Annons

Välgörenhetsorganisation försökte bluffa till sig 80 lägenheter – avslöjades av värden

Nyheter Välgörenhetsorganisationen Mama to Mama hyrde 80 lägenheter som skulle gå till utsatta kvinnor och barn. Men hyresvärden Svenska Nyttobostäder hävdar att Mama to Mama istället hyrde ut lägenheterna på Blocket och sade upp avtalet. "Falska påståenden", anser Eva på Mama to Mama.
Foto: Åsa Eriksson
En kvinnojour hyrde 80 lägenheter som skulle gå till utsatta kvinnor och barn, men värden hävdar att lägenheterna gick till andra personer och stoppade uthyrningen.

Hem & Hyra har tidigare skrivit om Kvinnojouren Sara som utgav sig för hyra ut lägenheter till utsatta kvinnor, barn och hbtq-personer. Men som i stället hyrde ut lägenheter till ockerhyra på Facebook.

När vi fortsätter granska Kvinnojouren Sara upptäcker vi att organisationen har bytt namn. Enligt handlingar som Hem & Hyra har tagit del av heter kvinnojouren nu Mama to Mama och beskriver sig som en välgörenhetsorganisation som stödjer kvinnor. Personen som företräder Mama to Mama är Eva, samma kvinna som tidigare stod bakom Kvinnojouren Sara.

Skulle hyra 80 lägenheter i fem år

Handlingarna avslöjar att Mama to Mama och det börsnoterade bostadsbolaget Svenska Nyttobostäder, ingått ett avtal i september 2022 om att Mama to Mama skulle få hyra 80 lägenheter av bolaget med tillträde 1:a oktober. Hyresavtalet gällde i fem år. Den som är skrivit under för Mama to Mamas räkning är Eva.

Hur hög hyran var har inte gått att få reda på, men bara depositionen till bostadsbolaget är på nästan fyra miljoner kronor, enligt hyresavtalet.

I handlingarna beskrivs Mama to Mama som en välgörenhetsorganisation som ska hjälpa utsatta kvinnor och barn med bostäder. I hyresavtalet, som representanter för bostadsbolaget och Eva skrivit på, är ett villkor av villkoren att lägenheterna ska gå till våldsutsatta kvinnor och barn.

Men enligt ett mejl från bostadsbolaget som vi har tagit del av framgår det tydligt att något är fel. Tvärtemot vad Mama to Mama har uppgett till hyresvärden – har lägenheterna inte bara gått till våldsutsatta kvinnor och barn, enligt hyresvärden.

En person som river ett hyreskontrakt
När Svenska Nyttobostäder upptäckte att Mama to Mama bröt mot avtalet så sade de upp hyresavtalet med välgörenhetsorganisationen.

Hyresvärden skriver att Mama to Mama hyrde ut lägenheterna i tredje hand via bland annat Blocket och Renthia i strid med uppgivna användningsändamålet i avtalet. Det slutade med att uthyrningen stoppades när ärendet prövades rättsligt.

Fredrik Arpe, tillförordnad vd på Svenska Nyttobostäder, berättar varför bolaget bröt kontraktet med Mama to Mama.

– När det uppdagades att de inte bedrev verksamheten på förespeglat sätt så sade vi upp avtalet. Idag hyrs lägenheterna ut till privatpersoner, säger han.

”Det är inte sant”

Men Eva från Mama to Mama har en helt annan version av vad som har hänt. Hon håller inte alls med om att uthyrningen stoppades på grund av att Mama to Mama hyrde ut till andra personer än utsatta kvinnor och barn.

”Det är inte sant. Det var anledningar som inte hade med oss att göra. Svenska nyttobostäder sa upp avtalet som Mama To Mama hade med dem med motiveringen att dem inte hade finansieringen klar samt att dem inte hade fått startbesked ifrån kommunen. Detta var ren lögn. Dessa falska påståenden har dem kommit in med i efterhand. Jag har inget mer att tillägga. SN agerande var under all kritik. Nu får du vänligen men bestämt sluta att kontakta mig mer”, skriver hon i ett mejlsvar.

Värden varit i blåsväder förr

Men ärendet med Mama to Mama är inte första gången Svenska Nyttobostäder hamnar lite fel när de hyr ut lägenheter. Bolaget har tidigare varit i blåsväder på grund av en härva där deras lägenheter hyrdes ut i flera led av olika mellanföretag. Det slutade med att 100 hyresgäster blev uppsagda.

Fredrik Arpe,tf vd, Svenska Nyttobostäder
Fredrik Arpe, tillförordnad vd på Svenska Nyttobostäder berättar att bolaget har ändrat sina rutiner efter att de hamnat i blåsväder.

Fredrik Arpe, varför valde ni från början att hyra ut till en kvinnojour som i det här fallet?

– Vi hyr ut till olika grupper i samhället som till exempel studenter eller en kvinnojour men även privatpersoner. Att hjälpa en behjärtansvärd verksamhet där lägenheterna ska gå till utsatta kvinnor är viktigt men det är ju inte bra om det används som en täckmantel för att hyra ut lägenheter till vem som helst. Det vill vi inte medverka till, säger han.

Vad har ni gjort för att det inte ska hända igen?

– Vi har infört nya rutiner och har bättre kontroll av de vi hyr ut till nu och och ingår inte nya hyresavtal till mellanhandsföretag som hyr vidare. Men om de som hyr av oss begår kriminell verksamhet och jobbar under täckmantel så är det svårt för oss att veta och garantera att det aldrig kan hända, säger han.

Hem & Hyra har även sökt en av grundarna till Mama to Mama för att ställa några frågor, dock utan resultat.


Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.