Annons

Kvinnojour hyrde ut lägenheter till man – använde fejkbolag för att ta ut ockerhyra

Stockholm Med hjälp av ett fejkbolag hyrde Kvinnojouren Sara ut hyresrätter till ockerhyra på Facebook. Rikard som betalade 13 900 kronor för en liten lägenhet krävde tillbaka sina pengar. ”När jag såg att hyresvärden inte fanns på riktigt förstod jag att det var något skumt”, säger han.
Foto: Getty/Privat
Kvinnojourens lägenheter skulle gå till utsatta människor men hyrdes ut till ockerhyra till Rikard som nu kräver tillbaka pengar.

Precis som många andra i Stockholm var Rikard, nyinflyttad från en mindre ort, i desperat behov av en bostad. Efter mycket letande hittade han förra året en lägenhet via en annons på Facebook, hyresvärd var MSE Fastigheter.

Det slutade med att han i mars förra året skrev på kontraktet och flyttade in en liten tvåa på 44 kvadratmeter i Stockholm med en månadshyra på 13 900 kronor.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Men jag tänkte att något var skumt när hyresvärden ville att jag skulle swisha hyran trots att det fanns ett bankgironummer på hyreskontraktet och lade på 600 – 700 kronor för el, det lät som påhittade siffror och jag frågade om jag kunde få se min elförbrukning, säger Rikard som egentligen heter någonting annat.

När han börjar prata med grannarna förstår han att han betalar alldeles för mycket i hyra och att fastigheten ägs av ett annat bolag. Han kräver dock tillbaka överhyra av MSE Fastigheter som han hyr av.

Det slutar med att återbetalningsärendet hamnar i hyresnämnden  och väl där rullas en märklig historia upp.

Läs ocksåVälgörenhetsorganisation försökte bluffa till sig 80 lägenheter – avslöjades av värden

Bolaget finns inte

När Rikard söker på sin hyresvärd MSE Fastigheter för att kräva tillbaka pengarna så visar det sig att bolaget inte finns. Det närmaste han kommer är ett företag, MSE Fastighets AB, men de ligger i en annan stad och har inga lägenheter i Stockholm.

Då uppdagas det att det organisationsnummer som har uppgetts på Rikards hyreskontrakt inte alls går till MSE Fastigheter, den hyresvärd som står på kontraktet.
En slagning på organisationsnumret visar att det istället går till Kvinnojouren Sara.

– När jag förstod att MSE Fastigheter inte var hyresvärd fick jag en dålig känsla i magen, jag tänkte vart går pengarna? Jag har haft kontakt med en kvinna när jag hyrde lägenheten, men jag trodde hela tiden att hyresvärden var MSE Fastigheter som det står på kontraktet. När jag sedan blev uppsagd så var det inte av Kvinnojouren Sara eller MSE Fastigheter utan av ett tredje företag, säger han.

Det slutar med att han med hjälp av Hyresgästföreningen gör en ny ansökan om att få tillbaka den överhyra han har betalat för mycket, denna gång är kravet ställt till Kvinnojouren Sara.

Kontot går till Kvinnojouren Sara

När Hem & Hyra kontrollerar bankgirot som hyran ska betalas in på enligt hyreskontraktet går det mycket riktigt till Kvinnojouren Sara.

Annons

Hyreskontraktet där MSE Fastigheter står som hyresvärd är undertecknat av en kvinna, som vi kan kalla för Eva men som egentligen heter något annat. Men när vi ringer upp och ställer frågor säger hon sig inte känna till bolaget.

– Jag har aldrig hört talas om det och jag är inte ansvarig för Kvinnojouren Sara längre, säger Eva.

Men du har ju skrivit på hyreskontraktet?

– Det måste ha förfalskats eller nåt, säger hon.

Hur kommer det sig att en kvinnojour hyr ut lägenheter till vem som helst, i det här fallet en man?

– Vi hyr ut till utsatta kvinnor eller utsatta HBTQ-personer, vi diskriminerar inte män. Att vi hyr ut till en utsatt man är inget konstigt, säger Eva.

Men att det skulle röra sig om en uthyrning till en utsatt och hotad man stämmer inte alls enligt Rikard.

– Nej jag behövde bara en lägenhet och hittade den på Facebook, det har aldrig talats om att det ska vara några krav på det för att få lägenheten, säger han.

Annons

Samtidigt får vi reda på att Kvinnojouren Sara har uppgett att lägenheterna ska gå till stödboende för utsatta människor när de fick lägenheterna av hyresvärden, lägenheter som de sedan alltså hyrde ut via en annons på Facebook.

”Inget mer att tillägga”

I ett sms fortsätter Eva hävda att alla lägenheter som de har hyrt ut har gått till utsatta människor. Hon skriver också att hon inte kommenterar enskilda ärenden på grund av sekretess. ”Jag har ingenting mer att tillägga”, skriver hon.

För Rikard slutade historien med att han blev uppsagd av MSE Fastigheter, som i själva verket är Kvinnojouren Sara.

Rikard fick förstahandskontrakt

Men det löste sig genom att han i stället fick ett förstahandskontrakt direkt med hyresvärden som tog tillbaka lägenheten från Kvinnojouren Sara. Hans hyra sänktes därmed från 13 900 till 10 400 kronor.

– Det är också mycket pengar men 3 500 kronor mindre än förut och hyresvärden sköter sig bra, säger han.

Nu väntar han på att hyresnämnden ska besluta om han ska få tillbaka lite över 7 000 kronor av Kvinnojouren Sara.

När det gäller kravet på återbetalning hävdar Eva att de själva har betalat  12 900 kronor när de hyrt lägenheten av hyresvärden.


Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.