Annons

Kylan kan ge högre hyror

Nyheter Den extrema kyla som lamslagit stora delar av landet får negativa effekter för hyresgästerna. Elpriset har skjutit i höjden och fjärrvärmepriset kan höjas inför nästa vinter, spår Ulrika Jardfelt på Sabo. Det lär märkas på hyran.​
Elpriset når rekordnivåer på grund av den bistra kylan. I måndags låg priset för en kilowattimme på 13:80 kronor på den nordiska elbörsen, Nordpool. I normala fall ligger priset på drygt 40 öre.
 
Och det får effekter för hyresgästerna. Värst drabbade är de som har kallhyra och får sin värme genom direktverkande el.
För dem märks det höga elpriset direkt i plånboken, enligt Ulrika Jardfelt, energiexpert på de kommunala bostadsbolagens organisation, Sabo.
 
Drygt tio procent av landets hyresgäster har i dag kallhyra, över hundratusen hushåll. Men även de hyresgäster som har värmen inbakad i hyran kan påverkas . Det eftersom fjärrvärmebolagen lär använda årets köldknäpp som argument för att höja priset i höst, spår Ulrika Jardfelt.
 
– Det skulle inte förvåna mig om de tar upp det i förhandlingarna, säger hon.
 
Fjärrvärme är en stor utgift för fastighetsägarna och en taxehöjning leder sannolikt till högre hyror för hyresgästerna.
 
Sedan år 2000 har priset på fjärrvärme stigit med 37 procent, enligt Hyresgästföreningens undersökning ”Fastigheten Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige”

Annons
Läs också Försäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar Krisande hyresvärd förlorar hus – hundra hushåll påverkas av ekonomisk krasch ”Paketering” gav Roslagsbostäder ett skatteklipp på sju miljoner kronor Höga räntor går ut över hyresgäster: "Vi behöver en diskussion om detta" Tuffare tider: Allt färre klarar hyran i Östersund Rapport: Bostadsbolagen visar fortsatt god ekonomi: ”Ingen anledning att chockhöja hyror”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.