta synpunkter på hyrorna?

– Ofta och ofta. Nej, däremot kan vi kan ha olika bilder och diskussioner om exakt vilka jämförelseobjekt som ska användas. Bruksvärdesystemet bygger på att det finns jämförelseobjekt.

Staffan Larsson, ståthållare vid hovet är den som bestämmer vem som ska få bo i kungens bostäder på bland annat Djurgården.

Enligt Staffan Larsson, ståthållare och chef för Ståthållarämbetet, finns det ingen publik eller allmän kö som den som är intresserad av att hyra en bostad som omfattas av den kungliga dispositionsrätten kan ställa sig i.

– Däremot läggs varje ledigt objekt ut på intranätet och då kan anställda vid Kungl. Hovstaterna söka boendet. Vid söktidens utgång görs en lista, och utifrån den sker en prioritering och tilldelning av bostaden, skriver han i ett mejl.

Finns det några kriterier?
– Ja. De viktigaste är anställningsår (vid hovet, reds anm), betydelse av att den anställde har nära till sitt arbete samt i vilken mån man har ett bytesobjekt.

Lämnar ni över bostäder som ni själva inte har behov av till Bostadsförmedlingen?

– Om vi inte har interna sökande till bostaden, lämnas bostaden över till Statens fastighetsverk (SFV) för uthyrning. SFV kontaktar i sin tur Bostadsförmedlingen.
Enligt fastighetsdirektör Peter Wallin vid SFV sker det i princip aldrig.

Anser ni att Statens fastighetsverk tar ut för höga hyror för bostäderna?

– Ståthållarämbetet är ingen part i hyresförhandlingar, den sker mellan hyresvärd och hyresgäst eller de parter de väljer att låta sig representeras av. Däremot behöver vi tillsammans med SFV hitta en modell för hur hyresjämförelser sker. Den diskussionen pågår, skriver Staffan Larsson.

Bor hyresfritt på 400 kvadratmeter

Medlemmar av det så kallade kungliga huset – kungaparet och kungabarnen med familjer – betalar ingen hyra för de bostäder som de disponerar inom den kungliga dispositionsrätten, vilket förklarar varför prinsessan Madeleine och hennes familj bor hyresfritt i en drygt 400 kvadratmeter stor våning nära Strandvägen på Östermalm i Stockholm.

Hovet betalar heller ingen hyra för de lokaler som det anser sig behöva för sin egen verksamhet, till exempel kontor, garage, butiker, kafé- eller annan affärsverksamhet.

– Är det så att de anser sig behöva lokalerna för sin egen verksamhet är det nollhyra, säger Peter Wallin.

Svarar inte på frågor av säkerhetsskäl

Ett antal bostäder som administreras av Statens Fastighetsverk ”hyrs” av hovet genom Ståthållarämbetet som sin tur hyr ut dem i andra hand till bland annat kungafamiljens släktingar. Om, och i sådana fall hur mycket, de betalar i hyra är oklart.

– Vi har några andrahandshyresgäster. Av integritets- och säkerhetsskäl är det inget som vi kommunicerar, skriver ståthållare Staffan Larsson som själv bor en 221 kvadratmeter stor bostad i Hagaparken i Solna som omfattas en den kungliga dispositionsrätten.

För den betalar han 17 908 kronor i månaden i hyra, vilket är ungefär lika mycket som man får betala för en ny trea på 80 kvadratmeter i Ursvik några kilometer därifrån, enligt Bostadsförmedlingen i Stockholm.

Läs också Kungahuset tar strid för hyresvilla på Djurgården – vill få ut dotter efter mammans död Kungahuset vinner strid om hyresvilla på Djurgården – unik hyrestvist avgjord

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.